Zašto i kada se sadi žito za Božić?

Podeli

Prilično je izvesno da smo svi imali prilike da čujemo da postoji tradicionalni običaj da se za Božić sadi žito. I upravo to je možda jedan od najinteresantnijih običaja koji prati Praznik Hristovog rođenja.

Zašto i kada se sadi žito za Božić?
Javno vlasništvo

Danas se, međutim, sve manji broj njih odlučuje da zasadi žito na vreme, kako bi bilo spremno za Božić, prosto zato što je jednostavnije otići na pijacu i kupiti ga. Međutim, sva draž i jeste upravo u sadnji žita i nezi biljke dok ne poraste.

Ovaj običaj ima duboko ukorenjeno značenje u mnogim kulturama, te simbolizuje obnovu, plodnost i nadu tokom zimske sezone.

Kada se sadi žito za Božić?

Tradicionalno, žito za Božić sadi se 4. decembra, na dan Svete velikomučenice Varvare, koju Srpska pravoslavna crkva obeležava 17. decembra, dva dana uoči Svetog Nikole.

U narodu je ovaj Praznik poznat kao Varvarica.

Kako saditi žito za Božić?

Iako možda deluje kao vrlo složen proces, zapravo je prilično jednostavno zasaditi žito za Božić ukoliko poštujete navedene korake:

  • odaberite odgovarajuću posudu (u principu to može biti saksija, posuda ili čak posebno dekorisana činija koja dodatno doprinosi prazničnom duhu)
  • pripremite seme (koristite kvalitetno seme žita, poput pšenice ili ječma. Prethodno natopite seme u vodi tokom noći kako biste podstakli proces klijanja)
  • posadite seme (pažljivo posadite prethodno pripremljeno seme u posudu sa zemljom, a zatim ga pokrijte i blago pritisnite)
  • zalivanje (redovno zalivajte žito, kako biste održali vlažnost zemlje. Važno je da pazite da ne preterate sa vodom kako biste izbegli truljenje semena)
  • održavanje (držite posudu sa žitom na toplom mestu sa dovoljno svetlosti)

Zašto se sadi žito za Božić?

Nema nikakve sumnje da žito za Božić nosi posebnu, duboku simboliku. U tom smislu, žito koje klija simbolizuje novi život, plodnost i nadu.

Uzevši u obzir da je na trpezi za Badnje veče i Božić upravo žito jedino koje je zelene boje, to ono simbolizuje nastavak života i plodnost, koja je oličena u njegovom zelenom klasju.

Imajte na umu da sađenje žita za Božić nije samo tradicija, već i način da se oživi duh praznika. Iako je, bez ikakve sumnje mnogo lakše otići i kupiti, valjalo bi da ipak odvojite vreme za ovaj interesantni običaj. Tim pre ako imate mališane, koji će, sasvim sigurno biti oduševljeni tom idejom, a ujedno ćete imati i prijatne zajedničke trenutke.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *