Zašto je dobar magnezijum?

Podeli

Opravdani je razlog zbog koga se magnezijum neretko naziva i čarobnim mineralom, uzevši u obzir da igra ključnu ulogu u održavanju vitalnosti organizma, samim tim što uzima učešće u mnogim fiziološkim procesima. Od regulacije mišićne aktivnosti do podrške zdravlju srca i nervnog sistema, jasno je da je njegov značaj nemerljiv.

za šta je dobar magnezijum
Pixabay: aixklusiv

Uprkos njegovoj toliko značajnoj ulozi, magnezijum često ostaje nepravedno zapostavljen u ishrani.

Gde sve ima magnezijuma?

U različitim namirnicama, kako biljnog tako i životinjskog porekla, može se naći magnezijum, s tim što su neke bogatije ovim mineralom.

U osnovi, magnezijum sadrže sledeće namirnice:

  • orašasti plodovi (badem, lešnik, indijski i brazilski orah)
  • semenke (suncokret, lana, bundeve, susama)
  • zeleno lisnato povrće  (blitva, zelje, spanać, kelj)
  • žitarice (ovas, raž, ječam, integralni pirinač)
  • mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije i soja)
  • mlečni proizvodi (jogurt, sir i mleko)
  • meso i riba (piletina, ćuretina, svinjetina, losos i skuša)
  • avokado (izuzetno je bogat magnezijumom)
  • banane (osim kalijuma, banane sadrže i značajnu količinu magnezijuma)
  • tamna čokolada (čokolada sa visokim procentom kakaa)

Osim kroz namirnice, magnezijum se može uneti i kroz suplemente, ali pre nego što to učinite, preporučuje se savetovanje sa stručnjakom, kako biste bili sigurni da je konkretni suplement odgovarajući.

Uloga magnezijuma u organizmu

Uzevši u obzir da potpomaže kontrakciju mišića, to je primarna uloga magnezijuma vezana za regulaciju mišićne aktivnosti. Takođe, ovaj mineral igra značajnu ulogu u regulaciji srčanog ritma i održavanju normalnog krvnog pritiska. Poznato je da nedostatak magnezijuma može povećati u velikoj meri i rizik od hipertenzije, ali i srčanih oboljenja.

Magnezijum uzima učešće i u metabolizmu glukoze i proizvodnji energije u ćelijama, a to je naročito značajno za osobe koje se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Ovaj mineral važan je i za apsorpciju kalcijuma, te za održavanje zdravih kostiju i zuba. U tom smislu nedostatak magnezijuma može doprineti razvoju osteoporoze.

Osim svega ranije pomenutog, treba znati i to da je magnezijum ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Uzevši u obzir da učestvuje u prenosu nervnih impulsa, to može pomoći i u smanjenju nervne napetosti, pa i anksioznosti.

Kako osigurati dovoljno magnezijuma?

Dnevne potrebe za magnezijumom variraju u zavisnosti od uzrasta, pola i nivoa fizičke aktivnosti. Bogati izvori magnezijuma u ishrani uključuju orahe, bademe, spanać, integralne žitarice, ribu i pasulj.

Svakako treba voditi posebno računa o tome da se ne pretera sa unosom ovog minerala, a što se posebno odnosi na osobe koje se, nakon konsultacija sa stručnjakom, ipak odluče za korišćenje suplemenata.

Zapravo je važno osigurati adekvatan unos magnezijuma kroz raznovrsnu ishranu, jer je to ključ za očuvanje optimalnog stanja zdravlja, ali i za prevenciju potencijalnih problema do kojih može da dovede manjak magnezijuma u organizmu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *