Kada se preporučuje čaj od vrkute?

Podeli

Biljka koja je izuzetno važna za svaku ženu, odnosno čaj koji se od nje spravlja sa razlogom je poznata i kao Gospin plast. Virak ili vrkuta se još naziva i biserak, ali i plašt Device Marije.

Kada se preporučuje čaj od vrkute?
Canva Pro / FotoHelin

Čaj od virka se preporučuje kao pomoćno prirodno sredstvo za mnoga oboljenja i tegobe, koje pogađaju pripadnice nežnijeg pola.

Biljka vrkuta ili virak

Razlog zbog koga se vrkuta ili virak naziva i biserak vezan je za izgled ove biljke. Naime, na listovima polukružnog oblika se neretko zadržava po jedna kap vode. A ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju čaj od vrkute jeste i podatak, koji je naveden u knjizi Zdravlje iz Božje apoteke, autorke Marije Trebjen, a koji glasi:

U nekim krajevima se venčić od virka stavlja na glavu prilikom pričešća, da bi se posle njega ukrasila glava Spasitelja na oltaru.

Sasvim dovoljno da se shvati zbog čega je ova biljka toliko značajna, posebno za žene. Takođe se smatra da je vrkuta ili virak biljka koja je posvećena Presvetoj Bogorodici.

Virak lekovitost

Slobodno se može reći da ne postoji ta ženska boljka, za koju čaj od vrkute nije rešenje. Naravno da se podrazumeva da čaj od virka ne može da se smatra adekvatnom zamenom za terapiju medikamentima, ukoliko je ona preporučena od strane nadležnog lekara, već jednostavno kao pomoćno sredstvo, koje nam je darovala Majka priroda.

Čaj od vrkute pomaže kod:

 • belog pranja
 • poremećaja menstruacije
 • zagnojenih rana
 • genitalnih tegoba i nelagodnosti u periodu menopauze
 • čireva
 • opuštenosti trbušnih mišića kod žena
 • ispadanja materice
 • epilepsije
 • preponske kile ili bruha
 • gangrene
 • slabosti mišića
 • gojaznosti
 • multiple skleroze
 • nesanice
 • oštećenja srčanog mišića
 • atrofije mišića
 • malokrvnosti

Kako je u pomenutoj knjizi čuvena austrijska travarka navela, ukoliko se kombinuje čaj od virka i čaj od hajdučke trave, ta čajna mešavina može da pomogne mladim devojkama, u periodu uspostavljanja menstrualnog ciklusa.

Ukoliko se čajem od ove biljke blago ispiraju usta nakon vađenja zuba, vrlo je verovatno da će krvarenje relativno brzo stati, prosto zato što čaj od vrkute skuplja krvne sudove.

Jedan stari rukopis, koji se citira u knjizi Marije Treben navodi sledeće:

Ako je čovek okilavio, bio mlad ili star, neka dve pune šake virka kuva u jednoj merici vode onoliko dugo koliko se kuva jaje da bude tvrdo i neka to pije.

Švajcarski prirodnjak i paroh Kincle je smatrao da bi čak dve trećine operacija ženskih organa bilo izbegnuto, da su pripadnice nežnijeg pola znale zato šta leči čaj od vrkute.

Kad je u pitanju spoljašnja upotreba ovog čaja, ukoliko se lišće virka izgnječi i stavi kao oblog, smatra se da će pomoći kod uboja, posekotina i rana. Takođe, ako se predeo oko srca prebriše čajem od ove biljke, postoje indicije da može pomoći kod oštećenja srčanog mišića, čemu svedoči i jedan slučaj koji se pominje u knjizi Zdravlje iz Božije apoteke, Marije Treben.

Naročito je značajan zaključak teksta u ovoj biljke u kome je navedeno:

Naš Stvoritelj je, tako, u svojoj milosti učinio da za sve bolesti raste neka biljčica i za ovo Mu se ne možemo dovoljno zahvaliti.

Ko ne treba da koristi čaj od virka?

Vrlo je važno da trudnice imaju na umu koliko je opasno da koriste čaj od vrkute u prvih tri meseca trudnoće. Naime, čaj od ove biljke tako deluje da može izazvati spontani pobačaj u prvom trimestru trudnoće, pa se ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti ga tada. Međutim, spomenuta autorka navodi da bi nakon porođaja svaka babinjara trebalo da koristi čaj od virka, s tim što ona preporučuje i da trudnice počev od trećeg meseca trudnoće, a kod kojih postoji sklonost ka spontanom pobacaju, počnu da koriste čaj od ove biljke.

Ipak, koliko god verovali u fitoterapiju, sa ovim posebno treba biti obazriv, te svaka trudnica koja želi da koristi čaj od vrkute svakako treba da se na prvom mestu posavetuje kako sa svojim ginekologom, tako isto i sa stručnim fitoterapeutom.

Kako se koristi čaj od vrkute?

U principu, kada se priprema za unutrašnje korišćenje, čaj od virka se jednostavno kratko popari. Potrebna je jedna kafena kašika čaja od ove biljke, koja se prelije sa 250 mililitara proključale vode, poklopi i kratko odstoji, posle čega ga treba procediti i piti u manjim gutljajima.

Na tržištu se može naći i tinktura od vrkute, odnosno tinktura od virka, a inače se ova biljka može koristiti i kao dodatak za pripremu kupke, odnosno može se dodati vodi za kupanje i od nje se mogu pripremati oblozi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *