Zašto negovati ljubav i u braku?

Podeli

Sve je veći broj razvoda i rastava bračnih partnera, ne samo u našoj zemlji, nego i u celom svetu. Stručnjaci razloge za taj fenomen nalaze u savremenom načinu života i činjenici da su ljudi postali netrpeljivi jedni prema drugima.

Zašto negovati ljubav i u braku?
Pixabay

Tačnije, retko ko danas pokušava da „popravi“ odnos, a još manje je onih koji se trude da neguju odnos sa bračnim partnerom. Najjednostavnije rešenje u takvim situacijama jeste „presaviti tabak“ i podneti tužbu za razvod braka.

I dok su pripadnici prethodnih generacija nastojali da poboljšaju odnos sa svojim bračnim partnerom, onako kako su umeli i znali, danas je to sve ređe slučaj.

Ljubav vremenom prerasta u naviku

Nema ništa lepše nego videti dvoje zaljubljenih, koji sa puno žara dogovaraju detalje budućeg venčanja. Zatim uživaju u išćekivanju prinove, pa u prvim zubićima, prvim detetovim koracima, polasku u vrtić, polasku u osnovnu školu i tako dalje.

A gde su tu bračni partneri i njihove potrebe?

Obično se događa da supružnici jednostavno zaborave na svoj odnos i da vremenom počnu da žive kao cimeri. Dogovaraju se o dnevnim obavezama, odlasku na odmor ili u posete prijateljima i rođacima. I tako im prođe život.

A onda kada deca krenu svojim putem, shvate da su sami. Iako su i dalje u braku. Zato i ne čudi što je sve više bračnih parova u starijoj životnoj dobi koji donose odluku o razvodu.

Sve to naravno uopšte ne mora da bude tako.

samo ljubav koja se neguje može da opstane

Samo ljubav koja se neguje, može da opstane

Ma koliko neko to posmatrao kao sebičnost, nema sumnje da je izuzetno važno da supružnici imaju vreme za sebe. Na koji način će to da izvedu, njihova je odluka, ali je važno da se posvete jedno drugom, bez obzira koliko dece imaju i da li ih imaju.

Da li će zamoliti svoje rođake da pričuvaju decu dok oni, recimo odu u bisokop, na večeru u omiljeni restoran ili otputuju negde samo njih dvoje ili će drugačije osmisliti zajedničke aktivnosti, to i nije naročito važno, jer će bez sumnje na najbolji mogući način obezbediti dete u tom periodu. Mnogo je važnije da imaju trenutke, koji su samo njihovi i u kojima će zaista moći da uživaju.

Vremenom će među takvim supružnicima ljubav prerasti u poštovanje, a ne u naviku. Obično takav odnos ne biva narušen pod uticajem drugih ljudi, prosto zato što će sve što im je potrebno imati jedno u drugome.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *