Brestovačka banja: Jedna od najstarijih u Srbiji

Podeli

Nedaleko od borskog sela Brestovac su još Stari Rimljani znali da postoje izvori lekovite termomineralne vode. Zato i ne čudi što se i Brestovačka banja pominje kao jedno od najstarijih lečilišta na području Srbije.

Ne samo da su Stari Rimljani znali za ove lekovite izvore, već i Vizantinci, a kasnije su i turski osvajači obilato koristili blagodeti banje, koja se nalazi na 385 metara nadmorske visine.

Kako se pretpostavlja, do pojave termonineralnih voda, čija temperatura se kreće u rasponu od 32 do 40 stepeni Celzijusove skale, dovela je aktivnost vulkana, koji su u davna vremena postojali na tom području.

Brestovačka banja – gde se nalazi?

Teritorijalno Brestovačka banja, koja se nalazi na istoku naše zemlje, pripada Borskom okrugu. Najbliži grad je Bor, koji je udaljen oko osam kilometara, a selo Brestovac, po kome je i dobila naziv, nalazi se u blizini.

Praktično, Brestovačka banja leži na obalama dveju omanjih reka i to Brestovačke reke i Pujice.

Iako je utvrđeno da su još Stari Rimljani imali prilike da uživaju u blagodetima termomineralne vode Brestovačke banje, pravi razvoj u novijoj istoriji ovo lečilište doživljava tek u doba vladavine srpskog knjaza Miloša Obrenovića.

Možda vas zanima i kada je nastala Vrnjačka banja?

Kratka istorija lečilišta

Na poziv kneza Miloša u Srbiju dolazi istraživač Frušhauer iz Austrougarske, koji se bavio ispitivanjem kvaliteta voda određenih izvora u zemlji. Pored toga što je bio anžovan na ispitivanju i fizičkih karakteristika i hemijskog sastava voda u Brestovačkoj banji, ovaj naučnik je zaslužan za uzorkovanje voda Jošaničke i Gamzigradske, ali i Šarbanovačke banje. Kasnije se i Sigmund Herder bavio proučavanjem voda Brestovačke banje, tvrdeći da se ona može uporediti po kvalitetu i karakteristikama sa vodama najpoznatijih švajcarskih lečilišta u to doba.

U blagodetima voda ove banje nije uživao samo knjaz Miloš Obrenović, koji je u banji imao i svoj konak, već i njegova supruga, srpska kneginja Ljubica i brat, Jevrem Obrenović. Postoje podaci i da je brat hajduk Veljka Petrovića, Milutin takođe posećivao ovu banju.

Zabeleženo je da je knez Miloš ovo lečilište posećivao zbog problema sa reumom, te da je posebno uživao u šetnju do izvora. Naročito je cenio tišinu i mir, koju je nudila Brestovačka banja.

Nakon restauracije 1970. godine, konak kneza Miloša je pretvoren u muzej simbolično nazvan „Brestovačka banja u doba kneza Miloša“.

Nedaleko od njegovog konaka je knez Aleksandar Karađorđević podigao zdanje 1856. godine. Knežev dvorac nalazi se u blizini turskog kupatila i karakteriše ga raskoš, za razilku od konaka kneza Miloša, koji je mnogo skromniji.

Srpski kralj Petar Prvi Karađorđević zaslužan je za gradnju kupatila u Brestovačkoj banji.

Šta leči Brestovačka banja?

Deset je izvora u ovom lečilištu. Njihove vode bogate su magnezijumom i sumporom, a značajna je i koncentracija joda, hlora, kalcijuma i kalijuma, te natrijuma i drugih elemenata poput cinka, joda, aluminijuma, radijuma, litijuma, fosfata i drugih.

Temperatura vode na izvorima kreće se između 32 i 40 stepeni Celzijusa.

Kada se pominje Brestovačka banja, lečenje i boravak u njoj pogoduje najpre osobama koje imaju problema sa funkcionisanjem zglobova, mišića i lokomotornog sistema. Ipak, odgovor na pitanje šta leči Brestovačka banja vrlo je kompleksan, jer u njoj spas mogu da pronađu svi. I oni koji pate od reume i zapaljenja ženskih polnih organa, kao i oni koji su imali neku povredu, pa im je potreban oporavak, ali i oni koji su pod stresom, koji je doveo do iscrpljenosti njihovog organizma. Takođe, postoje indicije da lekovite termonimeralne vode Brestovačke banje pomažu ljudima koji imaju različita kožna oboljenja, te probleme sa perifernim krvnim sudovima ili sa funkcionisanjem nervnog sistema.

Brestovačka banja smeštaj

Jedan od najstarijih smeštajnih i ugostiteljskih objekata je i hotel „Srpska kruna“ Brestovačka banja. Izgrađen je 1960. godine, a rekonstruisan skoro četiri decenije kasnije, krajem prošlog veka.

Obično se ljudi koji borave u ovoj banji odlučuju da smeštaj upravo tu i potraže. Prosto, kada se pominje Brestovačka banja, hotel „Srpska kruna“ neizostavno ide uz nju. Osim standardnih soba, u ponudi su i apartmani, a u sklopu hotela nalazi se restoran, na čijem meniju su mahom jela nacionalne kuhinje.

U okviru pojedinih smeštajnih objekata u banji se posetiocima nude i bazeni. Brestovačka banja je za posetu atraktivna u svako doba godine.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *