Šta je i kada se igra Večiti derbi?

Podeli

U svetu sporta, posebno u fudbalu, retko koji susreti izazivaju toliku strast, uzbuđenje i često kontroverzu kao što je to slučaj sa Večitim derbijem u Srbiji.

Kada se igra derbi?
Pixabay: 188361

Dva najpoznatija fudbalska kluba, FK Partizan i FK Crvena zvezda, ne predstavljaju samo dva sportska kluba, jer su vremenom postali simboli identiteta, tradicije i istorije zemlje.

Od samog osnivanja klubova nakon Drugog svetskog rata, njihova rivalstvo nije samo oblikovalo sportsku scenu u bivšoj Jugoslaviji i sadašnjoj Srbiji, već je takođe postalo odraz dubljih društvenih, kulturoloških i čak političkih tenzija. Na stadionima gde ovi timovi igraju, ne vode se samo borbe za fudbalsku dominaciju, nego svojevrsne borbe za prestiž, čast i pravo na hvalisanje, što sve obično traje do sledećeg susreta.

Iako mnoge zemlje imaju svoje fudbalske derbije, malo koji susret može se porediti sa intenzitetom i strašću Večitog derbija.

Tokom minulih decenija, Večiti derbi je prešao put od sportskog događaja do kulturnog fenomena, postavši mnogo više od samo fudbalske utakmice. Slobodno se može reći da je to prilika za mnoge navijače i ljubitelje jednog ili drugog kluba, da poravnaju račune, što se narodski reklo, ali i da se izrazi ljubav prema klubu, kao i da se iskažu emocije navijača, koje često prevazilaze granice sporta.

Stadioni Rajko Mitić i Partizan, nekadašnji Stadion JNA, u vreme igranja Večitog derbija postaju prave sportske, ali i navijačke arene, budući da se neretko tada sukobljavaju ne samo igrači, već i generacije navijača.

Priče o slavnim pobedama i bolnim porazima prenose se iz generacije u generaciju, čineći Večiti derbi ne samo delom sportske istorije, već i kolektivne memorije nacije.

Večiti derbi – istorija

Rivalstvo između FK Partizan i FK Crvena zvezda nije samo proizvod sporta, već je duboko ukorenjeno u društveno-političke promene koje su oblikovale Jugoslaviju, a kasnije i Srbiju, tokom decenija.

Osnovan 1945. godine, FK Partizan je nastao kao sportsko društvo Jugoslovenske narodne armije. Zbog povezanosti sa vojskom tadašnje Jugoslavije, klub je često bio poznat po disciplini i vojničkom duhu. Prva generacija igrača često je bila regrutovana iz redova armije, što je dalo klubu jedinstven karakter u početnim godinama.

Sa druge strane, FK Crvena zvezda je osnovana tek nekoliko meseci nakon Partizana, takođe 1945. Godine i predstavljala je civilni kontrast vojnom karakteru Partizana. Klub je brzo stekao ogromnu popularnost među građanima, postavši simbol beogradskog i jugoslovenskog sportskog duha.

Od samog početka, bilo je jasno da će ova dva kluba dominirati jugoslovenskim fudbalom.

Rivalstvo među suparničkim klubovima se brzo razvijalo, kako na terenu, tako i van njega. Već prve utakmice između dva kluba bile su ispunjene strastima, a tenzije su se samo povećavale kako su godine prolazile.

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, oba kluba su doživela zlatno doba, kako na domaćem terenu, tako i u evropskim takmičenjima. Partizan je 1966. godine stigao do finala Kupa evropskih šampiona, dok je Crvena zvezda 1991. godine osvojila isti trofej, postavši prvak Evrope.

Ipak, raspad Jugoslavije tokom 90-ih godina doveo je do mnogih promena, što se odrazilo i na sport. Derbi mečevi iz ovog perioda često su bili praćeni tenzijama koje su odražavale šire društvene probleme. Navijačke grupe su postajale sve politički aktivnije, a sukobi su bili sve češći.

U 21. veku, iako su ekonomske i političke prilike donekle stabilnije, rivalstvo između Partizana i Crvene zvezde nije ništa manje intenzivno. Večiti derbi je i dalje jedan od najvažnijih sportskih događaja u Srbiji, koji simbolizuje ne samo borbu za dominaciju u svetu fudbala, već i duboko ukorenjene društvene, kulturološke i istorijske tenzije.

I dok ovi klubovi i njihovi navijači zaista pišu istoriju, jedno je sigurno: Večiti derbi će i dalje biti više od fudbalske utakmice, budući da odražava dušu, strasti i kontradikcije srpskog naroda i njegove istorije.

Značaj Večitog derbija

Ako se kaže da je Večiti derbi više od igre, neko može smatrati preteranim, ali to je zaista tako. Večiti derbi jeste mnogo više od fudbalske utakmice.

Kako je vreme odmicalo, tako je postao ne samo sociološki fenomen, već i kulturni, pa i politički u neku ruku, tako da se smatra odrazom kompleksnosti danas srpskog, ali i društva nekadašnje Jugoslavije.

Razumeti značaj koji Večiti derbi ima znači razumeti mnoge aspekte koji čine srpski identitet.

Za mnoge navijače, odabir između Crvene zvezde i Partizana nije samo sportski izbor, već pitanje identiteta. Ova dva kluba predstavljaju različite aspekte beogradskog i šireg srpskog društva. Sama činjenica da se priče o epohalnim derbijima prenose se sa generacije u generaciju, čuvajući sećanja i tradiciju. Večiti derbi služi kao spona između starijih i mlađih generacija, povezujući ih kroz zajedničke uspomene.

Tokom godina, derbi je često služio i kao odraz širih društvenih tenzija. Bilo da su u pitanju političke promene, ekonomske krize ili socijalni nemiri, derbi je često bio mesto gde su se ove tenzije manifestovale.

Mnogi ljubitelji fudbala iz celog sveta dolaze u Beograd samo da bi prisustvovali Večitom derbiju. Ovaj događaj često privlači turiste, novinare i skaute iz različitih delova sveta.

Sasvim očekivano, Večiti derbi ima i značajan komercijalni potencijal, uzevši u obuir da se njegova popularnost neretko koristi i u marketinške svrhe. Sponzori, televizijska prava i druge komercijalne aktivnosti, čine ovaj događaj ekonomski isplativim za oba kluba i druge povezane strane.

I Partizan i Crvena zvezda često su vodeći timovi u Superligi Srbije. Pobeda u derbiju može biti ključna za osvajanje šampionske titule ili kvalifikaciju za evropska takmičenja. Uz to, oba kluba su imala značajne uspehe u evropskim takmičenjima, pa Večiti derbi često služi kao priprema ili test za evropske izazove.

Kada se igra Večiti derbi?

Datum održavanja Večitog derbija zavisi od rasporeda Lige i drugih takmičenja u kojima oba kluba učestvuju. Uobičajeno je da se derbi igra barem dva puta godišnje u okviru nacionalne Superlige Srbije, jednom na stadionu Partizana (Stadion FK Partizan – nekadašnji Stadion JNA) i jednom na stadionu Crvene zvezde (Rajko Mitić Stadion).

Osim toga, moguće su i dodatne utakmice u okviru nacionalnog kupa ili evropskih takmičenja, ukoliko oba kluba dođu u istu fazu takmičenja.

Konkretni datum Večitog derbija se određuje svake sezone na osnovu zvaničnog kalendara takmičenja i oba datuma se mogu promeniti zbog raznih okolnosti, poput obaveza klubova u evropskim takmičenjima ili drugih specijalnih situacija.

Ukoliko imate u planu da idete na Večiti derbi, preporučuje se da proverite zvanični sajt i FK Partizan i FK Crvena zvezda, kako biste se precizno informisali.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *