Kada se pije kolagen?

Podeli

Neretko okarakterisan kao ključna komponenta ljudskog organizma, kolagen se nalazi kako u koži i kosi, tako isto i u ligamentima, mišićima i kostima. U pitanju je gradivni protein, koji obezbeđuje čvrstinu i elastičnost tkiva.

Kolagen kako se pije
Pexels: Ivan Babydov

S obzirom na to da u mladosti ljudski organizam proizvodi dovoljno kolagena, tako da održi ove strukture čvrstim i otpornim na stres, kako dolazi do prirodnog starenja organizma, tako i proizvodnja kolagena opada. Sve to vrlo često dovodi do pojave opuštene kože i bora, ali i slabljenja zglobova.

I upravo to su razlozi zbog kojih je kolagen kao suplement postao izuzetno tražen i popularan, najpre među pripadnicama nežnijeg pola, mada ima i muškaraca koji koriste kolagen i to najpre zbog zdravlja zglobova, mišića i ligamenata.

Preventivna upotreba kolagena

Mlada koža obično ima obilje kolagena, te je zato i glatka i elastična. Međutim, proizvodnja kolagena se počinje smanjivati već od dvadesetih godina života. Uzimanje kolagena u ovom periodu može pomoći u očuvanju elastičnosti kože i smanjenju pojave bora u budućnosti.

U kasnijim godinama, kada se prirodna proizvodnja kolagena smanjuje, suplementacija može biti od vitalnog značaja. Kolagen pomaže u hidrataciji i obnovi kože, smanjuje bore i pomaže u očuvanju zdravlja zglobova, što može biti od velike važnosti za život.

Kolagen za sportiste

Neretko ovaj suplement konzumiraju kako sportisti, tako isto i osobe koje se bave fizičkom aktivnošću, budući da upravo kolagen učestvuje u radu mišića, tetiva i ligamenata. Oni obično koriste ovaj suplement kako bi ojačali sve te delove tela, te u velikoj meri umanjili rizik od povreda i ubrzali proces ozdravljenja nakon treninga.

Nakon povrede, organizam zahteva dodatne resurse za obnovu oštećenih tkiva. Kolagen može biti ključni faktor u ovom procesu, uzevši u obzir da pomaže bržem zarastanju rana, jačanju oštećenih delova i obnavljanju tkiva.

Kolagen u kombinaciji sa vitaminima i mineralima

Vrlo je važno ne samo znati kada se pije kolagen, već i kako. Naime, hranljivi elementi, kao što su vitamin C, cink i bakar, zapravo su neophodni za sintezu kolagena u organizmu. Kombinacija ovih suplemenata može pojačati efekte i pružiti obuhvatnu podršku zdravlju kože i tela.

Iako, u principu kolagen ne može da šteti organizmu, naročito je važno na prvom mestu pažljivo razmotriti individualne potrebe i konsultovati se sa stručnjakom pre nego što započnete suplementaciju kolagenom.

I ni u kom slučaju se ne preporučuje kolagen piti na sopstvenu ruku, već isključivo nakon konsultacije sa pouzdanim stručnjakom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *