Kada će svetska populacija brojati 8 milijardi?

Podeli

Svetska populacija 2021.  je iznosila je 7.9 milijardi. Ovih dana se očekuje da će prestići 8 milijardi, ali i da će se uskoro promeniti tzv. „top lista“ najmnogoljudnijih zemalja. Kina će pasti sa trona.

svetska populacija
Pexels

Najmnogoljudnija zemlja na svetu

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu, a trenutno je prate Indija, SAD, Indonezija, Pakistan, Brazil, Nigerija, Bangladeš, Rusija i Japan.

Međutim, sledeće, 2023. godine, očekuje se da će Kini tron preuzeti Indija. Indija će baš kao i Kina sada, dugo biti na tronu, bar su takve procene.

Takođe World Population Prospects 2022 navodi da je natalitet značajno opao poslednjih decenija u mnogim zemljama. Danas dve trećine svetske populacije živi u zemlji ili oblasti u kojoj je natalitet tokom života ispod 2,1 rođenja po ženi, što je otprilike nivo potreban za nulti rast na duži rok za populaciju sa niskim mortalitetom.

Predviđeno je da će se stanovništvo 61 zemlje ili područja smanjiti za 1 posto ili više između 2022. i 2050. godine, zbog stalno niskog nivoa nataliteta.

Koliko ljudi ima u Srbiji?                 

Popis stanovništva u Srbiji 2022. još nije završen.  

Procenjeno je da je broj stanovnika u Srbiji prošle godine bio 6 834 326 (procene su zasnovane na rezultatima statistike prirodnog kretanja i unutrašnjih migracija stanovništva). Kako su Novosti prenele u julu ove godine, u Srbiji bez Kosova i Metohije živi 6,83 miliona stanovnika, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Svetska populacija

Ujedinjene nacije su u ponedeljak procenile da će svetska populacija dostići 8 milijardi 15. novembra.

Prema poslednjim projekcijama Ujedinjenih nacija, svetska populacija bi mogla da poraste na oko 8,5 milijardi 2030. godine. Taj broj će skočiti na 9,7 milijardi 2050. godine i dostići vrhunac od oko 10,4 milijarde tokom 80-ih godina ovog veka. Predviđa se da će na tom nivou ostati do 2100. godine.

U izveštaju se navodi da će više od polovine projektovanog povećanja stanovništva do 2050. godine biti koncentrisano u samo osam zemalja: Kongu, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima i Tanzaniji.

Brzi rast stanovništva otežava iskorenjivanje siromaštva, borbu protiv gladi i neuhranjenosti i znatno pogađa fond za zdravstveni i obrazovni sistem.

Worldmeter

Pritiskom OVDE možete pratiti rast svetske populacije uživo na platformi Worldmeter.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *