Kako prepoznati posesivnog partnera?

Podeli

Posesivnost može izazvati negativne efekte u vezi između partnera. Ne zaboravite da je to nezdravo i da morate o tome razgovarati sa partnerom, pre nego što se pogorša. Nije ljubav kada vas partner previše kontroliše, bez obzira da li ste u braku ili ne. Može početi neprimetno, ali takvo ponašanje može biti preteča nasilja.

Kako prepoznati posesivnog partnera?
Pexels

Šta je posesivna ljubav?

Ako postoje očigledni znaci posesivnog partnera, morate se zapitati – da li je ovo ljubav? Shvatite da niko ne može tražiti posedovanje neke osobe bez obzira da li je njen supružnik, prijatelj ili partner.

Ljubav je proces davanja i uzimanja, ali to se nikada neće dogoditi kada ste u posesivnoj vezi.

Ovakvo ponašanje može biti slatko u početku, posebno kada tek počinjete da izlazite. Mnogi tada mešaju posesivnog partnera sa partnerom koji se ponaša zaštitnički.

Posesivnost je znak nesigurnosti i straha. Osoba koja je posesivna u vezi može se tako ponašati kako bi se oslobodila svojih problema i emocija.

Posesivnost partnera – alarmantni znakovi

Vaš partner često preti da će počiniti samoubistvo

Ovo je velika crvena zastavica u vezi. Vaš partner igra na kartu obrnute psihologije i prebacuje svu krivicu na vas. Previše posesivan partner će učiniti sve da izgledate kao loša osoba ako ga napustite.

Može pretiti da će se ubiti ili povrediti ili će ubiti nekoga koga volite. Ovo nije nešto što treba ignorisati. Pretnja, posebno kada to čine više puta, znak je problema sa mentalnim zdravljem.

Pomozite osobi tako što ćete je ubediti da potraži medicinsku pomoć. Moraju da odu kod psihologa pre nego što nanesu štetu sebi i drugim ljudima.

Partner vas ucenjuje

Uobičajeno je da romantični partneri dele intimne detalje ili lične tajne, čak i stvari koje su previše sramne. To je zato što verujete jedno drugom dovoljno da sve iznesete na sto, uključujući i svoje mane.

Mogu da vas optuže za varanje iz vedra neba jer ste im rekli da ste to radili ranije. Ovo je jasan znak da je vaš partner posesivna osoba. Nemojte čekati da sve vaše prljave tajne iznesu na videlo.

Osećate se uplašeno

Uvek se setite osobe koja ste bili pre nego što ste stupili u vezu. Nikada ne dozvolite toj osobi da se promeni ili da je ućutka posesivni partner.

Jedan od uobičajenih znakova posesivnosti je partner koji uživa u zastrašivanju osobe sa kojom je. Koristiće ucenu, sažaljenje i krivicu da vas spreče da započnete plan ili sledite ono što želite.

Trudiće se da se u svakom trenutku osećate malim kako biste bili zavisni od njih. Često će manipulisati stvarima u svoju korist, ali nikada za vašu.

Partner koji te uvek želi pored sebe

Kada ste poslednji put posetili porodicu ili proveli vreme sa prijateljima bez partnera? Kada vam je poslednji put vaš partner dozvolio da imate „vreme za mene“?

Ako više ne možete da se setite, ili još gore, niste uradili ništa od ovoga otkako ste sa svojim partnerom, više ne morate da se pitate. Vi ste u posesivnoj vezi. Ako dozvolite da se ovo nastavi, postepeno ćete izgubiti druge ljude kojima je stalo do vas, od kojih je većina bila tu i pre nego što ste upoznali partnera.

Posesivni partner će učiniti i najmanje stvari da vas povredi

To ne mora biti fizički bol. Posesivni partner će često pokušati da vam uzvrati tamo gde zna da će vas najviše povrediti.

Nije važno šta uzrokuje posesivnost u vezi. Vaš partner će biti fokusiran samo na to kako da povredi vaša osećanja. Mogu da urade nešto kao što je da napuste kuću bez reči, odjednom prestanu da budu nežni i tako dalje.

Čudna stvar u vezi ove posesivnosti je da će se jednog dana vratiti u normalu i izvinjavati se ili će vas obasipati ljubavlju. Ovo je nezdravo. Nikad ne znaš šta bi sledeće mogli da urade.

Partner koji previše kontroliše

Previše posesivan partner će vam diktirati šta možete, a šta ne. Želeli bi vaše lozinke, ključeve i pristup svoj imovini i informacijama.

Čuvaju informacije koje ne bi želeli da znate

Neko sa posesivnim ponašanjem čuvaće informacije u tajnosti od svog partnera bez obzira koliko su važne. Ako vaš partner smatra da bi vas ta informacija navela da odlučite da provedete vikend sa bolesnim prijateljem ili rođakom koji je doživeo nesreću, skrivaće to od vas.

Ako dozvolite da se to dogodi, doći će vreme kada ćete se odvojiti od drugih ljudi. Do tada, vaš posesivni partner će postići svoj cilj da se osećate kao da je on jedina osoba kojoj je stalo do vas.

Lako se iritiraju

Jedan od znakova posesivnosti je kada vaš partner ima problema sa upravljanjem besom. Čak i najmanji nesporazumi uvek dovode do velikih svađa.

Posesivni partner ne poštuje vaš lični prostor

Posesivni partner će uvek narušiti vašu privatnost čak i kada mu to ne dozvolite. Želeli bi da znaju sve i dobiju pristup svim vašim informacijama. Ako ova preterano posesivna osoba ne poštuje vaš lični prostor, neće poštovati ništa što od njih tražite.

Ljute se kada im ne odgovarate na pozive ili kasno odgovarate na njihove poruke

Ako se tako ponašaju sve vreme kada propustite njihov telefonski poziv jer ste bili na sastanku, u teretani ili izašli sa prijateljima, to je jasan pokazatelj da je vaš partner posesivan.

Oni vam diktiraju šta da obučete

Čak i kada znaju vaš ukus u odeći pre nego što su ušli u vaš život, posesivni partner će pokušati da promeni način na koji se oblačite. I tu se neće zaustaviti. Oni će diktirati kako žele da se ponašate kada ste sa drugima, kako da razgovarate.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *