Kako se pravi uskršnja pogača?

Podeli

Uz šarena jaja, uskršnja trpeza uključuje i mnoge đakonije. Međutim, u centralnom delu je uvek uskršnja pogača.

kako se pravi uskršnja pogača
Pixabay: Klaus Nielsen

Decenijama unazad domaćice širom naše zemlje, bilo one vične ili ne, trude se da baš njihova vaskršnja pogača bude najlepša i da njome oduševe ukućane.

Dekoracije stola za Uskrs posebna su priča, ali da je vaskršnja pogača svečana i dekorativna, to je mnogim domaćicama, bez sumnje najbitnije.

Uskršnja pogača meka kao pamuk

Pored toga što treba da upotpuni lepotu trpeze za najradosniji hrišćanski Praznik, uskršnja pogača treba da bude i mekana i vrlo ukusna.

U zavisnosti od toga koliko se domaćica potrudi, ona može biti i običnija, ali i u obliku pletenice, te lisnata uskršnja pogača, obično posuta susamom i ukrašena šarenim jajima.

Vakršnja pogača recept

Nije jednostavno navesti samo jedan recept kojim će svaka domaćica biti zadovoljna, prosto zato što kada je u pitanju vaskršnja pogača, recept zavisi od toga kako je domaćica navikla da je priprema, odnosno da li želi da pogača za Uskrs bude jednostavnija ili ne.

Najčešće se priprema uskršnja pogača sa jogurtom, budući da je testo u tom slučaju izuzetno mekano, iako se može pripremati i jednostavnija opcija, odnosno uskršnja pogača sa jajima.

Jednostavna vaskršnja pogača se priprema od sledećih sastojaka:

  • 1 pakovanje svežeg kvasca
  • 200 ml mleka ili jogurta
  • 200 ml vode
  • 2 cela jajeta
  • 1 kašičica soli
  • malo šećera
  • oko kilogram mekog brašna
  • 100 ml ulja
  • 1 žumance za premazivanje

*Opciono: 200 gr putera ili margarina za premazivanje

Vaskrsnja pogoaca
Pexel: cottonbro studio

Kako se pravi uskršnja pogača sa jajima korak po korak?

1. Kvasac razmutiti u malo mlake vode, uz dodatak malo šećera i soli, pa ostaviti na toplom mestu da nadođe.

2. U dubljoj posudi pomešati brašno, so i šećer.

3. U brašno dodati najpre kvasac koji je nadošao, pa jaja i tečnost po izboru.

Važno je ne dodavati odmah svu predviđenu količinu brašna, već zagustuti po potrebi.

4. Dobijenu smesu dobro zamesiti, pa na kraju dodati ulje i sve sjediniti. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da nadođe.

5. Nakon toga je poželjno premesiti testo barem još jednom i ostaviti ponovo da nadođe.

U zavisnosti od toga za koju opciju se neko odluči, uskršnja pogača može jednostavno biti samo razvučena, bez ikakvih dodatnih ukrasa, a okolo, po želji takođe može biti dodata i pletenica.

Pletenica se za pogaču pravi vrlo jednostavno – izdvoje se tri dela iste veličine i pažljivo razviju u trake približno jednake dužine, nakon čega se priprema pletenica. Da bi se pletenica „zalepila“ za pogaču, potrebno je konkretni deo najpre premazati umućenim belancetom.

Takođe, ukoliko nekoga zanima uskršnja pogača sa jajima, kakve često viđamo na fotografijama, potrebno je pre pečenja napraviti udubljenje na vrhu pogače uz pomoć jaja. Neposredno pre pečenja treba naravno izvaditi jaje, kako bi vaskršnja pogača bila ispečena sa tim udubljenjima, u koja bi trebalo potom da budu stavljena ukrašena uskršnja jaja.

Ko god ima želju da priprema pogaču koja nalikuje čuvenoj pogači ruži, treba postupak sa premesivanjem da ponovi nekoliko puta, s tim što se svaki put testo premazuje puterom ili margarinom. Po završetku postupka se pripremi jedna jufka željene veličine i seče na 12 ili više jednakih delova, te ređa u prethodno podmazanu posudu i to tako da nalikuje ruži, odnosno cvetu.

Po želji, jednostavna vaskršnja pogača može biti posuta susamom ili lanenim semenom i to neposredno nakon što bude premazana prethodno umućenim žumancetom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *