Zašto je dobar čaj od kantariona?

Podeli

Nazivi koji se vezuju za kantarion vrlo jasno ukazuju na to zašto je dobar čaj od kantariona i zbog čega je, generalno dobro koristiti ovu biljku. Izuzev naziva Gospino zelje, kantarion je takođe poznat i kao Gospin cvet, ali i kao krvavac i ivanjčica, te kao Marina ručica.

Zašto je dobro piti čaj od kanariona
Pixabay: PixelAnarchy

Posebno je dobar čaj od kantariona za žene, mada se korišćenje ove biljke obilato preporučuje i generalno za lečenje oboljenja želuca, a dobro je poznato i da je kantarionovo ulje pravo zlato za lečenje mnogih tegoba.

Biljka kantarion

Čvrsta i razgranata stabljika ove biljke može da bude visoka između 15 i 60 centimetara. Cvetovi kantariona posebno privlače pažnju, budući da se upravo oni i koriste za pripremu lekovitog kantarionovog ulja.

Prilično je izvesno da narodni naziv krvavac, koji se vezuje za kantarion, potiče iz narodnog predanja koje je vezano za crvenkastu boju koje kantarionovo ulje ima. Baš zato što je kantarionovo ulje, prema narodnom predanju vezano za krv Isusa Hrista i njegove rane, često se preporučuje koristiti ga za lečenje rana, a može da pomogne i protiv bolova.

Poznato je takođe da su devojke ranije na praznik Ivanjdan koristile upravo biljku kantarionu, kako bi pripremile čuvene Ivanjske venčiće, pa je prilično izvesno da odatle i ivančica, što je tek jedan od narodnih naziva za kantarion.

Čaj od kantariona lekovitost

Nije mali broj stanja i oboljenja na koje pozitivno može da utiče čaj od kantariona. Za šta je dobar je naredna je tema koja je vrlo značajna, prosto zato što kantarion pomaže kako kod različitih oboljenja nervnog sistema, tako isto i kod pojave dijareje.

Kako navodi Marija Treben u knjizi Zdravlje iz Božije apoteke, čaj od kantariona se može koristiti kod upale živca, ali i generalno kod različitih neuroza i živčane slabosti, te se smatra da pomaže i kod nesanice.

Ukoliko nekome ne odgovara čaj od kantariona, može koristiti i tinkturu od ove biljke, koja se priprema na vrlo jednostavan način i to tako što se cvetovi kantariona dodaju u litar domaće rakije. Nakon što tri sedmice tako pripremljena tinktura od kantariona odstoji na suncu ili na nekom drugom toplom mestu, potrebno je procediti je i konzumirati prema uputstvu fitoterapeuta.

čaj odo kanariona
Pixabay: dungthuyvunguyen

Zašto je dobar čaj od kantariona?

Pored svega navedenog, čaj od kantariona može da pomogne i u regulaciji neredovnih menstruacija kod mladih devojaka, a takođe ima pozitivan efekat i na mališane koji mokre u krevet, kada i te kako može biti od koristi.

Dobro je napomenuti da čaj od kantariona može da pomogne i ako neko ima nemiran san, odnosno ako pati od depresije.

Ne samo da se preporučuje čaj od kantariona za želudac, već se takođe preporučuje i kod pojave čira na želucu konzumirati domaće ulje od kantariona prema uputstvu osobe, koje je sertifikovani fitoterapeut, odnosno nakon savetovanja sa nadležnim lekarom.

Kako se kuva čaj od kantariona?

Na vrlo jednostavan način se priprema čaj od kantariona, a potrebno je u tom slučaju koristiti pažljivo prikupljenu i osušenu biljku, odnosno cvetove kantariona.

U pomenutoj knjizi, čuvena austrijska travarka navodi i kako se pravi čaj od kantariona. Naime, jednu ravnu kašičicu biljke treba preliti sa 250 mililitara ključale vode. Zatim posudu poklopiti i ostaviti par minuta da odstoji, pa procediti i konzumirati u gutljajima.

Čaj od kantariona iskustva

Izuzev ulja od ove biljke, koje mnogi obilato koriste, često se koristi i čaj od kantariona. Iskustva ljudi su u većini slučajeva pozitivna, a ukoliko se čaj od ove biljke koristi prema preporuci fitoterapeuta.

U većini slučajeva to znači da ne treba preterivati u količini, pa se u tom smislu preporučuje najviše dve do tri šolje na dnevnom nivou čaja od ove biljke.

Naravno, ukoliko fitoterapeut bude to smatrao potrebnim, on će pacijentu preporučiti da čaj od kantariona priprema i na drugačiji način i da ga konzumira u većoj ili u manjoj količini od preporučene.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *