Zašto je Krstovdan jedan od najpoštovanijih Praznika?

Podeli

Krstovdan, koji se obeležava 14. septembra po novom (gregorijanskom) kalendaru i 27. septembra po starom (julijanskom) kalendaru, nije samo datum u pravoslavnom crkvenom kalendaru, već Praznik koji u srpskom narodu ima duboki i mnogostruki značaj.

Zašto je Krstovdan jedan od najpoštovanijih Praznika?

Praznik je posvećen podizanju i osvećenju Časnog Krsta Gospodnjeg u Jerusalimu, događaju koji je izuzetno značajan u hrišćanskom verovanju, budući da simbolizuje trijumf vere nad neverjem, svetlosti nad tamom i života nad smrću. Ovo je dan koji otelotvoruje esencijalne aspekte hrišćanske dogme i etike, a u srpskom kontekstu je utkan u mnoge običaje, verovanja i čak poljoprivredne aktivnosti.

Događaj koji se obeležava na Krstovdan je podizanje i osvećenje Časnog Krsta na Golgoti, mestu gde je Isus Hristos razapet. Krst je bio skriven i pronađen od strane carice Jelene, majke cara Konstantina Velikog i to podizanje je simbolizovalo kraj perioda progona hrišćana i početak ere hrišćanskog mira i prosvećenja. Ovaj istorijski momenat je imao toliko veliki uticaj da se ne samo u Srbiji, već i u celom pravoslavnom svetu, Krstovdan proslavlja sa posebnom pažnjom i poštovanjem.

Na ovaj dan, mnogi običaji i rituali se odvijaju ne samo u crkvama, već i u domovima, na poljima i na javnim okupljanjima. Različite generacije i slojevi društva učestvuju u ovom Prazniku, svako na svoj način doprinoseći očuvanju tradicije i kulture. Od liturgijskih obreda i molitvi, preko porodičnih okupljanja i blagoslova kuća, do poljoprivrednih rituala i verovanja o lekovitim svojstvima prirode na ovaj dan, Krstovdan je praznik koji prožima mnoge aspekte života vernika. Upravo je ta mnogostranost i slojevitost ovog praznika ono što ga čini posebno značajnim i duboko ukorenjenim u srpskoj tradiciji.

Kako je pronađen Časni Krst?

Krst na kojem je Isus Hristos bio razapet, poznat i kao Časni Krst je pronađen u Jerusalimu u 4. veku, prema hrišćanskoj tradiciji. Ovaj istorijski i duhovni događaj se najčešće pripisuje carici Jeleni, majci cara Konstantina Velikog, prvog rimskog cara koji je prihvatio hrišćanstvo.

Prema predanju, car Konstantin Veliki je u jednom trenutku imao viziju krsta na nebu koji mu je obećavao pobedu u bici. Nakon što je stvarno pobedio u toj bici, Konstantin je dao naredbu da se hrišćanima dozvoli slobodno ispovedanje vere, čime je zvanično okončan period progona hrišćana u Rimskom Carstvu.

Pokrenuta ovim događajima, carica Jelena je odlučila da pronađe Časni Krst. Zato je otputovala u Jerusalim i, uz pomoć lokalnih hrišćanskih zajednica i tadašnjeg episkopa, organizovala iskopavanja na području gde se verovalo da je Isus bio razapet.

Legenda kaže da je na mestu Golgote pronađeno nekoliko krstova, ali nije bilo jasno koji od njih je Časni Krst.

Prema jednoj verziji priče, pravi krst je identifikovan tako što je nakon dodirivanja Krsta, jedna bolesna žena bila izlečena. Druga verzija priče kaže da je Krst identifikovan kada je dodirivanje njega vratilo životu mrtvom čoveku.

No, bilo kako bilo, nakon što je pronađen, Časni Krst je podignut i osvećen, i od tada je postao jedan od najsvetijih relikvija hrišćanskog sveta.

Podizanje i osvećenje Časnog Krsta se svake godine obeležava na Krstovdan, kao simbol trijumfa hrišćanske vere nad neverjem i kao podsetnik na važnost ovog svetog simbola u hrišćanskom verovanju i tradiciji.

Narodni običaji u Srbiji za Krstovdan

U Srbiji, Krstovdan je praznik koji se obeležava sa mnogo poštovanja i tradicije, a običaji za Krstovdan razlikuju se od kraja do kraja.

Na Krstovdan se tradicionalno posti, često na vodi. Za one koji su manje strogi u postu, obrok može uključivati i ribu.

Vernici se okupljaju u crkvi, gde sveštenik služi liturgiju i vrši osvećenje bosiljka, biljke koja se smatra svetom i koju vernici nose kući.

U pojedinim krajevima Srbije, sveštenik obilazi kuće vernika kako bi ih osveštane vodom i bosiljkom, što se čini kako bi domaćinstvo bilo zaštićeno od negativnih sila.

U nekim mestima postoji običaj litija, koje sa Časnim Krstom prolaze kroz selo ili grad. Na taj način se javno iskazuje vera, a sveštena lica koja litiju predvode čitaju i molitve za zdravlje i blagostanje zajednice.

Krstovdan se u ruralnim delovima Srbije smatra značajnim za poljoprivredu. Upravo zato u nekim mestima postoji običaj da se ovog dana ne radi u polju, dok u drugim delovima zemlje Krstovdan označava kraj poljoprivredne sezone i pripreme za zimu.

Prema narodnom verovanju, trave i voda sakupljene na Krstovdan imaju posebna lekovita svojstva. Često se sakuplja i osvešćuje voda koja se tokom godine koristi za lečenje.

Veruje se da je ovaj dan posebno pogodan za pravljenje amajlija i drugih predmeta koji služe kao zaštita od zla.

Iako je Krstovdan pre svega duhovni praznik, često je i povod za okupljanje porodice i prijatelja, posebno ako je ovaj dan krsna slava nekog domaćinstva.

Kroz ove i mnoge druge običaje, Krstovdan u Srbiji služi kao podsetnik na duhovne vrednosti i zajednički identitet, ali i kao prilika za pripadnike različitih generacija i slojeva društva da se okupe i obnove svoju veru i tradiciju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *