Zašto je borovnica dobra za zdravlje?

Podeli

Biljka koja prirodno raste u šumama širom severne Zemljine hemisfere, borovnica je prepoznatljiva po sitnom, okruglom blodu modro plade do ljubičaste boje, čiji je ukus u najmanju ruku specifičan.

Zašto je borovnica dobra za zdravlje?
Pexels – Burst

Osim na zdravlje organizma u celosti, borovnice i te kako imaju uticaj i na kosu i kožu, zahvaljujući vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama, koje plodovi ove biljke sadrže.

Borovnice – sastav

Voće bogato brojnim hranljivim materijama, koje pružaju brojne zdravstvene benefite, borovnice bi definitivno trebalo uvrstiti u redovnu ishranu.

Borovnice su značajan izvor vitamina C, ali i vitamina K i vitamina E. Dobro je poznato da je vitamin C je jak antioksidans, koji pomaže u održavanju zdravlja kože, imunološkog sistema i cirkulacije. Vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, dok vitamin E pruža zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.

U borovnicama ima i minerala i to najpre mangana, bakra i kalijuma. Mangan je bitan za zdravlje kostiju, metabolizam i antioksidativne procese, a bakar je mineral, koji je neophodan za pravilan rad nervnog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče kalijuma, njegova uloga je izuzetno značajna u regulaciji krvnog pritiska, na prvom mestu.

Antioksidansi se takođe nalaze u borovnicama i upravo oni su i zaslužni za specifičnu boju, koju ima plod borovnice. Dobro je poznato da oni pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, te da na taj način štite ćelije od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od određenih bolesti.

Borovnica i zdravlje

Konzumiranje svežih borovnica, ali i soka od borovnice ima brojne pozitivne efekte na zdravlje. Čak i ako niste sigurni kakvih, prilično je izvesno da ste na svojoj koži imali prilike da ih osetite, budući da čaša domaćeg soka od borovnice i te kako zna da osveži i okrepi čoveka.

Zahvaljujući prisustvu antioksidanasa, borovnice imaju snažno antiinflamatorno dejstvo, što može pomoći u smanjenju zapaljenskih procesa u organizmu i ublažavanju simptoma upalnih bolesti poput artritisa.

Rezultati određenih studija su pokazali da redovno konzumiranje borovnica može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pamćenje, koncentraciju i moždanu oštrinu. Antioksidansi prisutni u borovnicama štite mozak od oksidativnog stresa i starenja.

Borovnice imaju nizak glikemijski indeks i bogate su vlaknima, što ih čini odličnim izborom za osobe s dijabetesom. Mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i održavanju stabilne energetske ravnoteže.

Antioksidansi u borovnicama imaju povoljan efekat i na srce i krvne sudove. Redovno konzumiranje borovnica može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, poboljšati cirkulaciju i održavati zdrav krvni pritisak. A zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i antioksidansa, borovnice mogu pomoći i u održavanju zdravlja očiju i smanjenju rizika od očnih bolesti kao što su degeneracija makule i katarakta.

Zanimljivosti o borovnicama

 • Borovnice su poznate kao „superhrana“ zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita.
 • Postoji više od 450 vrsta borovnica širom sveta.
 • Najveći izvoznici borovnica su Sjedinjene Američke Države, Kanada i Čile.
 • Borovnice su prirodni izvor antocijana, pigmenata koji im daju tamnoplavu boju i imaju protivupalno dejstvo.
 • Borovnice su odličan izvor vlakana, što pomaže u održavanju osećaja sitosti i podržava zdravu telesnu težinu.
 • Domaći sok od borovnice je osvežavajući napitak koji pruža iste zdravstvene benefite kao i sveže bobice.
 • Borovnice se mogu koristiti u pripremi raznih jela, uključujući smoothieje, pite, džemove i salate.
 • Sušene borovnice su praktičan i zdrav međuobrok.
 • Ovo voće se tradicionalno koristi u u narodnoj medicini za lečenje proliva i upalnih stanja. Listovi borovnice se koriste u tradicionalnoj medicini za lečenje problema s bubrezima i mokraćnim putevima. A u nekim kulturama, lišće borovnice se koristi kao prirodni lek za smirivanje kože i ublažavanje iritacija.
 • Sastojak su mnogih kozmetičkih proizvoda zbog svojih hidratantnih i antioksidativnih svojstava.
 • Postoje festivali posvećeni borovnicama u raznim delovima sveta, gde se proslavlja njihova lepota i ukus.
 • Borovnica je jedna od najstarijih poznatih voćnih vrsta na svetu.
 • Sveže borovnice mogu se čuvati u frižideru do nedelju dana.
 • U nekim kulturama, borovnice se smatraju simbolom ljubavi i sreće.
 • Borovnice mogu biti crne, tamnoplave, ljubičaste ili crvene boje, zavisno od sorte.
 • U načelu su otporne na mnoge bolesti i štetočine, što olakšava njihov uzgoj.
 • Mogu se koristiti za pripremu prirodnih boja za slikanje.
 • Sok od borovnice se često koristi kao prirodni boja za kozmetičke proizvode i sapune.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *