Zašto je čaj od prečice dobro koristiti?

Podeli

Iako prečica raste kao korov, čaj od prečice je izuzetno moćno prirodno lekovito sredstvo, koje može da pomogne kod mnogih bolesti i stanja.

Zašto je čaj od prečice dobro koristiti?
Pexels

Narodni nazivi za prečicu (lat. Lycopodium clavatum), biljku koja pripada porodici mahovina, su crvotočina i prašuljica, ali i kijačasta crvotočina i plavun.

Posebno je zanimljivo to što je na tlu Nemačke i Austrije ova biljka pod zaštitom.

Za njenu lekovitost vrlo je važno da se čaj od prečice priprema isključivo od biljke, koja je rasla na senovitom mestu. Direktno izlaganje biljke sunčevoj svetlosti ima negativan uticaj, te iz nje crpi lekovite materije.

Biljka prečica – osnovne karakteristike

U pitanju je biljka, koja samoniklo raste i to uglavnom na senovitim mestima. Međutim, prečica ili crvotočina, kako je takođe njen narodni naziv, može rasti i na osunčanim predelima, ali se takva biljka baš i ne može pohvaliti naročitom lekovitošću. Naime, ukoliko raste na sunčanom mestu, sva je prilika da ni čaj od prečice neće imati neko pozitivno dejstvo, prosto zato što se lekovite supstance u biljci smanjuju pod uticajem sunčeve svetlosti.

Prečica se može naći na višim nadmorskim visinama i to obično iznad šest stotina metara.

Za pripremu čaja se koristi isključivo nadzemni deo ove mahovinaste biljke.

Ova biljka nalikuje vresu, a u njenim klipovima se nalazi cvetni prah, koji se koristi takođe za lečenje. Međutim, iako podseća na druge vrste mahovina, neće biti teško razlikovati je. Prečica ima ne samo klipove, u kojima se nalazi prah žute boje, već i prilično duge vitice. Uz pomoć njih ona i raste i širi se, odnosno praktično puzi po zemlji, pa otuda verovatno i potiče jedan od njenih narodnih naziva – prašuljica.

Prečica kao lek

Brojna su oboljenja i stanja kod kojih pomoć može da pruži i čaj od prečice. Naravno, čaj od ove biljke ni u kom slučaju ne može da zameni terapiju medikamentima ili bilo koju drugu vrstu terapije, koju pacijentu preporuči nadležni lekar.

Prema narodnoj tradiciji, čaj od prečice, biljke koja, pored ostalih sastojaka sadrži i radijum, može da bude od koristi kod osoba koje imaju rane na koži, recimo. Isto kao i kod onih, koji muku muče sa grčevima ili peskom u bubregu.

Prema knjizi Zdravlje iz Božije apoteke, čuvene travarke, Marije Treben, koja je ovu biljku stavila na prvom mesto među mnogima, o kojima piše u pomenutoj knjizi, prečica se preporučuje za lečenje:

  • gihta ili podagre
  • reume
  • deformacije zglobova
  • oboljenja polnih organa
  • peska u bubregu
  • bubrežnih kolika
  • bolova i otvrdlina različitog porekla u testisima
  • grčeva u listovima i nogama
  • grča mokraćne bešike
  • rana različitog porekla

Vrlo je važno imati na umu i da se uz čaj od prečice, ova biljka može koristiti i u vidu sedećih kupki i uz takozvane jastučiće. Tako pomenuta travarka naziva obloge od ove biljke, kojom treba da bude napunjena pamučna tkanina u vidu jastučeta. Zatim se ona stavlja na obolelo mesto.

Kada ne treba koristiti čaj od prečice?

Iako bez ikakve sumnje čaj od prečice ima brojne benefite, ipak postoje ljudi kojima se ne preporučuje njegovo korišćenje.

Na prvom mestu su to trudnice, a odmah zatim i dojilje, koje ne bi trebalo ni u kom slučaju da koriste čaj od ove biljke.

Isto tako se čaj od prečice ne preporučuje ni mališanima, uzrasta ispod 12 godina.

Kako se priprema čaj od prečice?

Uobičajen je način pripreme čaja od ove biljke, s tim što se svakako uvek preporučuje pripremiti svež čaj od prečice pre konzumacije.

Jednu kašičicu čaja bi trebalo preliti sa dva decilitra vode i ostaviti poklopljeno da stoji oko par minuta, a najduže pet. Nakon toga bi čaj jednostavno trebalo procediti i piti mlakog u gutljajima.

Što se količine tiče, obično je uopštena preporuka da to ne bude više od dve šolje u toku jednog dana.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *