Zašto ne bacati koru od pomorandže?

Podeli

Pored toga što važe za izuzetno ukusno voće, pomorandže su i prava pravcata riznica vitamina i hranljivih sastojaka koji su esencijalni za naše telo. Posebno je zanimljivo to što osim same voćke, kora narandže i te kako može da se koristi.

Pomorandzina kora
Pixabay – ArmbrustAnna

Kada pomislite na vitamin C, verovatno su vam prva asocijacija limun i pomorandže, te ostalo citrusno voće. One su izuzetno bogate ovim vitaminom koji deluje poput superheroja u našem telu. Vitamin C pomaže u borbi protiv bakterija, čini našu kožu zdravom, pomaže nam da apsorbujemo gvožđe iz hrane i štiti naše ćelije od oštećenja.

U naranžama ima i folne kiseline, koja pomaže našem telu da raste i obnavlja ćelije. Posebno je važan za trudnice, jer osigurava pravilan razvoj mozga i kičme bebe. Narandže sadrže i dijetalna vlakna koja predstavljaju pravu pomoć za naš digestivni sistem, budući da olakšavaju varenje i doprinose zdravlju digestivnog trakta.

S obzirom na to da narandže sadrže puno vode, one su kao prirodni napitak za naše telo. Zahvaljujući tome, pomaže organizmu da ostane hidriran, što doprinosi njegovom boljem funkcionisanju.

Pomorandže su poput poslastice koja nema previše kalorija. Stoga, kada poželite nešto slatko, ali ne želite da unesete mnogo kalorija, narandže su odličan izbor. Sadrže i moćne antioksidante koji štite naše telo, pomažući mu da se odupre faktorima koji ga mogu oštetiti.

Pored već pomenutih hranljivih i za organizam korisnih sastojaka, sadrže i kalijum, vitamin A koji je važan za zdravlje očiju, i vitamin B koji nas daje energiju.

Šta sa korom pomorandže?

Često bacamo koru narandže misleći da je beskorisna, ali postoji mnogo kreativnih načina na koje je možemo iskoristiti.

Jedan od njih je pravljenje mirisnih sveća, što će osvežiti prostor prirodnim mirisom agruma.

Materijal koji vam je potreban:

  • kora od jedne narandže, podeljena na dva jednaka dela
  • 2 veće sveće
  • tiganj ili šerpa za topljenje voska

Postupak izrade

1. Pomorandžu pažljivo oljuštite kako biste dobili dve jednake polovine kore koje će služiti kao posudice za vaše sveće.

2. Uklonite omotač gotove sveće i pažljivo izvucite fitilj kroz dno sveće, vodeći računa da ga ne oštetite.

3. U tiganju ili šerpi, otopite vosak na niskoj temperaturi.

4. Zatim pažljivo postavite fitilj u sredinu posudice od narandžine kore, vodeći računa o tome da stoji uspravno.

5. Nakon što ste fitilj postavili, pažljivo prelijte otopljeni vosak u koru narandže. Vodite računa da fitilj ostane u centru kore dok se vosak hladi.

6. Ostavite sveću da se osuši. Vosak će se stegnuti dok se hladi, pa je važno da fitilj ostane na sredini.

Posle svega toga, uživanje u mirisu ove neobične sveće može da počne. Zapalite fitilj i uživajte u osvežavajućem mirisu narandže u svom domu! Osim što je ovo ekonomičan i ekološki način iskorišćavanja kore narandže, ova aktivnost je i sjajna prilika da provedete vreme u kreativnom radu i ulepšate svoj životni prostor prirodnim mirisima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *