Romantična veza i kako je održati?

Podeli

Romantična veza je nešto najlepše što se ljudima dogodi. Međutim, romantika kao takva u jednoj vezi, dođe i prođe što bi se reklo. Ali ako je veza između dvoje ljudi kvalitetna, ona će trajati. Naravno, sve to pod pretpostavkom da se i jedna i druga strana trude da iz dana u dan jačaju i produbljuju svoju vezu.

Romantična veza ikako je održati?
pixabay

I nemojte misliti da je to teško. Doduše, nije tako lako, ali kada ima ljubavi i poštovanja između dvoje ljudi, sve je mnogo jednostavnije.

Sasvim je dovoljno truditi se iz dana u dan. Ne moraju to biti neki veliki koraci i značajni postiupci, koliko mora biti značajno drugoj osobi. Jednostavno, možete joj poslati neku lepu poruku svako jutro ili veče pre spavanja, izvesti je u šetnju tamo gde znate da joj je omiljeno mesto ili joj pokloniti ono, čime znate da će biti oduševljena. A da biste sve to mogli da učinite, neće vam biti neophodno tako mnogo materijalnih sredstava, koliko će vam biti potrebno truda da voljenu osobu bolje upoznate.

Romantična veza se gradi iz dana u dan, sa puno strpljenja, ljubavi i poštovanja. Nemojte na to nikada zaboraviti.

Podrazumeva se da ne bi trebalo nikada dozvoliti roditeljima da se mešaju u vašu vezu. Zato će vam možda biti od koristi da pročitate i šta ako se vaša majka i supruga ne slažu najbolje?

Razgovarajte otvoreno

Da bi jedna romantična veza trajala, komunikacija bi trebalo da predstavlja njen ključni deo. Parovi koji imaju zdravu vezu uvek nađu vremena da se redovno poveravaju jedno drugom. Bitno je razgovarati o mnogim stvarima, a ne samo o roditeljstvu i održavanju domaćinstva. Pokušajte da, uprkos ostalim obavezama koje imate, provedete određeno vreme svakoga dana sa voljenom osobom, razgovarajući o više ličnim temama kako biste ostali povezani sa svojim partnerom na dubljem nivou.

Sve to ni u kom slučaju ne znači da treba da izbegavate da iznosite teške teme i da o njima razgovarate. Zadržavanje zabrinutosti ili problema za sebe može izazvati ljutnju koja se može odraziti na kvalitet vaše veze. Međutim, kada razgovarate o teškim temama neka ta komunikacija zadrži ljubazno obraćanje. Istraživanja pokazuju da je način na koji komunicirate sa partnerom važan i da negativni obrasci komunikacije mogu negativno uticati na vezu. Ne zaboravite, romantična veza predstavlja trudi i ulaganje u kvalitet odnosa sa voljenom osobom.

Nesuglasice su deo svakog partnerstva, ali način na koji se rešavaju mogu biti izuzetno štetni. Parovi koji koriste destruktivno ponašanje tokom svađa kao što su vikanje, pribegavanje ličnim kritikama ili povlačenje iz diskusije, imaju veću verovatnoću da se raziđu nego parovi koji se konstruktivno svađaju. Korišćenje konstruktivnih strategija kao što je slušanje gledišta vašeg partnera i razumevanje njegovih osećanja je pravi put ka uspešnom rešavanju nesuglasica.

Romantična veza treba da bude aktivna

Između dece, karijere i obaveza, može biti teško ostati povezan sa svojim partnerom ili biti intiman.

Da bi stvari bile zanimljive, neki parovi planiraju redovne izlaske. Čak i datumi mogu da zastare, ako uvek iznajmljujete film ili idete u isti restoran. Stručnjaci preporučuju izbegavanje rutine i isprobavanje novih stvari – bilo da je to ples, zajednički trening ili pakovanje na popodnevni piknik. Na kraju krajeva, da bi jedna romantična veza, kao uostalom i svaka druga veza između dvoje ljudi, mogla da napreduje, neophodan je trud obe strane i iskakanje iz zone konfora.

Kada parovi treba da traže pomoć?

Svaka veza ima uspone i padove, ali neki faktori imaju veću verovatnoću od drugih da izazovu raskol u vezi.

Finansije i odluke o roditeljstvu često stvaraju konflikte koji se ponavljaju. Jedan od sasvim sigurnih znakova da u romantičnoj vezi zaista postoji problem jeste i ponavljanje verzija iste borbe iznova i iznova. U takvim slučajevima, psiholozi mogu pomoći parovima da poboljšaju komunikaciju i pronađu zdrave načine da prevaziđu konflikt. Nemojte se libiti da zatražite pomoć stručnjaka, akda primetite da se to i vama i vašem partneru desilo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *