Zašto je uhapšen Donald Tramp?

Podeli

Uhapšen Donald Trump, vest je koja je odjeknula u celom svetu tog 4. aprila 2023. godine. Ipak, Tramp se izjasnio da nije kriv. Posle čitanja optužnice i izjašanjavanja o krivici, Tramp je pušten na slobodu.

Zašto je uhapšen Donald Tramp?

Nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država ostao je upamćen po mnogo čemu, kako pozitivnom, tako i ne baš pozitivnom.

Donald Trump – osnovni podaci

Rođen je u predgrađu Kvins, u Njujorku, 14. juna 1946. godine. Imao je četvoro starijih braće i sestara.

Porodica njegovog oca poreklom je iz Nemačke, iz grada Karlštata, dok majčina porodica vodi poreklo iz Škotske.

Međutim, Trampov otac rođen je u Bronksu, u Njujorku, a majka u Škotskoj, odakle je emigrirala u Ameriku. Fred Tramp i Meri En MekLod imali su petoro dece i to ćerke Meri En i Elizabet, te sinove Freda Mlađeg (preminuo 1981. godine), Roberta , (preminuo 2020. godine) i Donalda.

Nakon završetka Vojne gimnazije u Kornvolu, u državi Njujork, Donald Tramp upisuje najpre jedan od nujorških univerziteta, a zatim i poslovnu školu Vorton, u okviru Univerziteta Pensilvanije. U maju 1968. godine je i zvanično postao diplomirani ekonomista.

Iz tri braka, Donald Tramp ima petoro dece.

Sa Ivanom Telničkovom iz Češke je bio u braku do 1990. godine. Iz tog braka ima troje dece, dovojicu sinova i ćerku. Zatim je u periodu između 1993. do 1999. godine bio u braku sa glumicom Marlom Mejlps. Ćerku Tifani ima iz tog braka.

U brak sa Melanijom Knaus, čije je poreklo iz Slovenije, Donald Tramp je uplovio 2005. godine i sa njim ima jednog sina.

Politička karijera Donalda Trampa

Najpre je uzeo učešće u porodičnom poslu, koji je bio usmeren na trgovinu nekretninama. Poznat je postao nedugo nakon toga, budući da je Donald Tramp uspeo da izgradi pravo pravcato carstvo.

Zapadao je u finansijske krize, ali je iz njih uspevao da izađe.

Što se političke karijere tiče, prvi put je pokušao da se kandiduje za predsednika Amerike još 1987. godine.

Zvanično je 16. juna 2015. godine Donald Trump najavio da će se kandidovati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Tom prilikom se kandidovao kao predstavnik Republikanske stranke. Slogan njegove predsedničke kampanje glasio je:

Načinimo Ameriku veličanstvenom ponovo (engl. Make America Great Again)

Za 45. predsednika Amerike Donald Trump je izabran 08. novembra 2016. godine.

Iako su predviđanja bila usmerena na pobedu Hilari Klinton, Tramp je odneo pobedu na predsedničkim izborima.

U nekoliko gradova su bili organizovani protesti protiv njegove pobede na izborima. Kao osnovni razlog navođena je činjenica da je njegov protivkandidat, Hilari Klinton, osvojila čak oko dva miliona glasova više. Međutim, zahvaljujući pravilu o izboru predsednika na osnovu glasova Elektorskog koledža Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp je postao predsednik Amerike.

Inauguracija je organizovana 20. januara 2017. godine.

Predsednik Amerike Donald Tramp je bio do 20. januara 2021. godine.

Hapšenje Donalda Trampa

Tužilaštvo Njujorka podnelo je optužnicu, koja sadrži ukupno 34 tačke. U njoj je, pored ostalog navedeno da je “falsifikovao kriminalnu poslovnu dokumentaciju, kako bi od glasačke javnosti tokom predsedničkih izbora 2016. godine prikrio kriminalno ponašanje”, prenosi Blic.

Pored ostalog, nekadašnji predsednik Amerike, Donald Tramp se tereti i za prikrivanje informacija, te da je u tajnosti isplatio određenu sumu novca jednoj porno glumici, kako ne bi obelodanila informacije o njihovoj povezanosti.

No, bilo kako bilo, Donald Trump se izjasnio da nije kriv i naredno saslušanje je zakazano za 4. decembar.

Zanimljivosti o Donaldu Trampu

  • Frederik Tramp bio je deda Donalda Trampa, koji je i stekao veliko bogatstvo. On je u Kanadi držao pansione i ugostiteljske objekte.
  • Prvobitno se porodica prezivala Drumpf. Tokom 17. veka, dok je trajao Tridesetogodišnji rat, promenili su prezime u Trump.
  • Džon G. Tramp je stric Donalda Trampa. Za Srbe je značajna informacija da je upravo njega FBI angažovao da pregleda dokumenta u sobi hotela “Njujorker”, u kojoj je preminuo srpski naučnik Nikola Tesla.
  • U vreme kada je bio predsednik Amerike, priznat je i Jerusalim kao glavni grad Izraela. Takođe je najavljeno i da će američka ambasada biti preseljena iz Tel Aviva u taj grad. Izuzev islamskih zemalja, ovu odluku je kritikovala i Ruska Federacija, ali i pojedine zemlje Evropske Unije, među kojima su prednjačile Nemačka i Francuska.
  • Period njegovog mandata obeležile su i povećane tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje.
  • U periodu od 1996. do 2015. godine u posedu je imao i licence za poznata svetska takmičenja lepote, kao što su Mis sveta. Mis SAD-a i Mlada Mis SAD-a.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *