Zašto je ostrvo Bali tako atraktivno?

Podeli

Jedna od izuzetno poznatih dalekih destinacija na svetskom nivou je i ostrvo Bali. Teritorijalno pripada Indoneziji, a nalazi se između ostrva Java i manje poznatog ostrva Lomboka.

Zašto je ostrvo Bali tako atraktivno?
Pexels / KE PHUAH

Osim po fenomenalnim plažama i gotovo nestvarno plavoj boji mora, ostrvo Bali je poznato i po zanimljivoj i raznovrsnog gastronomskoj ponudi, prijateljski nastrojenom stanovništvo i bogatoj istoriji, kulturi i tradiciji.

Ljubitelji ronjenja i surfovanja mogu da uživaju na ovom ostrvu, ali i oni koji žele bolje da upoznaju njegovu istoriju, te da se opuste na nekoj od predivnih plaža.

Kada posetiti Bali?

Na području ovog indonežanskog ostrva preovlađuje tropska klima, koju karakterišu visoke temperature vazduha u toku godine, ali i visok nivo vlažnosti.

Prosečna godišnja temperatura vazduha na Baliju se kreće između 26 i 28 stepeni Celzijusove skale.

Smatra se da su april, maj i oktobar najtopliji meseci, te je upravo to vreme i idealno za putovanje Bali. U periodu od novembra do marta je period sa najvećom količinom padavina, dok su april, maj, jun i septembar meseci kada na ostrvu uglavnom ne pada kiša.

Turizam na Baliju

S obzirom na to da se radi o ostrvu koje je na području cele Indonezije drugo po veličini, a odmah nakon ostrva Sumatre, sasvim je jasno zbog čega je Bali jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u tom delu sveta. Brojni hoteli i rizorti visoke kategorizacije se nalaze na ovom ostrvu, poznatom i po velikom broju hinduističkih hramova i drugim znamenitostima.

Izuzev uživanja u kupanju i sunčanju, turistima se nudi i mogućnost učešća u brojnim sportskim aktivnostima, ali i bolje upoznavanje bogate istorije ovog indonežanskog ostrva.

Brojni drevni hramovi, kao i mesta hodočašća za hinduističke vernike nalaze se, takođe na Baliju.

Najpoznatije plaže na Baliju
Pixabay / astama 81

Najpoznatije plaže na Baliju

Iako na ostrvu postoje brojne plaže, a gotovo svaki rizort ima sopstvenu, na Baliju ima plaža koje su omiljene turistima.

Poznata po finom belom pesku i izuzetno duga, Kuta plaža jedna je od najposećenijih i to posebno od strane ljubitelja surfovanja.

Jedna od onih koja se smatra najlepšim jeste i plaža Nusa Duo, koja je poznata po kristalno čistoj vodi. Na plaži Jimbaran nalaze se brojni restorani, u kojima se može uživati u ukusima lokalnih gastronomskih specijaliteta, a Sanur plaža na Baliju je jedna od najboljih za porodice sa decom i nadaleko je poznata po nestvarno lepom zalasku sunca.

Zanimljivosti o ostrvu Bali

  • Uprkos izuzetnoj turističkoj razvijenosti, ostrvo Bali je jedna od retkih koje koje je uspelo u velikoj meri da očuva svoju autentičnost. Upravo to je ono što je privlači brojne turista iz celog sveta.
  • Na obali jezera Bratan nalazi se hram Ulun Danu Bratan. Ovaj hram je jedan od najčešće fotografisanih na celom ostrvu.
  • Na severu Balija nalaze se pirinčana polja i jedinstvene piramide pirinča.
  • Hinduistički vernici neretko posećuju hram Tirta Empul, koji je poznat i po izvoru svete vode.
  • U severoistočnom delu ovog ostrva nalazi se jedan od aktivnih vulkana.
  • U gradu Ubudu na Baliju posetioci mogu da se bolje upoznaju sa kulturom i umetnošću ovoga ostrva.
  • Na jednoj steni koja se nalazi u moru nalazi se hram Pura Tanah Lot.
  • Stanovnici Balija važe za izuzetno gostoljubive i dobronamerne.
  • Turistima se, pored ostalog nudi mogućnost i da prisustvuju plesnim predstavama u rizortima na Baliju. A tom prilikom stanovnici ovog ostrva izvode balinese, što je tradicionalni ples stanovnika ovog ostrva.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *