Zašto su dobre valerijana kapi?

Podeli

Ukoliko ne spadate u red ljudi koji rado koriste lekove za smirenje, a ipak imate potrebu da umirite svoje nerve ili poboljšate stanje u kome se nalazite, možda bi trebalo da razmislite o lekovima iz prirode. Među brojnim biljkama koje ispoljavaju sedativno dejstvo, posebno se izdvaja valerijana.

valerijana kapi
Pixabay: Pezibear

Vekovima unazad je ova biljka je bila cenjena u tradicionalnoj medicini, a danas se njeni ekstrakti, posebno valerijana kapi, smatraju izuzetno korisnim za očuvanje mentalnog zdravlja.

Prirodni sedativ

Kao biljka bogata bioaktivnim jedinjenjima, valerijana predstavlja izuzetno delotvorno prirodno sredstvo za smirenje. Moć koju ima ova biljka na smirivanje uma i ublažavanje simptoma anksioznosti proizilazi iz interakcije koju ima sa nervnim sistemom. Ekstrakti valerijane u kapima nude koncentrisanu dozu ove blagotvorne biljke, čineći je jednim od najefikasnijih prirodnih suplemenata za očuvanje mentalnog blagostanja.

Valerijana deluje na centralni nervni sistem, stimulišući receptore koji su zaduženi za smirenost i opuštanje. Samim tim vremenom omogućava postizanje unutrašnjeg mira bez izazivanja pospanosti ili gubitka oštrine uma, što su neretko prateći efekti konzumiranja sedativa.

Aktivni sastojci valerijane deluju na neurotransmitere, posebno na gama-aminobutiratnu kiselinu (GABA), koja ima inhibicioni efekat na nervne impulse. Upravo taj proces podstiče osećaj opuštenosti i smanjuje napetost u umu.

Takođe, biljka ima sposobnost da relaksira mišiće, umanjujući fizičke simptome anksioznosti. Osećaj opuštenosti koji pruža utiče i na opuštanje mišića, stvarajući celokupni osećaj blagostanja.

Ono što valerijana čini posebno vrednom opcijom jeste njena sposobnost da smiri um bez negativnog uticaja na kognitivne funkcije. Sve to dalje znači da osobe koje konzumiraju valerijana kapi mogu osetiti smirenost, dok istovremeno njihov um ostaje jasan i njihov život u tom smislu ne gubi na kvalitetu.

Sem toga, konzumiranje kapi od valerijane ima pozitivan uticaj i na san. Samim tim se uz konzumiranje ovog preparata kvalitet sna poboljšava, te pozitivno utiču i na nesanicu i kontinuitet sna.

Prednosti valerijana kapi

Iako imaju i mnoge druge prednosti, kao osnovna se navodi blag karakter koji valerijana kapi imaju. Kada se porede sa nekim drugim suplementima i lekovima tog tipa, valerijana kapi obično imaju manje ozbiljnih nuspojava, što ih čini boljom opcijom za one koji traže prirodan i bezbedan pristup očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja.

Sem toga, ne ispoljavaju negativan efekat na digestivni sistem. Za razliku od nekih suplemenata koji mogu izazvati gastrointestinalne smetnje, valerijana obično ne uzrokuje nelagodnosti u stomaku.

Svakako ne treba zaboraviti ni to da valerijana kapi ne umanjuju koncentraciju i nemaju negativan uticaj u većini slučajeva, a za razliku od određenih medikamenata namenjenih smirenju.

Uprkos tome, uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom pre početka korišćenja valerijana kapi.

Valerijana je poznata i po tome da ne izaziva zavisnost. Upravo to je važan faktor koji je čini dugoročno održivom opcijom za očuvanje mentalnog i fizičkog blagostanja.

Ipak, sa korišćenjem valerijana kapi treba biti strpljiv. Stvar je u tome da njihovo dejstvo nije trenutno, već kapi u većini slučajeva počinju da deluju posle određenog perioda konzumacije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *