Zašto je Bermudski trougao poznat?

Podeli

Na prostoru između ostrva Bermuda, Portorika i američkog grada Majamija nalazi se Bermudski trougao, mesto, koje važi za jedno od najmisterioznijih u celom svetu.

bermudski trougao

Ovaj deo Atlantskog okeana se neretko naziva i Đavoljim trouglom, mada je češće nazivan Bermudski trougao. Misterija koja ga prati vezuje se za nestanak brodova i aviona, a posebno za čuveni Let 19, kada su svih pet američkih aviona nestali i nikada nisu pronađene ni njihove olupine, ni piloti američkog vazduhoplovstva.

Gde se nalazi Bermudski trougao?

Iako se primarno vezuje za tri tačke na području Atlantskog okeana, odgovor na pitanje gde je Bermudski trougao može da bude različit, jer mnogi istraživači koji su se tom temom bavili imaju drugačije teorije o tome.

Jedno je sigurno, jedna od tačka zamišljenog trougla jesu ostrva Bermuda, udaljena nešto manje od hiljadu kilometara od teritorije Sjedinjenih Američkih Država. Kao druga tačka uzima se američki grad Majami, koji se nalazi na Floridi, a kao treća tačka Bermudskog trougla najčešće se pominje Portoriko, arhipelag sačinjen od istoimenog ostrva i od brojnih manjih ostrva.

Kako su nestali avioni u Bermudskom trouglu?

Za svetsku „slavu“ Bermudski trougao može da zahvali jednom nemilom događaju, koji se zbio 5. decembra 1945. godine. Upravo od tada je ova misterija počela da se širi svetom.

Pilot američkog vazduhoplovstva po imenu Karol Tejlor Čarls bio je zadužen da vodi let, tokom kojeg je sa još četvoricom kolega izvodio vežbe. Budući da je važio za vrlo iskusnog pilota, to je prilikom analize nesreće ljudska greška kao njen razlog, praktično potpuno izuzeta.

Petorica pilota na Letu 19, kako je vežba nazvana, nisu zatražila pomoć komande…nisu se ni oglasili…netragom su nestali i oni i letilice. Do dana današnjeg nisu pronađeni ni njihovi, ni ostaci letilica. Upravo taj događaj je zaslužan za misteriju koja prati Bermudski trougao do današnjih dana.

bermudski trougao
Pixabay

Šta je Bermudski trougao?

Područje između Portorika sa jedne, Majamija sa druge i ostrva Bermuda sa treće strane, nalazi se u Atlantskom okeanu i nadaleko je poznato kao najtajanstvenije. Iako se u Bermudskom trouglu nesreće ne događaju češće nego u drugim delovima sveta, priča o nestanku pilota američkog vazduhoplovstva je „krivac“ za to što se Bermudski trougao karakteriše i kao jedno od najopasnijih područja na celom svetu.

Mnoge teorije su se javljale do sada o ovoj temi. Međutim nijedna od njih nije do kraja dokazana, tako da područje Đavoljeg trougla i dalje privlači pažnju mnogih, a posebno ljubitelja onostranog.

Prva i osnovna teorija o tome zašto se sve to dešava baš na tom području tiče se prirodnih karakteristika područja. Naime, u Bermudskom trouglu, odnosno na njegovim kontinentalnim ivicama postoje polja metan hidrata, koja su vrlo prostrana. Upravo zbog mehurića tog gasa može doći do potapanja brodova, posle čega na scenu stupa uticaj Golfske struje, takođe prisutne na tom području. Zanimljivo je pomenuti da Bermudski trougao karakterišu i takozvani blatni vulkani, poznati i kao metanske erupcije, koje se mogu okarakterisati kao krivci za potonuće brodova.

Druga teorija koja se često pominje tiče se magnetnih anomalija, koje imaju negativno dejstvo na funkcionisanje kompasa. Međutim, budući da to nije naučno dokazano, smatra se samo pretpostavkom.

Još treba pomenuti i tvrdnje da su veliki talasi, uragani i golfske struje okarakterisani kao mogući uzročnici nesreća u Bermudskom trouglu.

Uz sve to, možda i najzastupljenija tvrdnja je ona koja pominje ljudski faktor kao razlog za brodske i avionske nesreće na tom području.

bermudski trougao
Pixabay

Bermudski trougao – teorije

Uzevši u obzir da je u pitanju jedno od najmističnijih mesta na planeti, ne čudi što postoje mnoge teorije o Bermudskom trouglu.

Mada se mora priznati da realan broj nesreća na tom području nije ništa posebno veći nego u drugim delovima sveta, s tim što je u pitanju naročito prometna ruta, pa je to jedan od razloga za veći broj nesreća, kako objašnjavaju pojedini stručnjaci.

Osim teorije da su u pitanju vanzemaljci, koji otimaju brodove i avione iz tog područja, među pristalicama onostranog zastupljena je i teorija o takozvanoj rupi u vremenu. Zanimljivo je objašnjenje da zapravo niko od putnika brodova i aviona na području Bermudskog trougla nije preminuo, već žive u nekom drugom vremenu, kako objašnjava ta teorija.

Postoji još jedna, povezana sa mitskom Atlantidom. Prema njoj, na tom području su stanovnici Atlantide ostavili izuzetno napredno oružje, koje i dovodi do nesreća.

Zanimljivosti o Đavoljem trouglu

Izuzev priče o Letu 19, koja je i zaslužna za to što se o Bermudskom trouglu pročulo širom sveta, desili su se i neki drugi događaji, koji su to područje svrstali u red najmističnijih na celom svetu.

Američki brod pod nazivom „Kiklop“ je 4. marta 1918. godine jednostavno nestao. Na brodu je bilo ukupno 306 ljudi i njime je komandovao kapetan Vorli. Svi su nestali i njihova tela nikada nisu pronađena, kao ni ostaci broda.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *