Kako se pravi džem od jagoda?

Podeli

Voće koje je dostupno samo u kraćem vremenskom periodu tokom proleća idealno je za pripremu zimnice. Da li ćete pripremati džem od jagoda ili slatko, te sok od jagoda, zavisi u principu od toga šta vaši ukućani najviše vole.

Kako se pravi džem od jagoda?
Pixabay – Zozz_

Dobra vest je ta da se džem od jagoda može vrlo lako pripremiti, a s obzirom na to da sezona jagoda ne traje dugo, treba ugrabiti pravi trenutak i kupiti ovo voće, te prionuti na pripremu ovog slatkog specijaliteta.

Imajte na umu i to da recept za džem od jagoda koji možete pročitati u nastavku, podrazumeva osnovnu meru, a koju shodno potrebama možete povećavati.

Takođe je važno napomenuti i to da priprema džema od ovog voća ne uključuje dodavanje nikakvih dodatnih sastojaka, koji mogu negativno da se odraze na zdravlje, pa je u tom smislu džem od jagoda pogodan za upotrebu čak i za mališane. Naravno sve to pod pretpostavkom da nisu ispoljili nikakvu alergijsku reakciju na ovo voće.

Od sastojaka za džem od jagoda će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 kg svežih očišćenih jagoda
  • 800 gr kristal šećera
  • sok od polovine limuna, po želji

Kako se pravi džem od jagoda korak po korak?

1. Nakon što jagode očistite i operete, možete ih preliti sokom od limuna. Naravno sve to ukoliko želite, a i ne morate.

2. Zatim pripremljene jagode možete da izgnječite uz pomoć viljuške ili da ih iseckate na sitnije komade.

3. U šerpi u kojoj ćete kuvati džem od jagoda bi trebalo da pomešate voće i šećer, te da ostavite da odstoji par sati, a minimum sat vremena.

4. Nakon isteka tog perioda, odnosno pošto primetite da su jagode pustile sok, uključite ringlu na srednju jačinu. Onog momenta kada jagode počnu da vriju, neophodno je da smanjite ringlu i ostavite ih da se kuvaju.

5. Valjalo bi da sa vremena na vreme promešate jagode i da po potrebi skidate penu, koja se pojavljuje.

6. Džem od jagoda treba kuvati dok ne dostigne željenu gustinu, ali je vrlo važno da vodite računa i o tome da ga ne prekuvate. U principu je sasvim dovoljno između 45 minuta i sat vremena da se kuva.

7. Dok se kuva džem od jagoda vi pripremite tegle. Idealno bi bilo da ih nakon pranja u toploj vodi stavite kratko u zagrejanu rernu, posle čega ćete u tako zagrejane tegle sipati pripremljeni džem. Ovde je vrlo važno da ne zatvarate tegle odmah nakon što ih napunite pripremljenim džemom, već da to učinite kada se smesa potpuno ohladi.

Ukoliko želite da domaći džem od jagoda traje što duže, preporuka je da tegle okrenete naopako, nakon što ih zatvorite, kako bi se stvorio vakum.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *