Da li je zeleni čaj lekovit ili ne?

Podeli

Iako je najrasprostranjeniji u Kini i Japanu, zeleni čaj se konzumira i u ostalim delovima sveta. Biljka latinskog naziva Camellia sinensis je gajena najpre na Dalekom Istoku, a pre nekoliko vekova je preneta i na druga područja.

Da li je zeleni čaj lekovit ili ne?
Canva Pro User

Kako se prerađuje lišće zelenog čaja?

Pomenuta drvenasta biljka može da dostigne visini i do tri metra. U pitanju je zimzelena biljka, čiji listovi su duguljasti.

Odmah nakon što se završi proces branja listova ove biljke, započinje proces oksidacije, koji se može izvoditi na dva načina ili parenjem ili pečenjem listova biljke. Posle toga sledi proces hlađenja, a zatim i uvijanja. Na kraju se listovi razdvajaju.

Prethodno opisani proces se zatim ponavlja i to nekoliko puta, sve dok sok zelenkaste boje ne prestane da izlazi iz listova.

Određeni proizvođači zatim koriste i veštačke mirise, kako bi dodatno oplemenili aromu čaja, što recimo nikada ne rade ljudi koji proizvode čaj od žalfije.

Zeleni čaj lekovitost

Nije tajna da su svi čajevi lekoviti, ukoliko se koriste u skladu sa rpeporukama. Isto to važi naravno i za zeleni čaj, koji je bogat i vitaminima i brojnim hranljivim sastojcima.

Izuzev eteričnog ulja i teina, u čaju od lista zelenog čaja se nalaze i sledeći sastojci:

 • vitamin C
 • kafein
 • aluminijum
 • tanini
 • fluor
 • mangan
 • fenolne kiseline
 • polifenoli
 • monoterpeni
 • amino-kiseline
 • teobromin
 • epikatehin
 • teofilin
 • epigalokatehin

Smatra se da zbog prisustva kofeina, zeleni čaj pomaže protiv umora i jača pamćenje. Isto tako postoje tvrdnje da se usled konzumiranja ovog čaja u adekvatnoj, nikako preteranoj količini, poboljšava i rad krvotoka, ali i srca i pluća.

Pojedini stručnjaci ga preporučuju i protiv dijareje, te generalno za jačanje odbrambenih snaga organizma, ali i opekotina, upala kože, odnosno sluznice.

Čak postoje indicije i da treba piti zeleni čaj za mršavljenje, ali i protiv raka. Međutim, sve to i dalje ostaje na indicijama, prosto zato što klinička ispitivanja koja su sprovedena ne daju dovoljno naučno zasnovanih dokaza za sve te tvrdnje.

Zeleni čaj priprema

U principu, zeleni čaj se priprema na vrlo jednostavan način. Tim pre je njegova priprema olakšana, što se na tržištu može nači i industrijski spravljen takav čaj u vrećicama, pa ćete biti pošteđeni ceđenja kroz cediljku, već će biti dovoljno samo da jednu vrećicu takvog čaja prelijete predviđenom količinom vrele vode, a zatim ostavite poklopljeno da odstoji nekoliko minuta.

Za pripremu jedne šolje će vam biti potrebna jedna kafena kašičica čaja, koju ćete preliti sa 200 mililitara proključale vode. Zatim treba posudu poklopiti i ostaviti da odstoji par minuta, a ne duže od pet minuta, posle čega zeleni čaj treba procediti i piti u gutljajima. Posebno treba voditi računa o tome da čaj ne stoji potopljen duže od pet minuta.

Neželjeni efekti zelenog čaja

Valjalo bi ga izbegavati u toku trudnoće i dojenja, a postoje i određeni neželjeni efekti zelenog čaja. Naime, istraživanjima je utvrđeno da se usled konzumacije tog čaja neutrališe dejstvo određenih lekova, pa se preporučuje ili ne konzumirati ovaj čaj ukoliko se koriste najpre preparati gvožđa ili napraviti obaveznu pauzu od najmanje pola sata između konzumiranja lekova i tog čaja.

Zeleni čaj za mršavljenje – da ili ne?

Iako se neretko na mnogim sajtovima navodi da je dobro piti zeleni čaj za mršavljenje, na osnovu naučnih istraživanja se ne može tvrditi da je to zaista tako.

Ne treba zaboraviti ni to da ukoliko se pretera sa količinom i ovog i svakog drugog čaja, može doći do hroničnog trovanja čajem, što je pojava poznata kao teizam. A to stanje može biti praćeno i mnogim drugim neprijatnostima, u vidu recimo gubitka apetita ili otežanog varenja, te nesanice ili slabljenja odbrambenih snaga organizma i organizma u celosti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *