Kako treba da izgleda trpeza za Uskrs?

Podeli

Budući da je Uskrs okarakterisan kao najradosniji praznik za sve hrišćane, to je i taj dan „rezervisan“ za okupljanje porodica.

uskrsnja trpeza
Pixabay: congerdesign

U tom smislu je i trpeza za Uskrs naročito svečana, pa je nekada bilo uobičajeno da se domaćice utrkuju koja će pripremiti lepše đakonije. Slatkiši, slaniši, meso, salate i naravno, uskršnja pogača i uskršnja jaja, neizostavni su deo trpeze za Uskrs.

Uskršnja jaja i meze

Podrazumeva se da su centralni deo svečane trpeze za najradosniji hrišćanski praznik uskršnja jaja. Što ih je više, to je zanimljivije i lepše. Posebno za mališane.

A uz šarena jaja, nekako logično ide i meze. Da li će to biti samo neka šunka, domaća pečenica, slanina ili neko drugo suhomesnato, zavisi od gostiju, na prvom mestu i toga šta oni vole.

U većini slučajeva se uskršnja jaja za doručak ili pre početak ručka jedu uz sledeće namirnice:

  • slanina
  • pečenica
  • kulen
  • beli sir
  • kajmak
  • mladi luk
  • rotkvice

Pojedine domaćice pripremaju za taj dan i pite i to obično pitu sa sirom ili gibanicu i domaći hleb. Neko priprema i domaću proju za predjelo, što opet zavisi od navika ukućana, ali i mogućnosti same domaćice.

Ručak i uskršnje dekoracije

Izuzev jaja, naravno, neizostavni deo trpeze za Vaskrs je i uskršnja pogača, uz nezaobilazne uskršnje dekoracije. One ne moraju biti naročito upadljive – dovoljno je samo da upotpune lepotu koju sa sobom, bez ikakve sumnje, nosi trpeza za Uskrs.

Ukoliko baš niste raspoloženi za pripremu dekoracija, uvek se možete odlučiti za kupovinu cveća samo. Narcisi, recimo, zbog karakteristične žute boje, mogu da se uvrste u uskršnje dekoracije i to posebno za one domaćice, koje baš i nemaju mnogo slobodnog vremena na raspolaganju.

Što se ručka tiče, mogućnosti su zaista brojne. Ali je najpre potrebno da odlučite da li želite klasičan uskršnji ručak, koji uključuje obično supu ili čorbu, glavno jelo i dezert ili ćete se opredeliti za nešto ležerniju varijantu. U tom slučaju možete pripremiti odabranu salatu i meso, na primer, te dodati neku pitu, recimo.

Mogućnosti ima zaista bezbroj, a u izboru vam možda mogu pomoći recepti koje smo odabrali za vas, koje možete pogledati OVDE.

Svakako ne zaboravite meso, što može biti ili piletina pečena u rerni ili svinjetina, a ima i onih domaćica koje pripremaju špikovano ili rolovano meso u rerni, budući da ono može biti služeno i kada se ohladi.

I na kraju, slatkiši… torte, sitni kolači, mafini ili bilo koji drugi slatkiši će upotpuniti lepotu koju svakako ima trpeza za Uskrs.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *