Zašto je Jordan biser Bliskog Istoka?

Podeli

Drevna zemlja koja se prostire preko istorijskih karavanskih ruta Bliskog Istoka, nudi mnogo više od onoga što je vidljivo na prvi pogled. Kao raskrsnica civilizacija, Jordan je kroz vekove bio svedok rađanja i propadanja mnogih kultura, što je oblikovalo njegov sadašnji identitet i obezbedilo bogatstvo kulturnih i istorijskih atrakcija koje oduzimaju dah.

Jordan
Petra, Pexels / Yasir Gürbüz

Sa pravom se Jordan može pohvaliti nekim od najbolje očuvanih drevnih gradova na svetu, dramatičnim pustinjskim pejzažima koji podsećaju na scene iz naučno-fantastičnih filmova, svetski poznatim mestima za odmor poput Mrtvog mora i Aqabe, ali i neiscrpnom toplinom i gostoljubivošću lokalnog stanovništva.

Sa prestonicom Aman koja čuva tragove svoje burne prošlosti, dok istovremeno gazi put ka modernom urbanom centru, preko misteriozne Petre gde drevn grad od peščara karakteristične boje privlači posetioce iz celog sveta, do fascinantne pustinje Wadi Rum koja se pruža do horizonta i dalje, Jordan je zemlja koja zaslužuje da se otkrije.

Svojim jedinstvenim spojem istorije, kulture, avanture i opuštanja, Jordan nudi ponešto za svakog putnika. Bez obzira na to da li želite da se izgubite u lavirintima drevnih gradova, da istražujete neobične pustinjske pejzaže, da se opustite na sunčanim plažama ili da se upustite u gastronomsku avanturu, Jordan je destinacija koja će vam pružiti sve to, i još mnogo više.

Aman

Prestonica Jordana, jedan je od najstarijih naseljenih gradova na svetu. Kombinujući modernu arhitekturu i drevne ruševine, grad nudi bogatstvo istorijskih atrakcija, kao što je drevna Citadela, ogromni Rimski amfiteatar i Arheološki muzej.

U starom delu grada, sukovi vrve od života, sa trgovcima koji prodaju sve od začina do tradicionalne odeće i suvenira. Sa druge strane, novi deo grada pruža kosmopolitski osećaj sa luksuznim trgovinskim centrima, restoranima svetske klase i umetničkim galerijama. Kontrast između starog i novog čini Aman uzbudljivim gradom za istraživanje.

Jordan
Rimski teatar, Pexels / Hisham Zayadneh

Petra

Neretko karakterisana kao  svetsko čudo, Petra je deo UNESCO-ve svetske baštine i definitivno je lokalitet koji se ne propušta.

Drevni nabatejski grad, uklesan u crvene stene, pruža osvrt na istoriju i kulturu koje se proteže hiljadama godina unazad. Njegova najpoznatija građevina, Blago (Al-Khazneh), pruža nezaboravan prizor svojom grandioznom arhitekturom. Uz niz drugih fascinantnih ruševina, poput Monasteryja i Amfiteatra, Petra je zaista svojevrstan prozor u prošlost.

Wadi Rum

Poznat kao Dolina Meseca, Wadi Rum  nudi spektakularni pejzaž i dom je beduina već stotinama godina. Njegove dramatične stenovite formacije, beskrajne peščane dine i bogata beduinska istorija čine ga nezaboravnim. Noćenje u beduinskim šatorima i penjanje na stene neke su od aktivnosti koje su na raspolaganju posetiocima ove atrakcije Jordana.

Jordan
Wadi rum, Pexels / Christyn Reyes

Mrtvo more

Mrtvo more, koje se nalazi na najnižoj tački na Zemlji, nije samo geografski fenomen. Poznato je po izuzetno slanoj vodi koja omogućava posetiocima da plutaju bez ikakvog napora.

Blato Mrtvog mora je poznato po svojim terapeutskim svojstvima, pa se često koristi za spa tretmane kože.

Aqaba

Jordanska kapija ka Crvenom moru, Aqaba je istinski raj za ljubitelje podvodnog sveta. Njeni bogati koralni grebeni i raznovrsna morska fauna pružaju nezaboravno iskustvo ronjenja i snorkelinga. Pored toga, Aqaba nudi prijatnu klimu tokom cele godine, prelepe plaže i niz luksuznih odmarališta.

Gostoljubivost Jordanaca

Kroz celu zemlju, možete osetiti toplinu jordanskog naroda. Njihova kulturna baština je vidljiva kroz muziku, ples, umetnost i, naravno, hranu. Probajte tradicionalna jela poput mansafa, falafela, humusa, a možda ćete imati i priliku da učestvujete u tradicionalnom jordanskom plesu – dabke.

U Jordanu postoji toliko toga za istraživanje, od njegovih drevnih ruševina i prirodnih lepota do njegove bogate kulture i kulinarskih tradicija. Svaki posetilac će pronaći nešto što će ga fascinirati i što će mu ostati u trajnom sećanju. Bez obzira da li planirate opuštajući odmor, istorijsko istraživanje ili avanturističko putovanje, Jordan vas neće razočarati. Naprotiv!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *