Koje zemlje spaja tunel Monblan?

Podeli

Ne samo da je planina Monblan najviši vrh Evrope, nego je ujedno i najviši vrh alpskog masiva, ali se smatra i najvišim na području čitave zapadne Evrope.

koje zemlje spaja tuneel monblan
Pexels: Engin Akyurt

Prvi uspon na Mon Blan zbio se 8. avgusta 1786. godine, a najviši vrh Evrope smešten je na granici između Italije i Francuske.

Na nadmorskoj visini od 4.807 m nalazi se Monblan. Planina je vrlo popularna među avanturistima, a postoje procene da veliki broj onih koji pokušaju da “osvoje” Monblan, nažalost u tome ne uspevaju.

Tunel Mon Blan

Ispod planine Monblan je, sada već davne 1965. godine otvoren tunel Mon Blan, koji je spojio Italiju i Francusku. Tačnije, spojio je Kurmajor, koje se nalazi u Dolini Aoste u Italiji i gradić Šamoni, koji je smešten u regionu Gornje Savoje u Francuskoj.

Vrlo značajnu ulogu ima ovaj tunel, koji je dugačak čak 11,7 kilometara.

Tunel Mon Blan istorija

Na dan 16. jula 1965. godine su zvanični predstavnici obe zemlje, koje spaja tunel Monblan otvorili ovo čudo graditeljstva za to doba.

Posebno je zanimljiv podatak da tunel Monblan prolazi praktično ispod planine, koja je poznata kao najviši vrh Evrope, te da tunel Mon Blan spaja Italiju, sa jedne i Francusku sa druge strane.

Zahvaljujući izgradnji ovog tunela, glavni gradovi obe zemlje su značajno bliži, a ujedno su stanovnici Italije posebno dobili značajne benefite, uzevši u obzir da prolazak kroz tunel Monblan u velikoj meri skraćuje put do Milana i do Torina.

Tunel Mon Blan dužina

Ukupna dužina ovog čuda graditeljstva je 11,7 kilometara, a u tunelu Mon Blan postoji dupla asfaltna kolovozna traka, čija je širina 3,5 metara.

Iako se ne može reći da je tunel Monblan jednostavno izgrađen, prosto zato što je posebne sa italijanske strane to bilo teško, uzevši u obzir da je bilo potrebno probiti vrlo tvrde formacije od škriljaca, zvanično je tunel Monblan otvoren 16. jula 1965. godine.

Tunel Mon Blan cena

U zavisnosti od toga sa koje strane se putuje, zavisiće i cena prolaska kroz tunel Monblan, koja je u suštini nešto viša ako se ide iz pravca Italije.

Takođe, cena prolaska kroz tunel Mon Blan zavisi i od toga koje vozilo je u pitanju, odnosno koje je visine i šta se u njemu prevozi, to jest da li je u pitanju vozilo namenjenu prevozu ljudi ili tereta.

Sa tim u vezi napominjemo da cene u suštini mogu varirati u zavisnosti od toga da li se plaća samo jedan smer prolaska ili povratna karta kroz tunel Monblan, odnosno da li se neko odlučuje za pretplatničku karticu za 10 ili 20 putovanja, s tim da u ponudi postoji i jednomesečna pretplata.

S obzirom na to da su cene prolaska kroz tunel Monblan toliko šarolike, najbolje je posetiti zvaničan sajt tunela i na osnovu kategorije vozila, odnosno izbora oko toga da li je u pitanju jedan smer ili povratno putovanje, informisati se na vreme o cenama.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *