10 najpoznatijih atrakcija Srbije

Podeli

U geografskom smislu, Srbija se može opisati kao pretežno brdovita zemlja sa raznovrsnim karakteristikama reljefa i klime. Kroz ovu zemlju Balkanskog poluostrva protiču velike reke, među kojima su Dunav, Sava, Morava, Drina, Tisa i mnoge druge.

10 najpoznatijih atrakcija Srbije
Pixabay – apakom

Srbija je poznata po svojim prirodnim lepotama, bogatoj istoriji i kulturi, ali i gastronomiji.

Na području Republike Srbije postoje i brojni prirodni rezervati i zaštićena područja, ali i 5 nacionalnih parkova, brojne planine i jezera. Zemlja je takođe bogata i kulturno-istorijskim spomenicima.

Mnogo je više atrakcija Srbije nego što ovom prilikom navodimo, ali ovo su neke od najpoznatijih.

1. Krupajsko vrelo

Podno planine Beljanice, u istočnom delu Srbije nalazi se Krupajsko vrelo. Najbliži veći grad je Žagubica, koji se nalazi oko 35 km udaljenosti.

Krupajsko vrelo je hidrološki fenomen, gde iz podzemnih kanala izbija voda, stvarajući jezerce okruženo zelenilom. Na površini je plavo-zelene boje, dok je dubine do 9 metara.

Ovaj lokalitet je popularan među roniocima, koji se upuštaju u istraživanje podzemnih kanala. Deo je zaštićenog prirodnog dobra „Gornjački park“, čiji je cilj očuvanje vrednog pejzaža i biodiverziteta ovog područja.

Verovalo se da u vodama Krupajskog vrela boravi vodeni duh po imenu Vodeničar, koji se hranio mlinarskim brašnom. Ova legenda je ostavila dubok trag u lokalnoj kulturi i folkloru.

2. Planina Tara

U zapadnom delu Srbije, u blizini Bajine Bašte, nalazi se Tara, planina poznata po raznovrsnoj flori i fauni. Dom je više od šest stotina biljnih vrsta. Na Tari raste i endemska vrsta, Pančićeva omorika, koja je postala i svojevrstan simbol ove planine.

Park prirode Tara zauzima površinu veću od 22.000 hektara.

Planina je idealna za ljubitelje prirode i sporta, a posetiocima nudi raznovrsne aktivnosti kao što su planinarenje, biciklizam, vožnja kajaka, ali i lov i ribolov.

3. Đavolja Varoš

U blizini Kuršumlije nalazi se Đavolja varoš, geološki fenomen koji se sastoji od oko 200 zemljanih figura ili „kula“ koje su nastale erozijom tla.

Ovaj lokalitet je ušao u finalni izbor za sedam prirodnih svetskih čuda.

Prema lokalnoj legendi, kule su zapravo svatovi koji su kamenovani da bi se sprečilo brak između brata i sestre. Druga lokalna legenda o Đaovoljoj varoši pominje đavole.

U blizini se nalaze i dva izvora sa izuzetno kiselom vodom i visokim mineralnim sadržajem, poznata kao „Đavolja voda“ i „Crveno vrelo“.

4. Suva planina

U jugoistočnom delu Srbije, u blizini Niša, nalazi se, u turističkom smislu nerazvijena planina. Upravo zato je Suva planina i toliko atraktivna, jer posetiocima nudi mogućnost da uživaju u predelima gotovo netaknute prirode.

Suva planina poznata je po strmim padinama i kamenitim vrhovima. Naziv je dobila zbog toga što nema vodotokova, ali je bogata florom i faunom. Dom je mnogih vrsta ptica, divljih svinja, srna i drugih životinja.

Zbog izuzetne prirodne lepote i izazovnih terena, Suva planina je popularna među planinarima i ljubiteljima prirode.

5. Manastir Tumane

Pravoslavni manastir, izgrađen tokom 14. veka, nalazi se u istočnoj Srbiji, blizu Golupca. Manastir Tumane poznat je po moštima Svetog Zosima Sinajita, koje su u njemu pohranjene i koje su privlačile veliki broj vernika kroz vekove.

Prema legendi, manastir je osnovao Stefan Musić, nakon što je ozdravio od bolesti, zbog čega je ovo mesto postalo mesto hodočašća za mnoge ljude.

Pored crkve, manastirski kompleks uključuje konak, trpezariju, biblioteku i muzej.

6. Bojčinska šuma

Deo specijalnog rezervata prirode „Kopački rit“, u blizini Prograra nalazi se Bojčinska šuma. U njoj obitava više od 150 vrsta ptica, a posebno je važna kao mesto gde ptice prave gnezda.

U šumi se nalazi i Bojčinska koleba, mesto na kojem se organizuju različite kulturne manifestacije. Ova destinacija je popularna među biciklistima i šetačima, a poseduje i uređene staze i vidikovce.

7. Obedska bara

Jedno od najstarijih zaštićenih prirodnih dobara u svetu, Obedska bara se nalazi u blizini Pećinaca i teritorijalno pripada Vojvodini. Poznata je po bogatom biljnom i životinjskom sveta, sa preko 200 vrsta ptica.

Obedska bara je Ramsarsko područje, što znači da je prepoznato kao močvarno područje od međunarodnog značaja.

8. Vodopadi Stare planine

Park prirode Stara planina nadaleko je poznat po brojnim vodopadima. Najpoznatiji vodopad Stare planine, koja se nalazi u blizini Knjaževca, jeste vodopad Bigar.

Područje Stare planine, smeštene u blizini Knjaževca, proglašeno je Parkom prirode. Planina je popularna među ljubiteljima prirode, ali i skijašima.

9. Planina Radan

U blizini Prolom banje, u južnom delu Srbije, nalazi se Radan planina, poznata po raznolikosti geoloških formacija.

Na planini se nalazi Đavolja stolica, kameni monolit koji pruža spektakularan pogled na okolinu. Bogata je biljnim i životinjskim vrstama.

10. Resavska pećina

Jedna od najstarijih pećina na području Srbije nalazi se u istočnom delu zemlje, u blizini Despotovca. Starost Resavske pećine procenjuje se na oko 80 miliona godina.

Osim po po impresivnim pećinskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, Resavska pećina poznata je i po jezeru koje se nalazi u njenoj unutrašnjosti.

Otkrivena je 1962. godine.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *