Recept za fenomenalne kikiriki kuglice

Podeli

Kao predjelo koje ima vrlo interesantan ukus i izgled se definitivno izdvajaju kikiriki kuglice. Posne ili mrsne, one mogu biti i slane, pa čak i slatkiši. Istini za volju, kada se pominju kikiriki kuglice slatke ipak ne ide nekako uz njih, mada ima domaćica koje vole da eksperimentišu sa različitim ukusima.

kikiriki kuglice
Canva Pro / Getty / gyro

Obično su kikiriki kuglice slane i zanimljivo je pomenuti da se mogu pripremati i u drugačijoj formi.

Naime, ako niste naročito vešti da pripremate zdrave kikiriki kuglice, možete jednostavno sve te sastojke sjediniti i i smesu zatim prebaciti u odgovarajuću posudu, te ostaviti da se stegne i seći na kockice. Međutim, morate imati na umu da tako pripremljene kikiriki puter kuglice neće izgledati naročito efektno kada se služe, kao što to jeste slučaj kada se kuglice aranžiraju i posluže u šarenim papirnim korpicama. Ipak, ukus im je uvek isti i sigurno nećete da se pokajete ako odlučite da ih isprobate. Tim pre što je recept za kikiriki kuglice i slane i slatke izuzetno jednostavan i brz.

Kikiriki kuglice recepti – slane

Ako ste se odlučili za pripremu ovog vrlo ukusnog predjela, onda je neophodno da pripremite i papirne korpice. Poželjno je da one ne budu naročito velike, jer se kikiriki kuglice slane pripremaju tako da budu jedan zalogaj. Dobro bi bilo i da odaberete papirne korpice u različitim bojama, jer će tada vaše posluženje izgledati još lepše.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

 • 500 g sremskog sira
 • 250 g dimljene slanine
 • 200 g prženog kikirikija, posoljenog
 • 200 g sirovog susama

Kikiriki kuglice recept – korak po korak

1. Slaninu iseckajte na što sitnije komade.

2. Kikiriki možete usitniti ili u blenderu ili ga izlupati tučkom za meso. Poželjno je da komadi ne budu naročito sitni.

3. Sjedinite sremski sir i iseckanu slaninu, pa od tako dobijene smese pripremajte kuglice.

4. Prethodno pomešajte kikiriki i susam, pa svaku pripremljenu kuglicu uvaljajte u tu smesu i onda stavite u pripremljenu papirnu korpicu.

Treba imati na umu i to da kada se pominju kikiriki kuglice recepti su i više nego brojni. Ima i onih koji uključuju pečenje pripremljene smese, a kada se kuglice od kikirikija pripremaju od brašna, jaja, margarina i drugih sastojaka.

U principu recept za kikiriki kuglice koji je ranije naveden spada u red jednostavnijih, a svaka domaćica može pustiti mašti na volju i dodavati sastojke po sopstvenom nahođenju.

slatke kikiriki kuglice
Canva Pro / Getty / onepony

Kikiriki kuglice slatke

Kao što smo ranije pomenuli, iako se u većini slučajeva pominju kikiriki puter kuglice slane, ima i recepata za slatku varijantu.

Recept za slatke kikiriki kuglice nije naročito komplikovan, a ne može se reći ni da je posebno skup. Jedino je izvesno da su kikiriki kuglice slatke pripremljene na takav način izuzetno ukusne.

Kikiriki kuglice recepti – slatke

Ako ste se opredeliti za ovu opciju, od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

 • 150 gr margarina
 • 250 do 300 g kristal šećera
 • 200 gr mlevenog keksa po izboru
 • 200 gr u blenderu samlevenog kikirikija
 • 100 ml vode

Smesa za valjanje kuglica podrazumeva sledeće sastojke:

 • 200 gr seckanog kikirikija
 • 200 – 250 gr čokolade za kuvanje
 • malo ulja

Recept za slatke kuglice – korak po korak

1. Pomešajte kristal šećer i vodu, zatim stavite na ringlu dok smesa ne provri, odnosno dok se šećer ne ušpinuje.

2. Odmah nakon toga sklonite ušpinovani šećer sa ringle i u njega dodajte margarin, koji je potrebno da rastopite.

3. U tako pripremljenu smesu dodajte mleveni keks i mleveni kikiriki, pa sve dobro sjedinite. Nakon toga ostavite smesu da se ohladi i to najpre na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru, sve dok se dobro ne stegne, tako da možete da oblikujete slatke kikiriki kuglice od nje.

4. U međuvremenu rastopite čokoladu uz dodatak malo ulja na pari, a predviđenu količinu kikirikija ili usitnite blago u blenderu ili iseckajte, s tim što možete i izdrobiti kikiriki tučkom za meso.

5. Nakon što se smeša dobro stegla tako da možete da oblikujete kuglice od kikirikija, to učinite, pa ih prvo uvaljajte u rastopljenu čokoladu za kuvanje, a zatim u iseckani kikiriki.

Posle toga je potrebno da se kuglice dobro hlade i to u frižideru, pre služenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *