Šta znači reč kidara?

Podeli

Žargonski rečnik u današnje vreme poprima neverovatne razmere, tako da pripadnici mlađe generacije sve češće, po mišljenju onih koji pripadaju starijim generacijama, ne znaju „normalno“ da se izražavaju.

šta znači reč kidara
Pixabay: AnnaKovalchuk

Međutim, ni u kom slučaju ne treba izgubiti iz vida činjenicu da svako vreme nosi neke svoje trendove, što se svakako odražava i na govor.

Ono što se može smatrati specifičnim u govoru današnjih mlađih generacija svakako je često korišćenje stranih reči, a posebno onih koje su preuzete iz engleskog jezika, u izvornom obliku ili koje su usklađene sa srpskim jezikom, koliko je to moguće.

Jedna od takvih reči je i kidara.

Kidara značenje

Ukoliko imate dodira sa pripadnicima mlađih generacija, vrlo je verovatno da ste do sada puno puta imali prilike da čujete da je taj i taj dečak zapravo kidara ili kidara mala. Iako, pripadnici nešto starijih generacija u principu ne mogu tu reč da povežu ni sa čim logičnim, te da u potpunosti razumeju šta znači reč kidara, stvar je zapravo vrlo jednostavna.

U engleskom jeziku termin kid se koristi kako bi njime bilo označeno dete. Isto to i u srpskom u osnovi znači kidara.

Međutim, od situacije do situacije će i zavisiti šta znači kidara, prosto zato što u određenim slučajevima ovaj termin može da prikazuje dete koje je razmaženo ili dete čiji roditelji imaju izuzetno mnogo novčanih sredstava na raspolaganju, što se odražava i na ponašanje tog deteta i to u negativnom kontekstu.

Šta znači kidara?

U osnovi, reč kidara se generalno koristi od strane pripadnika mlađe populacije za njihove vršnjake ili one koji su par godina mlađi, a kako bi se označilo dete koje je poznato po bahatom i/ili arogantnom ponašanju, odnosno koje je hvalisavo i prilično razmaženo.

Ipak, kao i kod mnogih drugih termina koji su žargonski, tako isto i značenje reči kidara može da varira u zavisnosti od toga ko je koristi i u kojoj situaciji, odnosno za koju osobu.

U određenim slučajevima kidara znači i osobu, odnosno nekoga ko na određeni način deluje iritantno za okolinu.

Najbitnije je imati na umu da reč kidara mala ili kidara znači je u pitanju osoba koja na neki način privlači pažnju okoline i to najpre negativno.

Dakle, da bi neko mogao da bude okarakterisan kao kidara ili kidara mala od strane vršnjaka ili nešto starijih, potrebno je da se ne ponaša na uobičajeni način za današnje vreme.

U principu, osobe koje se tako karakterišu obično su iz dobrostojećih porodica, ponašaju se bahato i nimalo pristojno, pa deluju vrlo nezrelo i generalno govoreći, to kako se ponašaju se ne prihvata od njihovih vršnjaka ili pripadnika starije generacije.

U tom smislu kidara ili kidara mala ima prilično negativnu konotaciju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *