Zašto treba jesti jagode?

Podeli

S proleća svaka pijaca u gradu miriše na jagode. Iako smo svi, manje ili više, ljuti zbog cene jagoda, na svu sreću, samo prve bude nerealno skupe. Nedugo nakon toga, jagode mogu gotovo svi sebi da priušte.

Zašto treba jesti jagode?
Pixabay / omisido

A kada bi ljudi znali koliko je ovo voće korisno za zdravlje, pripremali bi rado obilatu zimnicu od ovog voća.

Iako se mogu naći sadnice jagoda spremne za upotrebu, treba imati na umu i to da na tržištu postoje i jagode u saksiji, a koje se mogu gajiti i na balkonima. Istini za volju, možda neće biti tako krupne i sočne kao kada se gaje na odgovarajućem zemljištu, ali vredi pokušati.

Šumske ili divlje jagode tek su posebna priča, ali o njima ćemo drugi put.

Koje hranljive sastojke sadrže jagode?

Obilje vitamina i minerala čine jagode vrlo poželjnim voćem u ishrani. A ako se tome doda i njihova primamljiva crvena boja i savršen ukus, sasvim je jasno zašto treba jesti jagode.

Odličan su izvor vitamina C, koji je poznati prirodni borac protiv različitih infekcija. U jagodama se nalaze i vitamin B9 i mangan, ali i folna kiselina, kao i:

  • fosfor
  • bakar
  • magnezijum
  • gvožđe
  • vitamin E
  • vitamin B6
  • vitamin K

Jagode i zdravlje

Nije tako jednostavno nabrojati sve benefite koje jagode imaju na zdravlje. Ali idemo redom…

Smatra se da jagode mogu da regulišu nivo šečera u krvi, te se smatraju odličnim prirodnim sredstvom za prevenciju pojave dijabetesa tipa 2. Imaju pozitivan uticaj i na vrednosti dobrog holesterola, a najverovatnije pomažu i regulaciji krvnog pritiska.

Redovno konzumiranje jagoda i drugog bobičastog voća pogoduje radu srca i kardiovaskularnog sistema.

Zahvaljujući brojnim hranljivim sastojcima koje sadrže, jagode mogu da smanje upalne procese u organizmu.

Kako jesti jagode?

U principu bi bilo idealno da ih konzumirate bez dodataka šećera ili šlaga, kao što je uobičajeno. Ukoliko želite da pripremite osvežavajući napitak od jagoda, koji je potpuno zdrav, jednostavno pomešajte jagode, vodu i led, pa sve zajedno izmiksajte u blenderu.

Jagode i banane su odlična kombinacija za smuti, koji se može pripremati uz dodatak mleka ili samo vode. Em ćete uživati u ukusu, em ćete priuštiti sebi vrlo zdrav i osvežavajući napitak.

Što se zimnice tiče, obično se priprema slatko od jagoda i džem od jagoda, mada ima i domaćica koje ostavljaju sok od jagoda za zimske dane, ali i kompot od jagoda. Neko, pak samo zamrzne jagode i onda u toku zime priprema vrlo ukusne napitke i poslastice.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *