7 korisnih saveta za tinejdžere

Podeli

Godine koje su izuzetno dinamične u životu svakog deteta, ali i njegovih roditelja i bližnjih, često su praćene oscilacijama raspoloženja, ali i nekim, ne tako prijatnim situacijama.

7 korisnih saveta za tinejdžere
Pexels / Helena Lopes

Tinejdžersko doba je period kada se detetu počinje otkrivati svet odraslih, sa svim svojim vrlinama i manama, dok period detinjstva prolazi. Neretko se tinejdžeri osećaju nesigurno i zbunjeno, budući da se suočavaju sa različitim emocionalnim i fizičkim promenama. U ovom periodu, mladi ljudi traže svoj identitet, dok u isto vreme osećaju i pritisak vršnjaka i okoline, a opterećeni su i ocenama u školi i naporima da se uklope u društvo.

Uprkos svim izazovima, tinejdžersko doba je takođe prilika za učenje, rast i razvoj.

Saveti za tinejdžere su brojni, iako mnogi od njih ne žele da ih slušaju. Posebno ukoliko dolaze od roditelja, sa kojima su mnogi tinejdžeri u tom periodu u prilično nezgodnim odnosima. Ipak, to ne znači da ne treba da poslušaju one, koji su kroz taj period prošli i doneli neke zaključke, koji mogu i te kako pomoći detetu da se na pravi način izbori sa svim izazovima koje taj period odrastanja nosi.

Savet broj 1

Brinite o svom fizičkom zdravlju

Najpre, koliko god to delovalo logično, ne bi trebalo da zaboravite na važnost fizičkog zdravlja. Redovno vežbanje, pravilna ishrana i dovoljno sna ključni su za vaš ukupni razvoj.

Vežbanje pomaže u smanjenju stresa, povećava samopouzdanje i poboljšava koncentraciju. Pravilna ishrana osigurava da telo dobije sve potrebne nutrijente za rast i razvoj. Osim toga, dobar san je ključan za održavanje zdravog uma i tela. Pokušajte da primenite ove zdrave navike, čak i ako vam ponekad baš i nije do njih.

Savet broj 2

Ne brinite šta drugi misle o vama

Drugi koristan savet za tinejdžere je da ne brinu previše o mišljenju drugih. Tokom tinejdžerskog doba, pritisak vršnjaka i okoline može biti intenzivan.

Međutim, važno je da se ne opterećujete time šta drugi misle ili očekuju od vas. Umesto toga, fokusirajte se na ono što vi želite i na ono što vas čini srećnim. Imajte na umu da je važno da budete svoji, autentični i da sledite svoje snove.

Savet broj 3

Pažljivo birajte svoje prijatelje

Prijatelji igraju važnu ulogu u svakom, pa i u tinejdžerskom dobu. Oni mogu da vas podrže, inspirišu i pomažu da se razvijate, ali i da učine nešto potpuno suprotno.

Zato i jeste važno da birate prijatelje koji su pozitivni, iskreni i koji poštuju vaše vrednosti. Loše društvo može vas odvesti na pogrešan put. Prijateljstvo je obostrano davanje i uzimanje, pa se okružite ljudima koji pozitivno utiču na vas, a ne onima koji vas obeshrabruju.

Savet broj 4

Vodite računa o mentalnom zdravlju

Izuzev fizičkog, treba negovati i mentalno zdravlje. Ako se osećate anksiozno ili depresivno, potražite pomoć, bilo roditelja, prijatelja, nastavnika ili stručnjaka za mentalno zdravlje.

Svesnost o mentalnom zdravlju je ključna. Pored toga, tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje ili joga mogu vam pomoći da se nosite sa stresom i osećajem anksioznosti.

Savet broj 5

Radite na sebi

Važno je da kontinuirano radite na svom ličnom razvoju. Ovo može uključivati učenje novih veština, čitanje knjiga, volontiranje ili bilo šta drugo što vam pomaže da rastete i napredujete.

Rad na sebi nije samo koristan za trenutni uspeh, već vam takođe pomaže da se pripremite za budućnost.

Savet broj 6

Nemojte se porediti sa drugima, budite jedinstveni

Jedna od najčešćih zamki tinejdžerskog doba je upoređivanje sa drugima. Međutim, svaka osoba je jedinstvena i ima svoj životni put.

Umesto da se fokusirate na to gde se drugi nalaze i čime se bave, ali i kakvi su, fokusirajte se na svoj put i napredak. Vaša jedinstvenost je vaša snaga. Ne postoji niko kao što ste vi, pa zato cenite svoju individualnost.

Savet broj 7

Napravite greške i iz njih naučite

Na kraju, nemojte se bojati da napravite greške. Greške su, bez ikakve sumnje, neizbežan deo života i najbolji način za učenje. Naravno, ukoliko ih posmatrate na pravi način.

Umesto da se bojite grešaka, prihvatite ih kao priliku za rast i razvoj. Potrudite se da sagledate realno situaciju u kojoj ste možda pogrešno reagovali i nastojte da iz nje izvučete pouku.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *