Zašto je dobro koristiti sremuš?

Podeli

U narodu poznat i kao medveđi luk, sremuš je takođe poznat i kao divlji luk ili divlji beli luk. Uzevši u obzir da se njegovi listovi pomaljaju s proleća, to se smatra i pravim pravcatim saveznikom ovog godišnjeg doba.

zašto je dobro koristiti sremuš
Pixabay: beauty_of_nature

U narodnoj medicini biljka sremuš ima vrlo važno mesto, uzevši u obzir da, između ostalog, pomaže kod nesanice i edema pluća, te pročišćava creva, pa i ceo organizam, a može biti i odlično prirodno sredstvo protiv hroničnih oboljenja kože. Ipak, to je tek deo benefita koje korišćenje ove biljke nudi.

Šta je sremuš i kako izgleda?

Specifičan kopljasti oblik listova ove biljke je čini prepoznatljivom. U velikoj meri listovi sremuša podsećaju na listove biljke đurđevak, ali ih ni u kom slučaju ne treba pomešati.

Stanište medveđeg luka su uglavnom livade, gde je zemljište bogato vlagom i humusom, a često se može sresti i u planinskim šumskim područjima.

Miris medveđeg luka podseća na miris belog luka, pa je to osnovni razlog zbog koga se neretko sremuš naziva i divlji beli luk. Upravo taj miris pomaže ljudima da listove sremuša razlikuju od listova biljke đurđevak ili biljke mrazovac, koja se smatra otrovnom.

Iako se najčešće listovi sremuša pomaljaju tokom aprila i maja, pojedinih godina to može biti i ranije. Što se cvetanja tiče, sremuš cveta tokom maja i juna.

Sremuš – medveđi luk

Vrlo simbolično je ova biljka nazvana, a zanimljiv je i podatak da latinski naziv ove biljke Allium ursinum znači baš medveđi luk.

Naime, nedugo nakon što se probude iz dugog zimskog sna, medvedi kreću u potragu upravo za ovom biljkom. Smatra se da sremuš pomaže medvedima da očiste kako creva i želudac, tako isto i da pročiste krv.

Kako izgleda sremuš?

Iako u velikoj meri medveđi luk ima karakteristike koje su nalik belom luku, mora se priznati da je sremuš znatno lekovitiji.

I upravo zato što se njegovi listovi pomaljaju već s proleća, smatra se da je najbolje koristiti ga upravo u proleće, kako bi se pročistila ne samo creva, nego i čitav organizam.

Zašto koristiti medveđi luk?

Pored toga što pomaže pročišćavanju celog organizma, a najpre creva i želudac, sremuš se preporučuje i kao prirodno sredstvo za lečenje oboljenja kože, koja se smatraju hroničnim.

Takođe, alkoholna esencija od medveđeg luka može da pomogne i poboljšanju pamćenja, ali i kod pojave glista. Sem toga, biljka sremuš se smatra odličnim prirodnim sredstvom za lečenje dijareje, bez obzira da li je ona akutna ili hronična. Ukoliko postoji lenjost creva ili do zatvora dovode grčevi, takođe biljka medveđi luk može da bude od koristi.

Odlično je prirodno sredstvo protiv nesanice, a ukoliko se koristi vino od sremuša, smatra se da oslobađa pluća od šlajma i da olakšava disanje. Isto prirodno sredstvo se preporučuje i kod edema, odnosno takozvane vodene bolesti, kao i obolelima od tuberkuloze.

Ukoliko se svež sok od ove biljke stavi na ranu, odnosno ako se rana njime premaže, sva je prilika da će ona vrlo brzo zarasti.

Sem toga, sremuš može pomoći i čišćenju krvi, ali i kod perutanja lica, te kod kože koja je sklona pojavi lišajeva i bubuljica.

Kako se koristi sremuš?

Izuzev u formi začina, može se pripremiti i esencija, odnosno tinktura od sremuša, a jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje različitih oboljenja i pomoć pri brojnim tegobama jeste i vino od sremuša.

Što se začina tiče, upotreba je vrlo jednostavna, jer je dovoljno samo iseckati sveže listove biljke, kao što seckamo na primer listove mirođije ili peršuna, te dodati u jela.

Kako se priprema tinktura od sremuša?

Mada se na tržištu može naći i već pripremljena tinktura od sremuša, odnosno esencija, možete je pripremiti i kod kuće. Biće potrebno da sitno iseckate sveže listove biljke, a možete i lukovice sremuša da iseckate, te da time napunite staklenu posudu do samog vrha. Zatim preko treba naliti domaću rakiju, a idealno je da je jačine između 38 i 40 procenata.

Posle toga staklenu posudu treba držati na suncu dve sedmice, a ako ne postoji mogućnost da stoji na suncu, onda je dovoljno da stoji na nekom toplom mestu. Kada to vreme protekne, neophodno je procediti tinkturu i konzumirati svakoga dana 14 do 15 kapi tinkture, razblažene sa malo vode.

Kako se priprema vina od sremuša?

Za pripremu vina od medveđeg luka, osim same biljke, potrebno je i kvalitetnije belo vino, kao i med po potrebi.

Vino od sremuša se priprema vrlo jednostavno, a biće vam potrebni listovi ove biljke i to otprilike puna šaka, koje je neophodno da iseckate. Listove preliti sa 250 ml belog vina i ostaviti da se prokuvaju, pa po potrebi dodati meda. Važno je da pijete gutljaj po gutljaj vina u toku dana.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *