Kad se slave Mladenci?

Podeli

Dan kada se slavi spomen na stradanje svetih 40 mučenika Sevastijskih, Srpska pravoslavna crkva praznuje svake godine 22. marta.

kada se slave mladenci
Pexels: Andrea Piacquadio

Praznik Mladenci je praznik koji je ustanovljen u znak sećanja na svetih 40 mučenika, koji su za veru u Hrista stradali u Sevastiji. Podsećanja radi, Sevastija je danas grad Sivas koji se nalazi u Turskoj.

Mladenci praznik

Poznato je da su mladići rodom iz Kapadokije živeli u periodu kada je tim područjem vladao rimski car Licinije, te da su za Hristovu veru stradali 320. godine. S obzirom na to da su oni verovali u Gospoda našeg Isusa Hrista, to im je prvo bilo zaprećeno oduzimanjem vojničke časti, posle čega je bilo naređeno kamenovanje svih 40 mladića. Međutim, kako su ljudi bacali kamenje na njih, tako se kamenje od njih odbijalo i vraćala onima koji su ih gađali.

Ipak, mučenje ovih mladića nije tu prestalo, pa su ih surovi rimski vojnici bacili u jezero. Tada je voda u jezeru bila izuzetno hladna i oko jezera je bila postavljena straža, kako bi Rimljani bili sigurni da su mladići zaista i stradali.

Uslov da izađu iz vode bio je da se odreknu vere u Isusa Hrista i da počnu da veruju u rimske idole.

Međutim, mladići nisu odustajali, a čak se smatra i da je milošću Božjom voda u jezeru bila zagrejana, tako da mladići nisu stradali.

Zanimljiv je podatak da i ako su Mladenci praznik koji slavi spomen na stradalih 40 mučenika u Sevastiji, ipak je jedan od mladića odlučio da se odrekne vere u Isusa Hrista. Naime, lukavi Rimljani su pored jezera napravili i kupatilo, kako bi ponukali mladiće da se odreknu vere u Isusa Hrista i da izađu iz vode, ne bi li se zagreje i i to jeste uradio jedan od njih.

Ali, milošću Božjom, kada je jedan od rimskih stražara to video, on je odlučio da uđe u jezero i da postane 40-ti mučenik koji je stradao zbog vere u Isusa Hrista.

Veruje se da se u toku noći na jezero spustilo ukupno 40 venaca, koji su se našli na glavama ovih mučenika.

Rimski vojnici su ih sutradan izvukli iz vode i isprebijali, pa su njihova namučena tela ponovo bacili u jezero, a sve pravdajuću time da ne žele da ih oni koji veruju u Hrista uzmu i dostojno sahrane.

Postoji verovanje da su se stradali mladići javili episkopu po imenu Petar i zamolili ga da izvadi iz vode njihove mošti, što je on i učinio. Naime, kosti stradalih mladića su isijavale neverovatnu svetlost i svaka od njih je bila potpuno odvojena od njihovih tela dok je plutala po površini jezera, posle čega ih episkop Petar sa drugim hrišćanima prikupio i dostojno sahranio.

Kad su Mladenci?

Uzevši u obzir da je u pitanju nepokretan praznik, to Srpska pravoslavna crkva slavi Mladence 22. marta svake godine, dok one crkve koje poštuju Julijanski kalendar taj praznik obeležavaju svake godine 9. marta.

Razlog zbog koga su Mladenci praznik koji se vezuje i za mlade bračne parove, a koji su se u toku prethodne godine venčali zapravo je vezan za činjenicu da su za Hristovu veru stradali mladići.

Kako se slave Mladenci?

Na dan 22. marta svi bračni parovi koji su se u toku prethodne godine venčali slave Mladence, praznik koji je ustanovljen u znak sećanja na 40 mladića, koji su stradali za veru Hristovu.

U većini porodica je običaj da na taj dan bračni parovi u svom domu primaju goste i to mahom one, koji su bili prisutni i u toku njihovog venčanja.

Obično se Mladenci slave uz svečani ručak i tog dana se obavezno pripremaju takozvani mladenčići. Recept za njih je vrlo jednostavan, a uključuje pripremu hlebnog testa, s tim da se priprema 40 jufkica i svaka se premazuje medom, kako bi i bračni život supružnika bio sladak.

Mladenci običaji

Nema nekih naročitih običaja vezano za ovaj praznik, ali je dobro poznato da se mladenčići uvek pripremaju na taj dan.

Zapravo je običaj da domaćica priprema za mladence 40 hlepčića od pšeničnog brašna, koje potom premazuje medom. Simbolika koju imaju mladenčići odnosi se na želju da bračni parovi imaju sladak i uspešan budući bračni život. Tog dana bi trebalo svi mladenčići da budu pojedeni, a njima se poslužuju gosti.

Posebno je zanimljivo napomenuti da su Mladenci praznik koji pada u dane Velikog Vaskršnjeg posta, ali postoji nepisano pravilo da se ovaj praznik pomera samo u jednom slučaju.

Naime, iako je odgovor na pitanje kad se slave mladenci jednostavan, jer je u pitanju nepokretan praznik, koji pada svake godine 22. marta, ukoliko se neke godine dogodi da ovaj praznik pada u takozvanu Čistu sedmicu, tada se obeležavanje praznika pomera za jedan vikend ranije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *