U kom gradu je nastala pica?

Podeli

Ne samo da je glavni grad istoimenog okruga na području Republike Italije, već je Napulj po veličini treći u celoj zemlji. Ujedno je i glavni grad regije Kampanja.

U kom gradu je nastala pica? napulj
pixabay

Za ovaj italijanski grad najpre se vezuje recept za specijalitet koji je poznat širom sveta i koji je proslavio italijansku kuhinju. Takođe, u blizini Napulja se nalazi i jedini aktivni vulkan na evropskom tlu. A osim Vezuva, za ovaj grad se vezuje i drevna Pompeja, grad osnovan tokom šestog veka pre Hrista, u kome su osim Rimljana, živeli i Antički Grci i drugi drevni narodi.

Smatra se da je naziv grada potekao od dve grčke reči i to nea i poli, a u značenju Novi grad.

Grad u kome je nastala pica

Napulj zapljuskuju vode Tirenskog mora. Jedini aktivni vulkan na tlu cele Evrope, Vezuv, udaljen je oko 20 kilometara od ovog italijanskog grada.

Razlog zbog koga se mnogi odlučuju za Napulj letovanje jeste sredozemna klima koja tu vlada. Leta su topla, duga i bez padavina, dok su zime obično blage i sa obilnijim padavinama. Maksimalna temperatura vazduha u toku letnjih meseci kreće se između 26 i 30 stepeni što ovaj grad čini odličnim izborom za letnji odmor.

napulj
pixabay

Istorija Novog grada

U vreme postojanja Velike Grčke, u periodu između 7. i 6. veka pre Hrista, današnji Napulj osnivaju Antički Grci. Za vreme Drugog punskog rata (218-202. godine pre nove ere) su se upravo u okolini grada odigrale značajne bitke.

Iako grad kasnije osnivaju rimske snage, običaji osnivača i njihov jezik bivaju zadržani. Kasnije Napuljom vlada Vizantija, pa Lombardi, Normani i drugi osvajači. Car Justinijan je želeo da nekadašnje italijanske provincije povrati, zbog čega izbija Gotski rat, koji je trajao od 535. do 552. godine. Zbog razmera sukoba i 17-godišnjeg trajanja, iako Vizantija odnosi pobedu nad Gotima, celokupno područje oko današnjeg Napulja se dugo oporavljalo.

Pre ujedinjenja Italije, 1816. godine biva osnovana Kraljevina Dve Sicilije. U to vreme je Napulj bio glavni grad Kraljevstva, a kasnije i Napuljske kraljevine.

Koliko je grad bio razvijen, pokazuje i podatak da je u njemu tokom 17. veka živelo oko 300 hiljada stanovnika. Upravo iz tog razloga je na evropskom tlu u to doba bio drugi grad po veličini, a odmah iza prestonice Francuske.

Osim standardnog italijanskog jezika, stanovništvo Novog grada koristi se i lokalnim narečjem, poznatim kao napolitanski.

napulj
pexels

Napulj – šta videti?

Najbolji odgovor na ovo pitanje je sve. Gde god krenete u Napulju, naići ćete na neku znamenitost. Posebno je interesantno staro jezgro grada, koje se nalazi na Listi Svetske baštine. Na istoj listi se nalazi i Novi zamak.

Iako u gradu postoje brojni spomenici, koji svedoče njegovoj izuzetno bogatoj istoriji, turisti se radije opredeljuju za posetu znamenitostima koje se nalaze u okolini Napulja.

Najpre su tu ostaci drevnih gradova Pompeje i Herkulanuma, koji su potpuno uništeni 79. godine, kada je zabeležena velika erupcija obližnjeg vulkana.

Najstarija picerija u Napulju otvorena je, sada već daleke 1830. godine. Zato, ako odlučite da posetite ovaj italijanski grad, bez obzira da li se opredelite za Napulj letovanje ili za posetu u drugom periodu godine, ne propustite da uživate u ukusu originalne pice Napolitana. A ako se već nađete tamo, možete da skoknete do magičnog ostrva Kapri, koje se nalazi u Napuljskom zalivu, kao i do ostrva Iskija i Pročida.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *