Kako ukrasiti jaja za Uskrs?

Podeli

Pored toga što je Uskrs najradosniji hriščanski praznik, njemu se posebno radu najmlađi. Šaranje uskršnjih jaja prava je atrakcija za decu.

Kako ukrasiti jaja za Uskrs?
Pixabay

Posebno ukoliko im mame ili bake daju dozvolu da i oni svojim veštim prstićima ukrase jaja za Uskrs. Dovoljno je makar im dati voštane boje ili flomastere, a u nešto starijem uzrastu i tempere ili vodene boje. Mališani će em uživati, em ćete imati unikatno ukrašena vaskršnja jaja.

Ranije su žene bojile jaja za najradosniji hriščanski praznik na drugačiji način. Obično su koristile prirodne boje, poput lukovine, ljuske oraha ili varzila. Ukrašavanje jaja za Uskrs je takođe bilo jednostavno i mahom je bio korišćen vosak za iscrtavanje šara ili biljke, koje su se uz pomoć najlon čarapa “lepile” za jaje, kako bi ostavile šaru.

A onda su se pojavile razne novotarije, pa se danas uskršnja jaja ukrašavaju uz pomoć salveta, štrasa i lakova za nokte, ali i stikera i drugih sitnica. Najbitnije je, ipak da u tome učestvuju i deca, jer će njima sve to biti naročito zanimljivo.

Ukrašavanje jaja salvetama

Ovaj postupak zahteva malo strpljenja i veštine, ali ćete zato sigurno imati najlepša uskršnja jaja. Posebno ukoliko pažljivo izaberete motiv sa salvete.

Ukoliko želite da se okušate u ovom zanimljivom načinu ukrašavanja, biće vam potrebno sledeće:

 • salvete različitih dezena
 • makaze
 • četkica za slikanje
 • belance od jajeta
 • kuvana jaja

I ne morate koristiti posebne salvete za dekupaž. Dovoljno je da odaberete one kvalitetnije, u nekoliko slojeva, sa jasno oslikanim motivima.

Najpre umutite dobro belance, a zatim iseckajte motive sa odabranih salveta. Pažljivo ih nanesite na jaje i četkicom preko toga nanosite polako umućeno belance.

Budući da će se stvarati neravnine, potrebno je da ih izravnate ili uz pomoć četkice ili uz pomoć prstiju, ali samo uz blago pritiskanje, kako ne biste pocepali salvetu.

Pošto budete naneli sve motive koje ste odabrali, ostavite jaje da se osuši, pa ga pažljivo premažite uljem.

Ako želite da imate još lepše ukrašeno jaje za Uskrs, možete ga prethodno i obojiti u odabranu boju, sačekati da se osuši, pa ga ukrasiti salvetama, na prethodno opisani način.

Kako ukrasiti jaja za Uskrs voskom?

Da biste se okušali u jednoj od najstarijih tehnika ukrašavanja uskršnjih jaja, osim voska će vam biti potrebno i pero, ali i strpljenje i malo veštine. Imajte na umu da se ukrašavanje jaja za Uskrs voskom bolje prima na toplim jajima, ali ne vrelim.

Jaje možete ofarbati prethodno, a i ne morate. Mada je uvek efektnije ukoliko ga najpre ofarbate u želejnu boju.

Neprekidno morate zagrevati vosak, koji se nalazi na vrhu pera, pa će vam biti potrebna i sveća. Nakon što završite sa šaranjem ostavite jaja oko sat vremena da odstoje u rastvoru, koji ćete pripremiti od mešavine vode i sirćeta. Mera bi trebalo da bude pola-pola.

Zatim jaja prebrišite blago pamučnom krpom i sa puno pažnje, uz pomoć žileta ili noža sastružite višak voska sa njih.

Uskrs Vasrs jaja
Pexels

Kako ukrasiti uskršnja jaja lakom za nokte?

Odmah da napomenemo da su ovo jaja, koja baš i nisu za jelo, pa nemojte preterivati u količini. Postupak je i više nego jednostavan. Biće vam potrebno samo dosta različitih boja, uz neizostavni lak sa štrasom, odnosno šljokicama.

Možete crtati tufnice, linije i sve što poželite. Posebno ako odaberete lak za nokte, čija četkica je tanja, biće vam znatno lakše.

Ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja

 • Uz pomoć gumica za tegle, kojima ćete obujmiti jaja, možete ih ukrasiti. Najbolje je da gumice stavite na belo jaje i da ga zatim ubacite u boju. Tamo gde je bila gumica, ostaće beo trag.
 • Ukrašavanje jaja za Uskrs uz pomoć selotejpa takođe može da bude zanimljivo. Upravo tamo gde zalepite selotejp traku, ostaće bela površina.
 • Tradicionalni način ukrašavanja podrazumeva korišćenje listova biljaka. Prislonite ih za kuvano jaje i obujmite najlon čarapom, pa ubacite u željenu farbu za jaja. Ako ste malo veštiji, možete koristiti i više listića, da bi uskršnje jaje bilo još zanimljivije.
 • Možete koristiti i kolačarsku boju za šaranje jaja za Uskrs. Jedna od najjednostavnijih tehnika jeste da samo kapnete po koju kap odabrane boje za kolače na jaje i da ih razmažete zatim prstima.
 • Ukoliko vam se neko jaje razbije tokom kuvanja, ne bacajte ga. Iskoristiti njegovu ljusku za farbanje. Možete je usitniti i njome obložiti neko jaje, koje ste prethodno ofarbali. Komadiće ljuske jajeta nanosite uz pomoć četkice i belanceta.
 • Slično kao i kada je u pitanju ukrašavanje uskršnjih jaja salvetama, možete da koristite isečke iz novina. Istina, takva jaja baš i nisu preporučljiva za jelo zbog olova, ali mogu izgledati vrlo zanimljivo. Za nanošenje novinskih isečaka bi trebalo takođe da koristite belance i četkicu za slikanje.
 • Ako ste malo veštiji u slikanju, voštane boje će vam i te kako koristiti, kako biste dobili originalna uskršnja jaja. Posebno je važno da tom prilikom koristite topla jaja, koja prethodno morate obrisati, kako se boja ne bi razlivala.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *