5 najboljih plaža na Zakintosu

Podeli

Poznato po netaknutim i nestvarno lepim plažama, tirkiznoj vodi, živopisnoj prirodi i bogatoj istoriji, Zakintos je grčko ostrvo u Jonskom moru koje postaje sve popularnije među turistima iz celog sveta.

5 najboljih plaža na Zakintosu
Pixabay – Pfuderi

Zahvaljujući raznolikom pejzažu i brojnim kulturnim i istorijskim znamenitostima, Zakintos pruža turistima mogućnost da uživaju u odmoru baš onako kako žele.

Nalazi se na potezu između ostrva Kefalonija i Peloponeza. Zakintos je poznat po peščanim plažama, fascinantnim stenovitim obalama, tirkiznom moru i bujnoj vegetaciji. Sa blagom mediteranskom klimom, leta su topla i sunčana, dok su zime blage sa malo padavina. Ostrvo je takođe dom raznovrsne flore i faune, uključujući i poznate kornjače Caretta-Caretta koje se gnezde na nekim od plaža.

Zakintos ima bogatu istoriju koja seže hiljadama godina unazad. Ostrvo je naseljavano još u doba Antičke Grčke, a tokom vekova je bilo pod vlašću različitih civilizacija, uključujući Rimljane, Mlečane i Osmansko carstvo. Tokom svog istorijskog razvoja, ostrvo je bilo svedok mnogih događaja i ostavilo je dubok trag na grčku kulturu i istoriju.

Navagio plaža

Znamenitosti Zakintosa

Jedna od najpoznatijih atrakcija Zakintosa je Plava pećina. U pitanju je prirodna formacija, koja je sačinjena od mnoštva manjih pećina, koje se protežu duž zapadne obale ostrva. Ono što ovu atrakciju čini posebnom su prelepe tirkizne i plave nijanse vode, koje prizor čine spektakularnim. Najbolje vreme za posetu je ujutru, kada sunčeva svetlost ulazi u pećine i reflektuje se na vodi, stvarajući magične prizore.

Plaža brodoloma ili Navagio plaža je verovatno najpoznatija plaža na Zakintosu. Ujedno se smatra i jednom od najlepših plaža u Grčkoj i na celom Mediteranu. Ono što je čini prepoznatljivom je olupina broda koji je nasukan na pesku, okružena dramatičnim stenama. Prekrivena je belim peskom, a karakteriše je kristalno čisto more i tirkizne nijanse vode.

Gerakas plaža

Dvorac Bohali nalazi se na brdu iznad glavnog grada ostrva, Zante i posetiocima nudi panoramski pogled na grad i okolinu. Pored izuzetne arhitekture, dvorac takođe ima istorijski značaj, jer je bio jedno od glavnih uporišta zaštite ostrva od napada pirata u prošlosti.

Manastir Agios Dionisios posvećen je Svetom Dionisiju, zaštitniku ostrva Zakintos. Vrlo je važno duhovno mesto i jedna od najposećenijih religijskih atrakcija na ostrvu. U manastirskoj crkvi nalaze se i mošti Svetog Dionisija, kao i brojne ikone i artefakti.

Top 5 plaža na Zakintosu

Plaža Navagio je neosporno najpoznatija i najfotografisanija plaža na Zakintosu. Nalazi se na zapadnoj obali ostrva, nedaleko od mesta Anafonitria.

Plaža Gerakas se nalazi na jugoistočnoj obali Zakintosa, blizu mesta Vasilikos. Deo je Nacionalnog morskog parka Zakintos i zaštićeno je stanište kornjača Caretta-Caretta. Poznata je po svom mekanom belom pesku, tirkiznom moru i mirnoj atmosferi. Okružena je prirodnim pejzažima i maslinjacima.

Plaža Porto Limnionas

Plaža Porto Limnionas se nalazi na zapadnoj obali Zakintosa, nedaleko od mesta Agios Leon. Iako je manje poznata i skrivena, važi za plažu izuzetne lepote. Do nje vodi uski put koji vijuga između stena. Plaža je šljunkovita, a stene oko nje čine je još zanimljivijom. Idealna je za sunčanje i ronjenje.

Plaža Xigia se nalazi na severoistočnoj obali Zakintosa, blizu mesta Volimes. Dobro je poznata po izvorima u vodi, za koje se veruje da su lekoviti. Inače, voda na ovoj plaži je bogata kolagenom i sulfatima, što je čini posebno blagotvornom za kožu.

Plaža Laganas se prostire duž istoimenog letovališta na jugozapadnoj obali Zakintosa i spada među popularnije plaže na ostrvu. Posebno je poznata po noćnom provodu. Dugačka je čak oko devet kilometara i posetiocima nudi različite sadržaje.

Plaža Xigia

Zanimljivosti o Zakintosu

 • Zakintos je treće najveće grčko ostrvo u Jonskom moru.
 • Naziv ostrva potiče od starogrčkog imena sina trojanskog kralja Dardana.
 • Plaža Navagio (Shipwreck Beach ili Plaža brodoloma) je jedna od najfotografisanijih plaža na svetu, poznata po olupini broda koji je nasukan na obali.
 • Zakintos je dom jedne od najstarijih maslini na svetu, za koju se procenjuje da je starija od 2.000 godina.
 • U blizini Zakintosa se nalazi mala nenaseljena ostrva Maratonisi, poznata kao Ostrvo kornjača (Turtle Island), gde kornjače dolaze da se odmore.
 • Ovo ostrvo je bilo dom mnogih poznatih grčkih pesnika, kao što je Dionisios Solomos, autor grčke himne.
 • Zakintos je dom jedne od najstarijih škola muzike na Balkanu, koja datira još iz 1815. godine.
 • Ostrvo je raj za ljubitelje ptica, sa preko 200 vrsta ptica koje naseljavaju različite delove ostrva.
 • Na Zakintosu se nalazi jedan od najstarijih grčkih pozorišta, koje datira iz 2. veka pre nove ere.
 • Zakintos je inspirisao mnoge umetnike i pisce, kao što je italijanski pesnik Dante Aligijeri koji je opisao ostrvo u svom delu Božanstvena komedija.
 • Na ostrvu se mogu videti maslinjaci stari preko 500 godina, koji svedoče o bogatoj istoriji uzgoja maslina na Zakintosu.
 • Ostrvo je poznato po svojim impresivnim zalascima sunca, koji stvaraju magičnu atmosferu nad Jonskim morem.
 • Zakintos je dom zaštićenih vrsta biljaka i životinja, uključujući i retku vrstu tulipana.
 • Na ostrvu se mogu obići različiti arheološki lokaliteti, uključujući i ostatak antičkog grada Keri, koji je bio naseljen od 4. veka pre nove ere.
 • Ostrvo je dom brojnih vrsta retkih ptica selica, koje koriste Zakintos kao mesto za odmor i hranjenje tokom migracija.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *