Zašto su popularna prolećna putovanja?

Podeli

Taman smo se obradovali dolasku proleća, a onda nas je iznenadio sneg u aprilu. Ako je sudeći po vremenskoj prognozi, uskoro će otopliti.

prolecna putovanja
Canva Pro

Zato je pravi trenutak da razmislite o tome koje su to najbolje destinacije za prolećna putovanja?

Sada već tradicionalno počinje razmišljanje o odmoru, jer nam stižu Uskrs i Prvi maj. Mnogi se odlučuju za uskršnja putovanja u Srbiji i Evropi, a ima i onih koji radije biraju daleke destinacije, kao što su Kuba ili Maldivi.

Istanbul je odličan izbor za svako doba godine, kao i Atina i Solun. Prvi maj 2023. neko bira da provede malo dalje od naše zemlje, pa su Malta, Sicilija i Provansa čest izbor takvih putnika.

Ipak, mnogo se više njih odlučuje za evropske destinacije, koje su relativno lako dostupne iz naše zemlje. Obično su to:

 • Trebinje
 • Rim
 • Lisabon
 • Temišvar
 • Venecija
 • Budimpešta
 • Pariz
 • Barselona

Naravno da ima i onih turista koji najradije provode odmor u Srbiji. Seoski turizam je sve traženiji. A među domaćim destinacijama izdvajaju se:

 • Sokobanja
 • Vrnjačka banja
 • Loznica i Banja Koviljača
 • Novi Sad
 • Golubac
 • Subotica

Uskršnja putovanja

I dok ima onih, koji smatraju da za Vaskrs ne treba putovati, sve je više onih koji se rado odlučuju za uskršnja putovanja. Tim pre što su tada i neradni dani u Srbiji, pa je i organizacija jednostavnija.

Uskršnja putovanja su mahom usmerena na evropske gradove i gradove koji se nalaze u okruženju. Venecija, Trebinje i Temišvar, ali i Budimpešta, Barselona, Lisabon i Rim, tek su neke od destinacija koje su često birane od strane turista u tom periodu.

Najbolje destinacije za Prvi maj

Vrlo slično kao i kada su u pitanju uskršnja putovanja, turisti iz Srbije najčešće biraju nama bliske, evroprke destinacije.

Budimpešta i Morahalom

Glavni grad susedne Mađarske, ali i čuvena banja Morahalom, najčešće su birane destinacije za uskršnja putovanja. Ali i za kraći predah. Posebno ova banja, u kojoj su dostupni brojni sadržaji po pristupačnim cenama. Uz to, prilično je lako dostupna putnicima iz Srbije, ukoliko za putovanje koriste sopstveni automobil.

Italija za Prvi maj

Iako je Venecija u samom vrhu destinacija u Italiji, kada su u pitanju naši turisti, izbor često pada i na Rim i Rimini. Palermo je još jedna destinacija u Italiji, koja spada u red najposećenijih, kada su u pitanju prolećna putovanja.

Proleće u Grčkoj

Iako je u pitanju tradicionalna letnja destinacija, Grčka i te kako može da bude zanimljiva s proleća. Solun i Atina su među najčešće biranim destinacijama u toj, nama bliskoj zemlji. Lefkada kao jedno od izuzetno posećenih letovališta, neretko bude izbor mnogima i za prvomajska putovanja. Možda baš neće moći da se kupaju tom prilikom, ali turisti biraju ovu destinaciju i u proleće, zbog čistog vazduha i mogućnosti za uživanje u miru.

Ostale destinacije za prvomajska putovanja

Zagreb i Ljubljana, ali i Sarajevo, Trebinje i Temišvar nalaze se u samom vrhu među destinacijama, kada su u pitanju putovanja za Prvi maj. Za njima ne zaostaju ni Barselona, Valensija i Lisabon.

Svakako turisti biraju one evropske gradove, koji su priličo lako dostupni, budući da je naša zemlja odlično saobraćajno povezana sa pomenutim gradovima. Bilo autobuskim, bilo redovnim avionskim linijama. Tim pre što i niskobudžetne avio-kompanije, kao što je recimo Ryanair imaju vrlo povoljne letove iz Niša za pojedine destinacije u Evropi.

Prolećna putovanja 2023. u Srbiji

Svi oni koji žele da bolje upoznaju našu zemlju, obično to čine s proleća. Seoski turizam je sve zastupljeniji, pa ne čudi što mnogi biraju posetu nekom od vojvođanskih salaša ili seoskih gazdinstava u Srbiji.

Među domaćim destinacijama se izdvajaju banje i to najpre Sokobanja i Vrnjačka banja, ali i banja Koviljača i Loznica. Subotica i Palićko jezero, kao i Novi Sad i Golubac, nalaze se takođe u samom vrhu destinacija koje mnogi biraju da posete tokom aprla i maja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *