Kada je Uskrs 2024. godine?

Podeli

Najznačajniji i najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs se slavi širom sveta, kako među pripadnicima pravoslavne, tako isto i među pripadnicima katoličke veroispovesti.

Uskrs 2023
Pixabay: silviarita

Ipak, postoji nešto što zbunjuje mnoge vernike širom sveta, koji se često pitaju kada je Uskrs? Stvar je u tome da se Vaskrs slavi prve nedelje posle prvog punog meseca, a nakon prolećne ravnodnevice. I baš zato je Uskrs pokretni praznik, što znači da ne pada uvek istog dana.

Na Vaskrs vernici slave slave uskrsnuće ili vaskrsnuće Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je vaskrsnuo iz mrtvih. Hrišćani veruju da je Isus umro na krstu kako bi otkupio grehe čovečanstva, i da je treći dan posle smrti vaskrsnuo iz mrtvih. U tom smislu je Uskrs praznik života i nade, koji simbolično predstavlja pobedu nad smrću.

Širom sveta Vaskrs se slavi na razne načine. U mnogim zemljama, ljudi se okupljaju u crkvama tokom uskršnjih službi, dok se u nekim rugim zemljama ovaj praznik slavi okupljanjem porodice.

Tradicionalni vaskršnji simboli su farbana jaja, uskršnja pogača i uskršnji zeka.

Kako se računa datum Vaskrsa?

Najbitnije je znati da pravoslavni i katolički Uskrs ne padaju uvek istog dana, što se događa zato što se dva kalendara, julijanski i gregorijanski, koriste za određivanje datuma Uskrsa.

Uskrs se uvek slavi u prvu nedelju, koja “pada” nakon prvog punog meseca i to posle prolećne ravnodnevice.

U tom smislu se datum Uskrsa računa na osnovu lunarno-solarnih ciklusa, što znači da se kombinuje lunarni kalendar, koji se zasniva na fazama meseca, i solarni kalendar, koji se zasniva na godišnjem kretanju Zemlje oko Sunca.

Podsećanja radi, prolećna ravnodnevica je dan kada se dužina dana i noći izjednači, i obično se javlja 20. ili 21. marta.

Pravila za računanje datuma Uskrsa su bila složena i varirala su tokom većeg dela hrišćanske istorije. Međutim, na Prvom nikejskom saboru, koji je bio organizovan 325. godine, hrišćanske crkve su se dogovorile o jedinstvenom pravilu za računanje datuma Uskrsa.

Kada su pravoslavni i katolički Uskrs 2024.?

Pravoslavni Uskrs 2024. godine pada u nedelju, 5. maja, dok je katolički Uskrs 2024. godine 31. marta.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *