Zašto je Budimpešta Kraljica Dunava?

Podeli

Budimpešta leži na obalama Dunava. Grad je nastao u drugoj polovini 19. veka, kada je predgrađe Budim spojeno sa Peštom. Prestonica Mađarske nalazi se u srcu Panonske nizije i zbog položaja koji zauzima, često je nazivaju i Kraljicom Dunava.

Zašto je Budimpešta Kraljica Dunava?
Pixabay / Walkerssk

Od srpske prestonice udaljena je oko 380 kilometara.

Geografski posmatrano, karakteristike reljefa Budima i Pešte značajno se razlikuju. Dok je Budim brdovit, Pešta je posve drugačija i karakteristična po ravničarskim predelima.

Kada je u pitanju Budimpešta, broj stanovnika je trenutno značajno manji u odnosu na ranije godine. U poslednjim decenijama prošlog veka na teritoriji grada živelo je više od 2,1 milion stanovnika, a trenutni podaci pokazuju da je taj broj u poslednjim godinama za oko 400 hiljada stanovnika manji. Ipak, blizu 2,5 miliona stanovnika živi u širem gradskom području.

Budimpesta
Pexels / Nora

Budimpešta – putovanje

Mnogi srpski turisti koje zanima putovanje u Budimpeštu najpre razmišljaju o vremenskim prilikama, posebno ukoliko putuju u zimskom periodu. Sledeće što muči naše turiste koji kreću put Mađarske jesu gužve na granici, a posebno ukoliko je u pitanju Nova godina, Vaskrs ili neki drugi praznik, znaju da budu i te kako gužve na granici, pa treba biti strpljiv.

Međutim, kada stignete u ovaj grad, budite uvereni da će vas na prvi pogled očarati. I ne samo zbog toga što je Dunav toliko širok u Budimpešti, da će vam ličiti na more, nego i zato što u ovom gradu postoji ulica, izuzetno draga Srbima, ali i zato što je grad bogat brojnim znamenitostima.

budim pesta budimpesta
Pixabay / 1545404

Da pomenemo i to da kada je u pitanju vremenska prognoza, Budimpešta se može pohvaliti prijatnom, umereno-kontinentalnom klimom. Doduše, ako volite oštre zime i blaga leta, onda ćete uživati kad god je posetite. Ako baš i niste ljubitelj naročito hladnih zima, onda izbegavajte posetu prestonici Mađarske u zimskom periodu.

Bez ikakve sumnje, grad je najlepši u proleće i u toku leta, pa ukoliko vas opterećuje to kolike su temperature vazduha, onda i planirajte putovanje u Budimpeštu upravo u tim periodima godine. Mada se ne može reći ništa lože ni za posetu u toku zime, a posebno uoči Božića i Nove godine, kada mađarska prestonica sija nekim potpuno drugačijim sjajem.

Bilo kako bilo, kada god odlučite da joj odete u posetu, nećete se pokajati, a vrlo je verovatno da ćete poželeti da joj se opet vratite.

budimpesta
Pixabay / charlemagne

Znamenitosti Kraljice Dunava

Osim Srpske škole, kako se naziva gimnazija „Nikola Tesla“ Budimpešta, a u okviru koje funkcioniše obdanište, osnovna škola, gimnazija i đački dom, u ovom gradu postoji i saborni hram posvećen Velikomučeniku Svetom Georgiju. Hram se nalazi u Srpskoj ulici i pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini.

Ako posetite ovaj grad, a ne uživate u lepoti njegovih mostova, mnogo ćete propustiti. Čuveni Lančani most preko Dunava posebno je lepo posmatrati u toku večeri i noću. Sečinjijev lančani most jedan je od simbola grada.

budimpesta
Pixabay / kutshke

Arhitektura mađarske prestonice opčinjava mnoge posetioce. Naravno da je Trg heroja, Budimpešta, poznat po spomeniku posvećenom plemenskim vođama obavezna lokacija, koju treba posetiti. Ne treba propustiti ni Budimski dvorac i zgradu parlamenta. U toku dana se organizuju 45-minutni turistički obilaci u pratnji vodiča, dok je zgradu parlamenta najbolje posmatrati i naravno fotografisati, iz pravca Trga Lajoša Košuta, sa druge strane reke.

Ukoliko želite da uživate u pogledu na kraljicu Dunava, to možete učiniti sa Ribarskog bastiona. Brdo Gelert još je jedna od lokacija sa koje se pruža neverovatan pogled na grad.

budimpesta
pixabay / Hermann

Vožnja brodom po Dunavu jedna je od aktivnosti u kojoj uživaju mnogi turisti, kao i šetnja čuvenom Vaci ulicom u centru grada.

Koga god zanima iz drugog ugla Budimpešta, Nova Godina je idealno vreme za posetu mađarskoj prestonici. I ne samo zato što treba osetiti čaroliju praznika na mađarskim ulicama, nego što turisti mogu da uživaju i u romantičnoj vožnji brodom, ali i da učestvuju u nekoj od zabava, koja se često organizuje u tom periodu na ulicama mađarske prestonice.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *