Srčani crv kod psa – Sve što treba da znate

Podeli

Srčani crv kod psa predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji može imati teške posledice po život vašeg ljubimca. Ova parazitska bolest uzrokovana je parazitom Dirofilaria immitis, koji se prenosi ujedom zaraženih komaraca.

srčani crv kod psa simptomi
Pexels: Brett Sayles

Kada jednom dospe u organizam psa, srčani crv može izazvati ozbiljna oštećenja srca, pluća i krvnih sudova, što može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme.

Problem srčanog crva nije prisutan samo u određenim geografskim područjima; sa promenama klimatskih uslova i migracijom populacije komaraca, ova bolest postaje sve prisutnija i u našim krajevima. Stoga je važno da vlasnici pasa budu svesni ovog rizika i preduzmu sve neophodne mere prevencije i zaštite svojih ljubimaca.

Šta je srčani crv i zašto je opasan?

Srčani crv je parazitski crv koji živi u srcu i plućnim arterijama zaraženih životinja, najčešće pasa. Odrasli crvi mogu dostići dužinu od 30 cm i brojčano se pojaviti u velikim količinama, što izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Zaraženi komarac prenosi larve srčanog crva na psa tokom ujeda. Jednom kada larve uđu u krvotok psa, one migriraju do srca i pluća gde sazrevaju i razmnožavaju se.

Opasnost od srčanog crva leži u tome što, kako crvi rastu i umnožavaju se, izazivaju opstrukciju krvnih sudova i oštećenje srčanog mišića. Ovo može dovesti do plućne hipertenzije, srčane insuficijencije, i konačno, smrti ukoliko se ne interveniše na vreme. Psi koji nisu lečeni na vreme često razvijaju teške simptome kao što su hronični kašalj, umor, gubitak težine, i nesvestica.

Nema sumnje da srčani crv može značajno smanjiti kvalitet života psa, pa je važno da vlasnici budu informisani o rizicima i znacima upozorenja. Rano prepoznavanje i adekvatno lečenje su ključni za uspešno rešavanje ovog problema.

Prevencija da kuče ne dobije srčanog crva

Prevencija srčanog crva je najbolji način da zaštitite svog psa od ove opasne bolesti. Postoji nekoliko metoda prevencije koje su izuzetno efikasne, a koje bi svaki vlasnik psa trebalo da razmotri.

Prva linija odbrane je korišćenje preventivnih lekova koji se mogu dobiti na recept od veterinara. Mogu se naći u različitim oblicima, uključujući tablete, spot-on tretmane i injekcije, i efikasno ubijaju larve srčanog crva pre nego što se razviju u odrasle jedinke.

Osim korišćenja preventivnih lekova, važno je i kontrolisati populaciju komaraca u okruženju psa. Komarci su glavni prenosioci srčanog crva, pa smanjenje njihovog broja može značajno smanjiti rizik od infekcije. A to uključuje upotrebu insekticida, uklanjanje stajaće vode iz dvorišta i korišćenje mreža protiv komaraca.

Redovne posete veterinaru su takođe ključne za prevenciju srčanog crva. Veterinar može obaviti rutinske testove kako bi se osiguralo da je vaš pas zdrav i da nema znakova infekcije.

Koji su simptomi srčanog crva?

Simptomi srčanog crva kod pasa mogu varirati u zavisnosti od stadijuma infekcije. U ranim fazama, pas može delovati potpuno zdrav, jer larve još nisu dovoljno razvijene da bi izazvale ozbiljne zdravstvene probleme. Međutim, kako crvi rastu i razmnožavaju se, simptomi postaju sve očigledniji i ozbiljniji.

Jedan od prvih simptoma koji vlasnici mogu primetiti je blagi, uporan kašalj. Ovo se dešava jer crvi počinju da blokiraju plućne arterije, što otežava disanje. Pas može pokazivati znake umora i nedostatka energije, posebno nakon fizičke aktivnosti. Gubitak apetita i gubitak težine su takođe uobičajeni simptomi kako infekcija napreduje.

Kako bolest napreduje, simptomi postaju ozbiljniji. Pas može doživeti nesvesticu ili kolaps, posebno nakon vežbanja ili uzbuđenja. Teški oblici infekcije mogu dovesti do srčane insuficijencije, što se manifestuje kao otežano disanje, povećanje abdomena zbog nakupljanja tečnosti i blede ili plave desni.

Važno je napomenuti da simptomi srčanog crva mogu biti slični simptomima drugih bolesti, što može otežati dijagnozu bez odgovarajućih testova. Zato je ključno da vlasnici pasa budu svesni ovih znakova upozorenja i da potraže savet veterinara ako posumnjaju na infekciju srčanim crvom.

Test za srčanog crva kod psa

Dijagnoza srčanog crva kod pasa započinje jednostavnim testovima koje može obaviti veterinar. Najčešće korišćeni test je test krvi, koji traži prisustvo antigena srčanog crva u krvotoku psa. Ovaj test je brz, jednostavan i može pružiti rezultate za nekoliko minuta. Pozitivan rezultat zahteva dalje testiranje kako bi se potvrdila dijagnoza i procenila težina infekcije.

Pored testa krvi, veterinari mogu koristiti i rendgenske snimke i ultrazvuk kako bi dobili detaljniju sliku o stanju srca i pluća psa. Ovi snimci mogu pokazati veličinu i položaj crva, kao i eventualna oštećenja koja su izazvali u organima. Ehokardiogram, specijalizovani ultrazvučni pregled srca, može pružiti dodatne informacije o funkciji srca i prisustvu crva u srčanim komorama i plućnim arterijama.

Testiranje na srčani crv je važno ne samo za dijagnostikovanje infekcije, već i za praćenje efikasnosti lečenja. Redovni testovi mogu pomoći veterinaru da prati napredak psa i prilagodi tretman po potrebi. Vlasnici bi trebalo da se konsultuju sa svojim veterinarom o učestalosti testiranja, posebno u područjima gde je srčani crv čest.

Rano otkrivanje infekcije srčanim crvom ključno je za uspešno lečenje i minimiziranje štete po zdravlje psa. Redovni testovi i kontrole kod veterinara mogu pomoći u otkrivanju infekcije u ranoj fazi, što značajno povećava šanse za uspešan oporavak.

simptomi srčanog crva kod psa
Pexels: Helena Lopes

Lečenje srčanog crva

Lečenje srčanog crva kod pasa je kompleksan i dugotrajan proces koji zahteva saradnju vlasnika i veterinara.

Prvi korak u lečenju je stabilizacija psa ako su prisutni ozbiljni simptomi. A to može uključivati terapiju kiseonikom, lekove za srčanu insuficijenciju i antiinflamatorne lekove kako bi se smanjila upala izazvana prisustvom crva.

Sledeći korak je eliminacija odraslih crva iz organizma psa. Ovo se obično postiže upotrebom specifičnih lekova koje ubijaju odrasle parazite. Lečenje može biti opasno, jer umirući crvi mogu izazvati opstrukciju krvnih sudova i dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa je često neophodna hospitalizacija i pažljivo praćenje stanja psa.

Nakon što su odrasli crvi eliminisani, potrebno je eliminisati sve preostale larve kako bi se sprečilo ponovno razmnožavanje. Ovo se postiže preventivnim lekovima koje pas treba da uzima redovno. Takođe je važno smanjiti fizičku aktivnost psa tokom perioda lečenja kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Lečenje srčanog crva može trajati nekoliko meseci i zahteva strpljenje i posvećenost. Vlasnici moraju pažljivo pratiti sve upute veterinara i redovno dolaziti na kontrole kako bi se osigurao uspešan ishod.

Koje životinje još napada srčani crv?

Iako su psi najčešći domaćini srčanog crva, ovaj parazit može zaraziti i druge životinje. Mačke su takođe podložne infekciji, iako su manje sklone teškim simptomima nego psi. Kod mačaka, srčani crv može izazvati respiratorne probleme i iznenadnu smrt, ali je manje verovatno da će razviti velike populacije crva kao psi.

Pored mačaka, srčani crv može zaraziti i divlje životinje poput kojota, lisica i vukova, koji mogu poslužiti kao rezervoari infekcije. Ove životinje često ne pokazuju simptome, ali mogu doprineti širenju bolesti među populacijom komaraca i domaćih pasa.

Interesantno je da su i ljudi, iako veoma retko, podložni infekciji srčanim crvom. Kod ljudi, larve obično ne sazrevaju u odrasle crve.

Znanje o tome koje sve životinje mogu biti pogođene srčanim crvom pomaže u razumevanju epidemiologije ove bolesti i važnosti preventivnih mera ne samo za kućne ljubimce, već i za širu životinjsku populaciju. Prevencija i kontrola širenja srčanog crva zahteva zajednički napor veterinara, vlasnika kućnih ljubimaca i javnog zdravstva.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *