Šta znači džanum na srpskom?

Podeli

Dobro je poznato da u srpskom jeziku postoji veliki broj pozajmljenica iz različitih jezika, a možda najveći broj je onih koje su, očekivano, preuzete iz turskog jezika.

šta znači džanum na srpskom
Pixabay: spirit111

Zapravo je sasvim prirodno da turcizmi budu zastupljeni u srpskom jeziku kada se uzmu u obzir istorijske prilike.

Šta znači reč džanum na srpskom?

Neke od pozajmljenica iz drugih jezika se prevode bukvalno, a neke ostaju u izvornom obliku. Jedna od onih koja ostaje u izvornom obliku je i džanum (tur. canım).

Značenje te reči se slobodno može prevesti kao duša moja i smatra se da je u srpski jezik dospela iz turskog.

Ipak, ono što je posebno zanimljivo jeste da ta reč uopšte nije izvorno turska, već da je najverovatnije pozajmljena iz persijskog jezika, odnosno da potiče od reči džan na tom jeziku, koja se prevodi kao život.

Iako se reč džanum prevodi najčešće kao dušo moja, što opet ima korene u turskom jeziku, činjenica je da se može prevesti i kao draga moja, pa čak i kao život moj.

U principu, prevod reči džanum zavisi od samo konteksta, odnosno od toga kojoj osobi se neko tom rečju obraća.

Šta znači bre gidi džanum?

Ne može se osporiti činjenica da je jedan od srpskih pevača proslavio izraz bre gidi džanum svojom pesmom, ali treba se setiti da taj izraz srećemo najpre kod Bore Stankovića, u njegovom čuvenom delu Koštana.

Kao i kada je u pitanju značenje termina džanum, tako i ovde treba posmatrati šta znači bre gidi džanum u konkretnom smislu, a sa aspekta konteksta.

Prisutna su tumačenja da u pesmi našeg pevača savremene muzike u kojoj se pominje bre gidi džanum za dušmani, taj izraz može da se tumači na drugačiji način, a u smislu da ženu kojoj se obraća ne treba da bude briga zato šta misle oni koji su protiv njihove ljubavi, odnosno koji se u tom slučaju karakterišu kao dušmani.

Dakle, da bi smo imali preciznu informaciju o tome šta znači reč džanum na srpskom, moramo posmatrati širi kontekst. U svakom slučaju je u pitanju termin koji ima pozitivnu konotaciju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *