Šta znači pežorativno?

Podeli

Specifičan način izražavanja, koji je praćen izuzetno negativnom konotacijom, pežorativno izražavanje u srpskom jeziku nije poželjno među pristojnim ljudima. Takav način izražavanja podrazumeva uvek negativnu konotaciju i često može da bude vrlo uvredljiv, pa ga ne bi trebalo koristiti.

Šta znači pežorativno?
Pexels: Vinícius Caricatte

Na ovaj način se izražava i nepoštovanje prema nekome ili nečemu, te često ima i prizvuk prezira prema nečemu, odnosno nekome i nepoštovanja.

Pežorativ – definicija

Iako se pežorativi ili pejorativi u većini slučajeva odnose uglavnom na augmentative, odnosno takozvane uvećanice, ovakvi oblici se mogu sresti i kod deminutiva.

Termin iz latinskog jezika peior, od koga i vodi poreklo i pežorativ, slobodno se prevodi kao lošije ili gore, s tim da se može prevesti i kao pogrdno ili čak grozno.  Ne samo da imaju negativnu konotaciju, jer sugerišu na nešto loše, nepoželjno ili uvredljivo, te je takav način izražavanja vrlo neprijatan za ljude kojima je upućen.

Kada se koriste pežorativni izrazi i reči, to često implicira omalovažavanje i nepoštovanje prema osobi, grupi ljudi, ideji ili stvari koja je predmet razgovora. Ovakvi izrazi mogu biti uvredljivi i neprijatni.

Međutim treba imati u vidu da nisu svi augmentativi ili deminutivi pežorativni.

Primeri pežorativnog izražavanja:

  • Prava je ljiga!
  • Nemoj biti lenčuga!
  • Koja si ti seljačina!
  • Ogovara kao ženturača.
  • On je pravi direktorčić.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *