Kada je otkriveno najviše drvo na svetu?

Podeli

Drveće formira zelene šume, čisti vazduh i smanjuje stres, pa shodno tome kod mnogih izaziva strahopoštovanje. Neko je mlađe, neko vekovima staro, a neko svojom visinom prkosi oblacima. Znate li gde je najviše drvo na svetu?

Najviše drvo na svetu
Sequoia sempervirens

Najviše drvo na svetu

Najviše drveće su obalne sekvoje (lat. Sequoia sempervirens) u Nacionalnom parku Redvud, u severnoj Kaliforniji. A najveće među njima je drvo poznato kao Hiperion, prema Ginisovoj knjizi rekorda. Kada je poslednji put izmereno 2019. godine, ovo drvo bilo je visoko 116,07 metara, što je više od zgrade od 35 spratova. Procenjuje se da je drvo staro između 600 i 800 godina.

Obalne sekvoje nisu samo najviša stabla na planeti, već su i neka od najstarijih živih bića na Zemlji; mogu da žive do 2.000 godina. Nije jasno zašto ovo drveće može da lista dva veka, a pretpostavlja se da klima igra glavnu ulogu. Čak leti, kada Kalifornija gori od vrućine, u Nacionalnom parku Redvud pokrivač guste magle obavija obalne gajeve, održavajući temperaturu niskom tokom cele godine.

Takođe, kora ovih zelenih divova je debljine od čak 25 cm, što im omogućava da izdrže šumske požare.

Gde se nalazi najviše drvo na svetu?

Tačna lokacija stabla Hiperiona je nominalno tajna, ali je dostupna putem internet pretrage, jer su neki turisti ostavili podatke. Međutim, u julu 2022. godine, upravnik parka Redvud zatvorio je čitavu oblast oko drveta za posetu turista, navodeći kao razlog  „devastaciju staništa oko Hiperiona“ koju su izazvali posetioci. Naime, pravili su staze po šumi koje nisu postojaleranije, ne bi li došli do najvišeg drveta, pa je od gaženja u tom području paprat oko drveta prestala da raste. Sve to je dovelo do toga da se zabrani poseta turista ovom području. Kazna za kršenje pravila je novčana u iznosu od 5.000 dolara ili kazna zatvora do 6 meseci.

najveće drvo na svetu

Ko je otkrio najviše drvo na svetu?

Takozvani živi neboder su prvi put otkrili 25. avgusta 2006. godine Kris Atkins i Majkl Tejlor, deo tima istraživača koji su u to vreme lutali kalifornijskim šumama u potrazi za najvišim drvećem. U to vreme, drvo je bilo malo niže (115,5 m). Otprilike u isto vreme, ta grupa je otkrila drugo i treće najviše drvo: Helios, koji je tada bio 114,7 m i Ikar, koji je bio visok 113,1 m.

Najviša stabla na drugim kontinentima, prema Ginisovim svetskim rekordima, su:

  • Eucaliptus regnans pronađen na ostrvu Tasmanija, koji je visok 99,82 m, najviše je drvo u Australiji
  • Najviše drvo u Aziji je Shorea faguetiana pronađeno u Maleziji. Samo je malo niže od najvišeg drveta u Australiji, budući da je visoko 98,53 metara
  • U Južnoj Americi, Dinizia excelsea u brazilskoj amazonskoj prašumi je najviše na kontinentu, sa svojih 88,5 metara
  • Najviše drvo u Africi, drvo Entandrophragma excelsum u blizini Nacionalnog parka Kilimandžaro u Tanzaniji, visoko je 81,50 metara
  • Najveće drvo u Evropi je u Portugalu. Eucalyptus diversicolor je visoko 72,9 metra


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *