Top 5 hrvatskih ostrva za letovanje

Podeli

Manje od sedam stotina ostrva se nalaze u Jadranskom moru, u delu koji pripada Republici Hrvatskoj. Takođe, tu je i nešto manje od 400 ostrvaca i grebena.

Top 5 hrvatskih ostrva za letovanje
Pexels – Alfonso

Od svih hrvatskih ostrva samo ih je naseljeno ukupno 48, iako postoje i podaci da ih je 66 naseljeno. Razlog za to je jednostavan, budući da su se zbog ekonomske situacije mnogi ljudi koji su živeli na hrvatskim ostrvima preselili na kopno.

Mnoga hrvatska ostrva su u međuvremenu postala postala atraktivne turističke destinacije. Mljet, Krk, Korčula, Hvar, Brač i Pag, ali i Cres i Vis, te druga ostrva su sve posećenija, kako od strane turista iz Srbije, tako i iz celog sveta.

5 najboljih hrvatskih ostrva za letovanje

1. Hvar

Na području Srednje Dalmacije, a između ostrva Brač, Korčula i Vis, smešten je Hvar. Ostrvo dobro poznato po kristalno čisto moru, fenomenalnim plažama i obilju zelenila, ali i izuzetno bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Hvar krasi i istoimeni glavni grad, koji je poznat po odlično očuvanom starom gradskom jezgru, u kome se nalaze i neki od najprestižnijih restorana u zemlji.

Top 3 restorana – Gde jesti na Hvaru?

2. Krk

Teritorijalno ostrvo Krk pripada Primorsko-goranskoj županiji i smešteno je u severnom delu Jadrana. Još jedno hrvatsko ostrvo koje krase fenomenalne plaže, među kojima su najpoznatija Vela i Stara Baška. Na ostrvu Krk, koje je počev od 1980. godine sa kopnom povezano mostom, se nalaze i brojne kulturne i istorijske znamenitosti.

3. Korčula

Južno od Hvara, a zapadno od Lastova nalazi se ostrvo Korčula, koje je poznato po dugoj istoriji, ali i po obilju borovih šuma, maslinjaka i vinograda.

Plaže Lumbarda i Vela Pržina važe za neke od najpoznatijih na Korčuli. Takođe, u jednoj uvali se nalazi i plaža Bačva na južnom delu ostrva, koja važi za najbolju opciju za turiste željne mira i odmora.

4. Mljet

U južnom delu Dalmacije nalazi se ostrvo Mljet, koje pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jedno je od površinski najvećih ostrva u arhipelagu Južnodalmatinskih ostrva. U njegovoj blizini se nalaze Dubrovnik i poluostrvo Pelješac, od koga ga deli Mljetski kanal, kao i ostrvo Korčula i Elafitska ostrva.

Zanimljivo je da je zbog svog naziva, Mljet u istorijskim spisima vrlo često bivao poistovećen sa ostrvom Malta, a za ovo, danas hrvatsko ostrvo vezuju se i zanimljive legende.

5. Brač

Treće po površini ostrvo na području Jadranskog mora, Brač teritorijalno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Izuzev po izuzetno bogatoj istorijskoj i kulturnoj baštini, ovo ostrvo je poznato i po plaži Zlatni rat, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih plaža na području cele zemlje. U pitanju je plaža koja se nalazi u mestu Bol na Braču, a specifična je po tome što u zavisnosti od pravca i vrste vetra, menja svoj oblik, jer je u pitanju rt od šljunka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *