Zašto je važno čišćenje pegle od kamenca?

Podeli

Čišćenje pegle od kamenca bi valjalo primenjivati sa vremena na vreme. Posebno ako je često koristite ili ako se dogodi da se tkanina zalepi za ploču pegle.

Čišćenje pegle od kamenca

Brojna su sredstva za čišćenje kamenca u prodaji, ali postoji i opcija da koristite ona, koja mnogi imaju u domaćinstvu, kao što su soda bikarbona ili pasta za zube.

Sve češće se pominje i čišćenje pegle limunskom kiselinom, ali se taj postupak preporučuje isključivo kod onih pegli, kod kojih postoji mogućnost odvajanja ploče, budući da se ona potapa u rastvor limunske kiseline i sirćeta. Možda će nekome zvučati čudno da je moguće čak i čišćenje pegle pastom za zube, ali ko jednom bude isprobao taj postupak, verovatno će to činiti i opet, jer je vrlo jednostavan i malo zahtevan, a ujedno i brz.

Ako primetite da para ne izlazi kao što je uobičajeno, sva je prilika da je došlo do zapušenja otvora na ploči pegle usled nagomilanog kamenca, pa bi trebalo ili kupiti neko gotovo sredstvo za čišćenje pegle od kamenca ili se pozabaviti čišćenjem uz pomoć nekih od navedenih sredstava, koja uglavnom imamo pri ruci.

Možda vas zanima i kako otpušiti sudoperu bez vodoinstalatera?

Čišćenje pegle sodom bikarbonom

Vrlo je jednostavan postupak čišćenja pegle na ovakav način, budući da je poznato da je soda bikarbona potpuno neškodljiva. I obično se baš iz tog razloga u većini slučajeva mame mališana odlučuju za čišćenje pegle sodom bikarbonom.

Ako vas zanima kako očistiti peglu uz pomoć tog sredstva, biće potrebno samo da pomešate sodu bikarbonu i destilovanu vodu u razmeri 2 prema 1, te da pripremite pastu od te mešavine. Zatim je potrebno da nanesete tako pripremljenu pastu na ploču pegle, koja je naravno hladna. Možete je naneti i prstima i pamučnom krpom ili sunđerom za pranje posuđa, recimo.

Posle toga ostavite nekoliko minuta da pasta od sode bikarbone deluje, pa zatim obrišite ploču pegle uz pomoć nakvašene pamučne krpe. Čišćenje pegle je time završeno i možete je koristiti bez ikakvih problema. Ipak, za svaki slučaj se savetuje da prvo opeglate na primer kuhinjsku krpu, kako bi eventualni tragovi sode bikarbone ostali na njoj, a ne na nekom delu odeće.

Čišćenje pegle pastom za zube

Ukoliko ne budete zadovoljni čišćenjem ploče pegle uz pomoć sode bikarbone, možete se odlučiti za ovu varijantu. Jedino što je važno i o čemu bi tom prilikom trebalo da vodite računa, jeste da pasta za zube bude bela i da ni u kom slučaju ne bude u obliku gela.

U principu je čišćenje pegle pastom za zube najjednostavnije, jer je samo nanesete na ploču uz pomoć sunđera ili neke tkanine i ostavite par minuta da deluje. Nakon toga, uz korišćenje nakvašene, najbolje pamučne tkanine, pažljivo skinite svu pastu sa ploče i počnite sa peglanjem. I ovde se, kao i kod čišćenja sodom bikarbonom svakako preporučuje da prvo opeglate neku stvar poput kuhinjske krpe ili stolnjaka, kako bi ostaci paste, koje eventualno nisu skinuli, ostali na njoj.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *