Zašto je dobro koristiti origano?

Podeli

Malena, ali izuzetno moćna biljka, origano je postao neizostavni sastojak mnogih specijaliteta koji se spravljaju na području Mediterana, gde mahom i raste.

zašto je dobro jesti origano
Pixabay: ariesa66 f

Zahvaljujući specifičnom ukusu i jedinstvenom mirisu, origano u velikoj meri obogaćuje ukus mnogih jela mediteranske kuhinje. Uz to, u pitanju je biljka koja obiluje hranljivim materijama, te ima i značajna lekovita svojstva. Od antioksidativnog dejstva i zaštite organizma od slobodnih radikala, do antimikrobnih svojstava zahvaljujući kojima pomaže u borbi protiv različitih mikroorganizama, origano se može smatrati pravim blagom prirode.

Karakteristike origana

Višegodišnja zeljasta biljka, origano raste na toplim i suvim delovima Sredozemlja, pa se često može naći na sunčanim padinama i kamenitim terenima. Ono po čemu je ova biljka posebna svakako je njen opojni miris, na prvom mestu.

Listovi origana su sitni, ovalni i prekriveni sitnim dlačicama koje biljci daju srebrnkast izgled, dok su stabljike drvenaste u osnovi, a pri vrhu su mekše. Origano je poznat po svojoj intenzivnoj i karakterističnoj aromi, koja kombinuje note mente, kamfora i citrusa. Aroma origana je najizraženija kada se listovi osuše.

Iako visina biljke može varirati, obično dostiže visinu od 30 do 60 centimetara.

Lekovita svojstva origana

Pored toga što je popularan kao začin, origano ima i značajna lekovita svojstva. Ekstrakti ove biljke se koriste u prirodnoj medicini zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.

Budući da je bogat antioksidantima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, origano se može koristiti kao prirodno sredstvo protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. A uz to je poznat i po antimikrobnim svojstvima, uzevši u obzir da sadrži jedinjenja poput karvakrola i timola, koja mogu delovati protiv bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.

Uz to, ova aromatična biljka može pomoći u smanjenju upala u organizmu. Sastojci origana mogu inhibirati enzime koji uzrokuju upalu, pružajući prirodni način za ublažavanje bolova. Origano može pomoći i u poboljšanju varenja hrane, jer stimuliše lučenje želudačnih enzima i soka, pomažući u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija.

Pojedina istraživanja su pokazala da ekstrakti origana mogu imati određeni antikancerogeni potencijal, mada je potrebno više istraživanja kako bi se ovo potvrdilo. Isto tako određena istraživanja ukazuju na to da origano može pomoći i u regulaciji krvnog pritiska, što može biti korisno za ljude koji pate od hipertenzije.

Kako se kuva čaj od origana?

Prilično je jednostavna priprema čaja od origana, a uz to je dobro poznato da čaj od ove biljke ima značajne benefite za organizam u celini, uključujući jačanje imunološkog sistema i ublažavanje simptoma prehlade.

Za pripremu čaja je potrebno koristiti sušeni origano. Mera je 250 mililitara vode i 1 kafena kašičica osušene biljke.

U prokuvalu vodu dodajte jednu kašičicu osušenog origana, poklopite i ostavite kratko da odstoji. Potom procedite čaj, zasladite po ukusu i dodajte limunovog soka ako želite, pa ga popijte u gutljajima. Imajte na umu i to da je čaj od origana najukusniji dok je još topao.

Pre nego što počnete konzumirati čaj od origana u medicinske svrhe, preporučuje se da se posavetujete sa stručnjakom. Posebno je važno ukoliko imate postojeće zdravstvene probleme ili koristite lekove, kako biste bili sigurni da nema interakcija.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *