Kada je napravljen Vasa brod?

Podeli

Istog dana pre nekoliko vekova Šveđani su doživeli slavu, a zatim pali na dno od sramote. Uzrok sreći i blamu je bio kraljevski Vasa brod. Priča o njemu je fascinantna, pogotovo zato što je danas taj brod jedna od glavnih atrakcija Stokhloma.

vasa brod

Kako je građen Vasa brod?

Tri godine je trajala izgradnja broda koji je Šveđane vinuo u visine, a potom im spustio ponos na najnižu skalu na lestvici.

Tadašnji švedski kralj, Gustaf II Adolf iz porodice Vasa, iako je u istoriji ostao upamćen kao Lav od Severa i kao jedan od najvećih generala, iza sebe je ostavio i jedan gaf, čiji plod je danas jedna od znamenitosti Stokhloma. Naime, kralj Gustaf je želeo da poseduje najbolji brod ikada i zbog toga je naredio izgradnju istog. Budući brod i ponos Švedske je u svakom smislu morao da nadmaši dansku brodogradnju (koja se smatrala jednom od najboljih na svetu), jer samo takvom brodu priliči da nosi ime Vasa.

Prema tome, Vasa brod nije trebalo samo da bude veći od najboljeg danskog primerka, već i da poseduje više naoružanja, ali i umetničkih dela. Za njegovu izgradnju izdvojeno je više od 5% kraljevskog bruto nacionalnog dohotka.

Možda vas zanima i kojih su 7 čuda starog sveta?

vasa ratni brod

Vasa brod: Ponos i sramota

U stokhlomskoj luci se 10. avgusta 1628. godine okupio veliki broj građana, ne bi li videli čudo svoje kraljevske mornarice, koje je građeno pune, verovali ili ne, tri godine. Naime, brod Vasa je krenuo na svoje prvo putovanje. Cilj je bio da se Vasa pridruži kraljevskoj ratnoj floti.

Međutim, sudbina je, čini se ipak imala drugačiji plan za njega.

Brod koji je bio naoružan sa 64 topa i na kome se nalazilo preko 700 umetničkih dela nije se odmakao od obale ni jednu milju, kada se od jakog vetra nagnuo na bok, a potom se voda ulila u njega i ponos švedske brodogradnje je počeo da tone. Da stvar bude još gora, oko 50 ljudi je poginulo na njemu.

Šveđani su upravo tog dana spoznali kako sreća i ponos mogu lako postati očaj i tuga.

Krivci za brodolom

Verovali ili ne, ma koliko to čudno zvučalo, ali niko nije bio osuđen za ovaj neuspeh, iako je pokrenuta sudska procedura. Razlog tome leži u (sada) činjenici da je u sve bio umešan vrh Kraljevine, to jest najpre kralj Gustaf i viceadmiral Klas Fleming.

U istoriji je zapisana priča da je sam Klas naredio da 30 muškaraca zajedno, bok uz bok, trče od jednog do drugog kraja broda. Posle nekoliko „krugova“ naredio je da prestanu, jer je i sam uvideo da brod nema ravnotežu i da će se prevrnuti ako nastave da trče. Međutim, ta činjenica ga nije naterala da odloži njegovo „predstavljanje“ Šveđanima.

švedski brod vasa

Blago „izniklo“ iz mulja

U istom veku kada je brod potonuo (tačnije 1665. godine) izvađeni su sa dna mora skoro svi topovi koji su se nalazili na Vasi. Slavni brod je prekrio mulj i on je „spavao“ duboko na dnu mora do avgusta 1956. godine.

Naime, godinama je arheolog amater Andres Franzen pokušavao da nađe ponos i tugu kraljevske mornarice i na kraju je u tome uspeo. Olupina broda je veoma očuvana, a razlog tome leži u činjenici da je potonuo potpuno nov. Danas je jedna od glavnih atrakcija Švedske, pa shodno tome nekadašnji brod je dobio i svoj sopsetveni muzej – Vasa Museet.

Priču o ovom brodu još lepše će vam ispričati kustosi muzeja. Koliko je ovaj brod slavan najbolje vam govori činjenica da ga je od 1961. godine videlo više od 30 miliona ljudi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *