Kako se sprema domaća supa?

Podeli

Mora se priznati da je pileća domaća supa obeležila detinjstvo mnogih. Da li je danas moguće da domaća supa od piletine ima isti ukus kao nekad je neko drugo pitanje, prosto zato što iziskuje ne samo domaće meso, nego i malo umeća.

kako se sprema domaca supa
Pexels: On Shot

Obično je bila pripremana supa sa knedlama, a mnoge domaćice su navodile da je pravo umeće napraviti knedle za supu, što zapravo uopšte nije istina.

Iako se najčešće pripremala domaća bistra supa od pilećeg mesa, takođe postoji i domaća supa od junetine, koja isto tako može biti ukusna. Naravno, sve pod pretpostavkom da se koristi pažljivo odabrano meso. Izuzev domaće supe sa knedlama, pripremala se i domaća supa sa rezancima, ali obično su tada domaćice pripremale i rezanca kod kuće, što je danas sve ređe slučaj.

Pileća supa za početnike

Ne bi trebalo niko da bude obeshrabren kada pročita recept za domaću supu, prosto zato što je potrebno mnogo sastojaka i strpljenja, ali će domaća bistra supa učiniti da vrlo brzo zaboravite na sav napor koji ste uložili kako biste je pripremili.

Ono što se često navodi kao tajna za pripremu starinske domaće supe jeste da se ona mora procediti, kako bi bila bistra, s tim da se podrazumeva, naravno da domaća bistra supa mora biti pripremana od najkvalitetnijeg mesa.

U suštini, obično su domaćice ranije koristile celo pile za supu, ali danas postoji mogućnost korišćenja i određenih delova pileta, s tim što je idealno da to bude polovina pileta ili pažljivo odabran komad junećeg mesa.

Kako se pravi domaća supa?

Ukoliko želite da se podsetite ukusa koji su obeležili vaše i detinjstvo mnogih, dovoljno je da ponovo osetite jedinstveni ukus koji domaća supa od piletine ili junetine ima.

U suštini recept je prilično jednostavan, ali ono što deluje komplikovano jeste činjenica da je potrebno pripremiti dosta sastojaka, za koje bi bilo idealno da budu naravno domaći.

Domaća supa recept

Od sastojaka za domaću supu od piletine će vam biti potrebno sledeće:

  • jedno celo domaće pile
  • 3 do 4 šargarepe srednje veličine
  • 1 veza zeleni
  • 1 celer srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • soli po ukusu
  • kocka za supu ili odabrani suvi biljni začin
  • 1 veza peršunovog lista
  • pola veze celerovog lista
  • knedle za supu ili domaća rezanca

U slučaju da želite da pripremite domaću juneću supu, onda je najbolje da koristite rozbratnu ili neki drugi komad mesa, koji nije potpuno suv, već ima i malo masti na sebi.

Pileća domaća supa korak po korak

1. U veći lonac sipati hladnu vodu, pa dodati odabrano pileće meso. Poklopiti i ostaviti da provri.

2. Oljuštiti šargarepu, zelen i celer, pa sve to dodati u piletinu koja se kuva.

3. Crni luk oprati sa sve ljuskom i iseći na pola, pa staviti na prethodno zahgrejanu ringlu. Kada počne da ispušta miris, dodati ga u lonac, u kome se već kuvaju piletina i povrće.

4. Nakon što voda provri, obavezno skidati penu koja se pojavljuje na vrhu, a sve vreme kuvati piletinu i povrće na tihoj vatri.

5. Pošto meso omekša, izvaditi ga, kao i sve ostale sastojke, zatim ih isprati vodom. Preostalu količinu vode procediti kroz gustu cediljku, kako bi zaista bila domaća bistra supa od piletine.

6. Vratiti vodu na ringlu, pa nakon što provri dodati ili knedle za supu ili domaća rezanca i ostaviti da se skuvaju.

7. Na kraju dodati usitnjeno meco i obareno povrće, koje takođe može biti iseckano po želji, supu zatim začiniti i dodati sitno iseckan peršunov i celerov list.

Važno je napomenuti i to da ima domaćica kod kojih se recept za domaću supu od piletine razlikuje u tom smislu što dodaju i jedan ili dva barena krompira.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *