Zašto letovati u Splitu?

Podeli

Najveći grad na području cele Dalmacije, Split je ujedno po veličini i drugi grad na području cele Republike Hrvatske. Ima izlaz na Jadransko more i jedno je od poznatih letovališta koje pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Split letovanje
Pixabay – Michelle_Maria

Iako nema spora da je ovaj grad nadaleko poznat po svojim plažama, među kojima se Bačvice posebno izdvajaju, Split je mnogo poznatiji po UNESCO-vom nasleđu oličenom u Dioklecijanovoj palati, koja je i jedna od najznačajnijih gradskih atrakcija.

Izuzev toga, smatra se da je ovaj dalmatinski grad najbolja polazna tačka za obilazak Nacionalnog parka Krka, ali i ostrva Brač i drugih atraktivnih lokacija u okolini.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine u gradu je živelo nešto više od 161.000 ljudi, dok je na širem gradskom području registrovano nešto više od 342.000 stanovnika.

split hrvatska
Pixabay – nufal54

Istorija Splita

Tokom duge i bogate istorije ovaj, danas hrvatski grad je menjao nazive sve dok se nije ustalila srpska varijanta današnjeg naziva.

Postoje indicije da naziv ovog grada vodi poreklo od naziva biljke poznate kao žuka ili brnistra, koja obilato raste na tom području. Druga teorija koja se vezuje za nastanak naziva Splita tiče se italijanskog termina spalato, što se slobodno prevodi kao mala palata.

Brdo Kozjak i planina Mosor se nalaze u zaleđu ovog grada, koji karakterišu povoljni klimatski uticaji. Na području Splita preovlađuje kontinentalna klima, a sam grad važi za jedan od sunčanih na području čitavog Mediterana, uzevši u obzir da Split ima 2.700 sunčanih sati u proseku u toku godine. Oko 16 stepeni je prosečna temperatura vazduha na godišnjem nivou. Leto u Splitu zna da bude suvo i toplo, a prosečna temperaturom od oko 30 stepeni Celzijusa, dok su zime obično blage i vlažne, a prosečna temperatura u toku zimskih meseci je oko 10 stepeni Celzijusa. U toku zime na području ovog hrvatskog letovališta često duva bura, koja utiče na pojavu nižih temperatura.

Smatra se da je sam grad nastao u vreme kada i Dioklecijanova palata, odnosno u toku četvrtog veka, mada određena arheološka istraživanja ukazuju i na to da je celokupno područje bilo naseljeno u ranijem periodu.

Kasnije, odnosno u periodu srednjeg veka, vlast nad ovim područjem preuzima Vizantija, kada i Dioklecijanov muzej biva pretvoren u hrišćansku svetinju.

Vladari se menjaju, pa tako Splitom kasnije vlada Mletačka, s tim da u određenim periodima istorije vlast imaju i ugarski kraljevi. Zatim Split ulazi u sastav države bosanskog kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, da bi vlast opet preuzeli Mlečani i to u periodu od 15. do kraja 18. veka.

Osmanlije nakon toga zauzimaju veći deo ovog područja, a Split postaje granični grad poznat po uvozu i izvozu, koji se odvijao preko splitske luke. Vrlo kratko su vlast nad ovim gradom imale i francuske snage, da bi posle svega toga čitav vek Splitom vladala Austrougarska monarhija.

U narednom periodu Split postaje deo Nezavisne države Hrvatske, da bi u vreme postojanja Savezne Federativne Republike Jugoslavije grad beležio značajan u različitim segmentima, a posebno u turizmu.

split leto
Pixabay – Michelle_Maria

Najpoznatije plaže u Splitu

Sasvim sigurno da je plaža Bačvice jedna od najpoznatijih u Splitu. Glavna plaža u gradu je organizovana i smatra se delom identiteta Splićana. Na plaži Bačvice se organizuju i mnogi događaji, među kojima je Split beach festival najpoznatiji.

Plaža Trstenik sada pripada Radisson Blu Resort Split hotelu i smatra se najbolje organizovanom i najčistijom plažom na području celog grada. Iako nije u potpunosti prirodna, jer je u jednom njenom delu nasut šljunak, plaža je odlično organizovana i namenjena pravom uživanju gostiju.

Plaža Kašjuni je dostupna i pešice, mada je mnogo bolja opcija do nje ići biciklom, automobilom ili autobusom broj 12. Ova plaža je dobro organizovana i nudi različite aktivnosti posetiocima, a nedaleko od nje se nalazi i jedina, doduše nezvanična, nudistička plaža u ovom gradu.

Plaža Kaštelet udaljena je oko 20 minuta pešice od samog centra grada. Nalazi se na padinama Marjana, a nju najčešće posećuju mlađi meštani i turisti.

Plaža Bene poznata je po borovoj šumi. U njenoj blizini se nalaze mnoge atrakcije za najmlađe, kao i tereni za različite sportske aktivnosti. Dostupna je pešice, ali i biciklom, automobilom i autobusom. Upravo je plaža Bene jedna od najpopularnijih za porodični odmor, a u toku sezone od ove plaže do čuvene splitske Rive saobraća i vozić.

hrvatska letovanje split
Pixabay – marijana1

Zanimljivosti o Splitu

  • Jedan od najbolje očuvanih spomenika iz rimskog perioda je i Dioklecijanova palata, koja je simbol grada Splita i uvrštena je na listu svetske baštine UNESCO-a.
  • Splitska Riva ili šetalište uz samo more je žila kucavica ovog grada.
  • Park šuma Marjan je jedna od popularnih destinacija u Splitu za ljubitelje rekreacije.
  • U unutrašnjosti Dioklecijanove palate nalazi se katedrala Svetog Duje, koja se smatra najznačajnijim gradskim sakralnim objektom. A u okviru palate su i Zlatna, Srebrna i Gvozdena, ali i Medena vrata, zatim peristil, Jupiterov hram i podrumi.
  • U Splitu postoji i veći broj sakralnih objekata, kao što su crkva i samostan Svetog Frane, zatim crkva Svetog Filipa Nerija, crkva Svete Trojice i Marijanska crkva, kao i crkva Svetog Martina i franjevački samostan i crkva Svetog Antea.
  • Gradski trgovi su posebno atraktivni posetiocima, a jedan od najlepših je i Voćni trg.
  • Marmontova ulica je posvećena maršalu Marmontu, koji je bio pripadnik Napoleonove vojske i koji je istorijski ostao zabeležen kao značajna ličnost za grad Split i za mnoge druge dalmatinske gradove, uzevši u obzir da je imao pozitivan uticaj na njihovu urbanizaciju.
  • Okolina grada Splita posebno je zanimljiva. Oko 90 minuta vožnje od Splita udaljen je Nacionalni park Krka, dok oko pola sata vožnje deli Split i gradove Omiš i Trogir. Na nešto više od dva sata vožnje od grada nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera, a oko sat vožnje trajektom je potrebno iz Splita do ostrva Brač.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *