Zašto se bebe smeju u snu?

Podeli

Gledanje bebe kako se smeši u snu je preslatko svima. One se smeše iz različitih razloga. A mi danas otkrivamo, koji su.

Zašto se bebe smeju u snu?
Pexels – Abel Sillano

Zašto se bebe smeše?

Kada se beba smeši, uobičajena reakcija nije da se pita zašto, već se tome divimo. Međutim, budući da se radnje kao što su smejanje i puzanje mogu koristiti za praćenje napretka bebe, posebna pažnja se može posvetiti razlozima osmeha kod malog deteta.

Refleksni osmesi

Ovaj tip osmeha obično je kratak i može se javiti bez očiglednog razloga. Primetno je da beba počinje da pokazuje pravi osmeh oko trećeg meseca.

Studije su pokazale da su fetusi sposobni da se smeju već oko 33. nedelje. Ovaj tip osmeha često se opisuje kao refleksna reakcija, slično udaranju ili sisanju palca u utrobi. Oni mogu nastati bez prethodne reakcije i obično ne zahtevaju vizuelnu stimulaciju da bi se desili.

Gasovi

Još jedan potencijalni razlog za osmeh može biti jednostavno prisustvo gasova kod bebe! Naime bebe često pokazuju osmeh dok izbacuju gasove ili obavljaju nuždu.

Socijalni osmesi

Oko trećeg meseca, može se primetiti promena u načinu na koji dete bira trenutke za smejanje. Do tog vremena, bebi bi već trebalo da ima interakciju sa svojim okruženjem. Beba može naučiti neke socijalne signale. Društveni osmesi se pojavljuju oko tog vremena i pre svega zbog osoba koje su stalno u njihovom okruženju.

Faze sna koje bebe doživljavaju

Može izgledati mirno spolja, ali se u našim telima odvija mnogo toga dok spavamo. Najčešće, bebe se smeše dok spavaju tokom aktivne ili REM faze sna. Zavirićemo u unutrašnjost naših glava kako bismo razumeli kako vrste sna koje doživljavamo doprinose osmesima na licu bebe dok drema.

Naše telo obično prolazi kroz dve osnovne vrste sna: brzo pokretanje očiju (REM) i nepokretanje očiju (non-REM) san. Tokom noći prolazite kroz sve faze svake vrste sna nekoliko puta. Posebno ćemo obratiti pažnju na REM san, u toku koga se najverovatnije i javlja smejanje.

Postoje tri faze non-REM sna:

Faza 1: U ovoj fazi, telo prelazi iz budnog stanja u lagani san. Traje nekoliko minuta, tokom kojih će se srčani ritam, disanje i pokreti očiju usporiti. Osetićete da se mišići postepeno opuštaju.

Faza 2: Ovo je faza prelaska iz laganog u dublji san. Karakteriše je sporiji srčani ritam i disanje. Takođe ćete primetiti dalje opuštanje mišića. Ova faza sna se najčešće ponavlja.

Faza 3: U ovoj fazi, telo se nalazi u dubokom snu. Srčani ritam i disanje usporavaju na najnižu tačku, dok se mišići dodatno opuštaju.

REM san

REM san se dešava nakon otprilike 90 minuta sanjanja. U ovoj fazi, oči će se brzo kreću, a vi se približavate buđenju. Disanje postaje brže i neregularno, dok se srčani ritam i cirkulacija krvi povećavaju do nivoa koje doživljavate tokom budnih sati.

Tokom ove faze sna, iskusitćete privremenu paralizu mišića nogu i ruku kako biste sprečili da postanete previše entuzijastični i da izražavate svoje snove kroz pokrete.

Ako primetite da vaša beba smeška ili se smeje tokom sna, verovatno se to dešava tokom ove faze, iako se tačnije naziva „aktivni san“ kod dece.

Studije su pokazale da bebe mogu doživeti smeškanje, grimase i trzanje tela tokom ove faze.

Razlog zašto se bebe smeju u snu

Teško je tačno znati zašto se bebe smeše dok spavaju, ali pretpostavlja se da je to zbog sličnih razloga kao kada su budne. Sada znamo da se bebe često refleksno smeše, bez jasnog razloga, ili kao reakcija na neku osobu ili predmet. Vremenom, možda ćete primetiti da se vaša mala beba smeška dok ispušta gasove ili ima stolicu.

Takođe postoje situacije kada bebe imaju senzorne reakcije na ukus ili miris. Nije retkost da se bebe osmehuju kada dođu u kontakt sa mirisom ili ukusom koji im prija.

Bebe se takođe smeška kada vidi poznato lice, ili možda zato što je svesna da će izazvati vašu reakciju. Međutim, kada je reč o smejanju beba tokom sna, još uvek postoji mnogo nepoznanica.

Pošto nemamo način da znamo da li bebe sanjaju, može se pretpostaviti da je njihov osmeh koji se obično javlja tokom aktivne faze sna refleksna reakcija i verovatno je nenamerna.

U slučaju da bebe zaista sanjaju, osmeh u snu može biti reakcija na sećanje koje se desilo tokom dana ili na neki skorašnji događaj.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *