Zašto je ostrvo Tenerife popularno?

Podeli

U Atlantskom okeanu nalaze se Kanarska ostrva. Tenerife je po površini najveće među njima, a ujedno je i najnaseljenije kako u celom arhipelagu, tako isto i u Španiji, kojoj teritorijalno pripada.

tenerifi 
Las Teresitas
Las Teresitas, Pexels

Glavni grad ostrva je Santa Kruz de Tenerife. Uz to je i glavni grad celokupnog arhipelaga Kanarskih ostrva. Ono što privlači milione turista na Tenerife, pored prirodnih lepota, je i to što je ostrvo bezcarinska zona pa su cene i više nego niže od prosečno nama poznatih.

Tenerife je ostrvo nastalo dejstvom vulkana.

U okviru istoimenog nacionalnog parka nalazi se i vulkan Teide (Tejde). Budući da je njegov vrh na 3.718 metara iznad nivoa mora, to ovaj vulkan važi za najviši planinski vrh na samom ostrvu, ali i u celoj zemlji. Područje nacionalnog parka u kome se taj vulkan nalazi deo je Svetske baštine UNESCO-a.

tenerife teide tejde
Pogled na Tejde, Pixabay

Zanimljivo je pomenuti i to da je vulkan Teide na visokom trećem mestu među vulkanskim strukturama na svetu. Naime, njegova ukupna visina, mereno sa dna okeana iz koga se izdiže, iznosi čak 7.500 metara.

Poslednja erupcija ovog, i danas aktivnog vulkana, zbila se kraem prve decenije 20. veka.

Ostrvo Tenerife kao turistička destinacija

Među svim ostrvima arhipelaga upravo je Tenerife najpoznatije, ali i najposećenije. Zbog prisustva velikog broja turista iz celog sveta, važi i za jednu od najznačajnijih destinacija na tlu Španije.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, sezona na ostrvu traje praktično tokom cele godine. Više je od 3.000 sunčanih sati na ostrvima ovog arhipelaga. U mesecima koji važe za najhladnije, prosečna temperatura na ostrvu Tenerife kreće se između 16 i 24 stepena Celzijusove skale.

tenerifi
Pixabay

Najpoznatija turistička destinacija ostrva je Las Amerikas i u potpunosti je prilagođen turistima. Neki od lanaca najvećih svetskih hotela se nalaze tu. Duž obale, postoje restorane svih svetski poznatih kuhinja. Duga i široka plaža je ono što krasi ovo mesto.

Izuzev brojnih plaža i hotela različitike kategorizacije, Tenerife se može pohvaliti i zanimljivim pejzažima. Posetiocima se nudi mogućnost da bolje upoznaju istoriju ostrva, ukoliko posete neko od šarmantnih sela, kao što je na primer Maska, a isto tako se mogu baviti i sportskim aktivnostima.

Tenerife – plaže

Više je od čak pet stotina plaža na ovom zanimljivom ostrvu. I svaka od njih je po nečemu posebna, tako da će svaki posetilac, sasvim sigurno uspeti da pronađe deo oko 350 kilometara duge obale, koji će u potpunosti moći da odgovori njegovim zahtevima i potrebama.

Izuzev uređenih plaža, ostrvo Tenerife krije i netaknute plaže, ali i one koje su više ili manje pristupačne, te one koje su idealne za letovanje sa porodicom, mlade ili zaljubljene parove.

Pesak kojim su prekrivene plaže na ovom ostrvu, tek je posebna priča. Njegova boja varira beličaste, preko zlatne i crvenkaste, pa do crne, vulkanske.

Najpoznatija plaža na području glavnog grada ostrva je Las Teresitas, mada zapravo pripada teritoriji letovališta San Andreas. U blizini Santa Kruz de Tenerife su, takođe poznate plaže Benijo i Taganana.

Pixabay

Zanimljivosti o ostrvu Tenerife

 • Od obale Španije je ostrvo Tenerife udaljeno skoro 1.300 kilometara, dok ga od Maroka deli nešto manje od 300 kilometara.
 • El Drago je drvo koje je staro između 800 do 1000 godina i pored vuklana je takođe simbol ostrva. Ovo je najstarije i najveći primer Zmajevog drveta. Visoko je 21 metar.
 • Ukupno 15 dana traje karneval u glavnom gradu ostrva, koji je iz godine u godinu sve posećeniji.
 • Ispod jednog od trgova u glavnom gradu ostrva Tenerife nalazi se vrlo zanimljiva galerija. Zapravo je u pitanju galerija, koja je formriana na ostacima dvorca San Kristobal, izgrađenog tokom 16. veka.
 • U brojnim ulicama i parkovima širom ostrva mogu se videti radovi brojnih poznatih umetnika.
 • Rezervat biosfere park Anaga jedna je od lokacija u blizini glavnog grada ostrva, koja je odličan izbor za ljubitelje prirode.
 • Područje Nacionalnog parka Teide i istoimenog vulkana je dostupno i žičarom. Grotlo vulkana Teide široko je 80 metara.
 • Na planini Manča na ovom ostrvu takođe postoji vulkan. Poslednja erupcija tog vulkana odigrala se tokom 18. veka.
 • Univerzitet La Laguna je osnovan na ostrvu Tenerife krajem 18. veka.
 • Na ostrvu se nalazi i akva park Sijam, za koji se smatra da je najveći na evropskom tlu. Zanimljiv je podatak da je taj akva park poklon princeze sa Tajlanda i da je karakterističan po istočnjačkom stilu uređenja.
 • Na Tenerifima raste čak 29 vrsta krompira.
 • Kako su Tenerifi vulkansko ostrvo, pa su plaže shodno tome sa tamnijim peskom, dovlačen je svetao pesak iz Maroka ne bi li se stvorile plaže po svačijem ukusu.
 • Tenerife imaju velike zajednice Hindusa i Marokanaca.
 • Zovu ga još ostrvom večitog proleća.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *